Ziektewetuitkering gratis via het UWV aanvragen

maandag 6 augustus 2012 | geen reacties | in: Financieel, Vragen

Ziektewetuitkering

Naast de WIA, WW en bijstandsuitkering bestaat er ook nog de ziektewetuitkering. De ziektewetuitkering is er voor mensen met een baan die een tijdje ziek zijn. De ziektewetuitkering is een uitkering die het loon doorbetaald wanneer een werknemer ziek is. Dit loon moet doorbetaald worden door de werkgever. Wanneer je dus een tijd niet kunt werken kost dit in feite geld van de werkgever. De werkgever is verplicht om de werknemer met ziektewet te laten gaan.

Recht op ziektewetuitkering

Je hebt recht op ziektewetuitkering wanneer je in vaste dienst bent bij een bedrijf. Wanneer je niet in vaste dienst bent bij een bedrijf maar bijvoorbeeld parttime heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Wanneer je geen recht hebt op een ziektewetuitkering kun je een normale bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. De gemeente is verplicht om deze bijstandsuitkering dan te geven, in plaats van de ziektewetuitkering. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je parttime werk bij een bedrijf en dus niet in vaste dienst bent. Wanneer je zwart werk bij een bedrijf heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Ook heb je in dat geval geen recht op een bijstandsuitkering van de overheid.

Duur van de ziektewetuitkering

Wanneer je twee jaar lang in de ziektewet zit en nog steeds niet terug kunt gaan werken kun je in aanmerking komen voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Wanneer je gebruik wilt maken van de arbeidsongeschiktheidsuitkering heb je eerst een keuringsrapport nodig van een arts die ook bevestigd dat je geen arbeid meer kunt verrichten. Deze arbeidsongeschiktheidsuitkering hoeft niet meer betaald te worden door de werkgever, de arbeidsongeschiktheidsuitkering wordt betaald door de overheid. Het kan zijn dat je eerder dan deze twee jaar gewoon weer aan het werk kunt, dan stopt de ziektewetuitkering en kun je weer terug aan het werk. Wanneer je in de ziektewet zit moet je regelmatig bij een bedrijfsarts langs. Deze bedrijfsarts gaat samen met jou kijken naar eventueel passend werk dat je in de tijd van de ziektewet kunt doen.

Ziektewetuitkering UWV

Ziektewetuitkering aanvragen via het UWV

Voor flexkrachten en voor mensen die via het uitzendbureau werken (bijvoorbeeld Unique of Tempo-Team) en geen vast contract hebben is deze uitkering in het leven geroepen. Bij uw eerste ziektedag kunt u zich ziek melden via het UWV Telefoon voor Werknemers (0900 – 92 94) U krijgt dan een medewerker van het UWV aan de telefoon die met u alle handelingen doorneemt, binnen 2 tot 4 weken krijgt u bericht met goedkeuring tot uitbetaling. Bekijk hier de website van het UWV.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace