Zoeken naar een woning voor gezin met baby

dinsdag 1 november 2011 | geen reacties | in: Besparen, Financieel, Huishouden

De zoektocht naar een eerste huis voor mensen met een (pasgeboren) baby.

Steeds meer jonge gezinnen nemen de stap om allerlei te realiseren of zullen het inwilligen. Ze maken de keus om een woning te kopen, wat in deze financiële malaise niet altijd een verstandige keuze is. Een klein appartement in het begin is genoeg. Het is heel moeilijk om met een pasgeboren baby in een huur studio te wonen.

Je merkt op den duur wel, dat je ruimte te kort komt. Het belangrijkste voor de man is op dat moment de zorg voor de baby, er kan dus even niet gedacht worden aan hotelovernachtingen, slipcursussen of sinterklaasshows. Zo gaan stellen tijdens de zwangerschapsperiode nog snel op zoek naar een koophuis.

Wanneer neem je de stap

Er is goed nieuws. Je gezin wordt groter. Er is een baby opkomst. Naast de voorbereidingen voor papa en mama zijn, moet er toch serieus gedacht worden aan de ruimte in huis. Hoe groot is je huis nu? Hoeveel kamers? Is er ruimte voor een kinderkamer? De eerste zes maanden na de geboorte wordt door specialisten geadviseerd om het babybedje in de ouderlijke kamer te plaatsen.

Maar wat doe je erna? Ga je naar een huur appartement of durf je de stap te zetten om een 2 slaapkamer appartementje te kopen? Ga tijdens de zwangerschap al met je partner brainstormen over wat jullie graag willen. Zit je in een huurwoning, is de kans dat de huisbaas zegt, “3 personen is te veel”, erg groot. Ga langs een bank en informeer wat je mogelijkheden zijn, stop de gesprekken met je partner niet in de doofpot. De overweging kopen of niet kopen maak je tijdens de zwangerschap al.

Familie beginnen

Starterhypotheek

Zijn jullie beide nog geen 35 en is een van jullie afgestudeerd aan de Universiteit of de HBO, dan kunnen jullie gebruik maken van de mogelijkheid startershypotheek. Dit is een speciale hypotheek voor als je jouw eerste huis koopt. De voorwaarden zijn van eenvoudiger gemaakt, dan bij een standaard hypotheek.

Zo kan je bijvoorbeeld een hoger bedrag ten op zichtte van je salaris verkrijgen. Ideaal dus om een wat groter woning te kunnen kopen als er ook nog een kind op komst is of net geboren is. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij je bank. Er is altijd een oplossing, ook voor mogelijke nieuwe toekomstmogelijkheden bij promotie.

Koopsubsidie

Zoals de naam als zegt is het een bijdrage van de overheid in de hypotheek kosten. Maandelijks ontvang je een bepaald bedrag om je hypotheek mee af te kunnen lossen. Je kunt het zien als een soort huursubsidie.

Net als bij huursubsidie is dit bedrag afhankelijk van de hoogte van je loon en de grootte van je gezin. De nieuwe hypotheek mag niet meer dan €181.000, veel van de voorwaarden om in aanmerking te komen zijn vastgelegd in Wet Bevordering Eigenwoningbezit (BEW).

Koopgarant

Woon je in een gemeentelijke huurwoning, dan is de koopgarant waarschijnlijk iets voor jullie. De woningcorporatie verkoopt oudere en nieuwbouw woningen uit het eigen bestand. De eigen huurders hebben voorrang. Zij krijgen een tegemoetkoming van de overheid hiervoor.

Zo kan je voor een lager dan de marktprijs een woning kopen. Ook de maandelijkse bedragen zijn in de meeste gevallen even hoog als je eigen huurprijs nu. Ga snel informeren bij je eigen woningcorporatie (Koopgarantregeling wordt bij meer dan 161 woningcorporatie aangeboden), het aanbod is snel verkocht.

Zo kan je als net samenwonend of gehuwd stel wel op een of andere manier een huis kopen. Misschien niet je droomhuis, maar wel een mooi dak boven jullie hoofd. Kijk wat jullie budget is en wat jullie wensen zijn. Er is altijd een gulden middenweg.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace