Wie krijgen een uitkering?

woensdag 18 juli 2012 | geen reacties | in: Financieel, Huishouden

Soorten uitkeringen, werk & hulp

Er bestaan verschillende soorten uitkeringen en naar verluid voor verschillende soorten mensen; zo ook voor gehandicapten. Zo bestaat er bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering (WW), AWBZ, een WWIK voor kunstenaars, een bijstandsuitkering en een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Voor deze uitkeringen kom je alleen in aanmerking wanneer je aan bepaalde eisen voldoet. Vaak kom je opeens in de uitkering terecht, wanneer je bijvoorbeeld ontslag krijgt op je werk of wanneer je een hele tijd niet kunt werken. Het is ook goed mogelijk wanneer je bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad dat je daardoor niet kunt werken. Hierdoor ben je dus werkloos en niet geschikt voor de arbeid, tenslotte kan het voorkomen dat je na een ongeluk niet meer in staat bent om het beroep uit te oefenen dat je eerst wel deed. Dan noemt men je arbeidsongeschikt. Hiervoor kun je dan een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen.

Wie krijgen een uitkering?

Een uitkering krijgt iedere Nederlander wanneer zij aan bepaalde eisen voldoen. Om een uitkering te kunnen krijgen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast mag je ook niet meer thuis wonen, aangezien je dan nog onder het beheer van je ouders woont en daardoor geen uitkering krijgt. Een uitkering krijg je wel wanneer je bijvoorbeeld op kamers gaat, aangezien je ergens anders buiten de stad gaat studeren. In dat geval moet je zelf een huishouden voeren en heb je zelf ook veel kosten, zoals bijvoorbeeld het doen van boodschappen, het betalen van de huur, het betalen van verzekeringen en ga zo maar door.

In zo’n geval kom je in aanmerking voor een uitkering. Een uitkering kun je krijgen naast de studiefinanciering alleen bij uitzonderlijke gevallen. Je moet dus meestal wel kiezen tussen een uitkering of een studiefinanciering (want wie beschikbaar is voor een studie, is dat ook voor de arbeidsmarkt). Je komt ook in aanmerking voor een uitkering wanneer je ontslagen bent van je werk en je dus een tijdje zonder werk zit. In dat geval krijg je ook een uitkering van de overheid. Het is dan wel de bedoeling dat je elke maand zoveel mogelijk moeite doet om weer aan het werk te gaan om de uitkering te behouden. Hiervoor moet je dus elke maand solliciteren bij bedrijven, zodat je ook een kans hebt aangenomen te worden en uit de uitkering te kunnen komen. Ook scholieren die net van een opleiding komen en dus nog geen baan hebben kunnen een uitkering aanvragen. Deze scholieren krijgen deze uitkering dan tot de tijd dat ze werk hebben gevonden. Om in aanmerking te komen voor een uitkering mag je zelf niet teveel bezittingen hebben.

De overheid kijkt niet naar de hoeveelheid bezitting dat je hebt, maar de waarde van de bezittingen. Zo kun je natuurlijk geen auto met een waarde van 10.000 euro gaan rijden wanneer je een uitkering wilt aanvragen. De gemeente zou dan tegen je zeggen dat je de auto ook kunt verkopen om in je eigen onderhoud te kunnen voorzien. Ook mag je geen gekocht huis op je naam hebben wanneer je een uitkering aan wilt vragen, ook hiervoor zal de gemeente geen toestemming geven.

Uitkering krijgen of verdienenReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace