Werken en verdienen bij de politie; veelzijdige baan als politieagent(e)!

zaterdag 29 december 2018 | geen reacties | in: Werken

Lijkt het jou wat om aan de slag te gaan bij de politie? Als jij een hulpvaardig persoon bent, maar ook stevig in je schoenen staat en je wilt je ook graag inzetten om de stad of wijk veilig en leefbaar te houden, dan is de functie politieagent wellicht iets voor jou. De werkzaamheden van een politieagent zijn heel afwisselend en veelzijdig; daarom is het allerminst een saaie baan waar je snel op uitgekeken bent.

Als politieagent heb je eigenlijk één hoofdtaak waar je je mee bezig houdt: het handhaven van de orde en veiligheid in de maatschappij. Wetsovertredingen opsporen, aanpakken en voorkomen. En dat werk is nodig op veel verschillende plaatsen. Daarom word je als politieagent in het algemeen op veel verschillende terreinen ingezet. Denk aan surveilleren op straat, in het verkeer, of in een woonwijk.

Daarentegen kunnen de werkzaamheden van een politieagent ook bestaan uit werk achter de balie of op kantoor bij een politiebureau. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van aangiftes, de administratie bijhouden, eenvoudig recherchewerk en preventieadvies geven. Al deze verschillende werkzaamheden en plekken zorgen juist voor de veelzijdigheid van werkzaamheden van de politieagent.

Basispolitiezorg en specialistische taken

Bovenstaande werkzaamheden behoren tot de basispolitiezorg, maar je kan het werk als agent nog meer uitbreiden: je kunt je namelijk als politieagent ook bezig gaan houden met een speciale taak. Specialistische taken en basispolitiezorg vormt de basis van al het politiewerk.

Ben jij bijvoorbeeld helemaal gek van motorrijden, dan kun je na een opleiding aan de slag gaan als motoragent. Dat geldt hetzelfde voor politie te paard. Zo zijn er ook wijkagenten, maar is er ook de spoorwegpolitie en waterpolitie.

Specialisaties

Behalve deze specialisaties kun je je tevens toeleggen op de beveiliging van het koninklijk huis, zedenzaken, plofkraken, werken met speurhonden, het milieu, jeugdcriminaliteit, of bijvoorbeeld drugshandel en verdovende middelen. Specialisten worden door de politie pas ingeschakeld zodra er daadwerklijk specialistische kennis vereist is, bijvoorbeeld bij het onderzoeken van sporen na inbraak.

Technisch rechercheur of forensisch rechercheur zijn andere specialisaties waarbij je je bezighoudt met onder andere het oplossen van misdrijven door te achterhalen wat er precies is gebeurd en welk motief de dader had en middels DNA-spoor onderzoek. Specialisten werken bij een van de tien politie-eenheden en andere specialisten werken landelijk.

Politieuitrusing

Als politieagent(e) draag je je eigen dienstpak en rijd je in de politewagen, want je zult veel op pad zijn in Nederland. Afhankelijk van de functie zul je ook een dienstwapen dragen.

Werken als politieagent

Opleiding

Als je als politieagent aan de slag wilt gaan, moet je wel eerst de selectieprocedure en sollicitatieprocedure in 7 stappen doorlopen. Deze bestaat uit meerdere selectierondes. In elke ronde wordt bepaald of je doorgaat naar de volgende ronde. Eerst moet je een sollicitatiebrief schrijven met CV en word je beoordeelt op onder andere vooropleiding, werkervaring en woonregio.

Als je uitgenodigd wordt voor een gesprek, worden daarna je taalvaardigheid en conditie worden getoetst. Een volgende selectie is gebaseerd op een psychologisch onderzoek en daarna een eindgesprek. Als je al deze stappen met goed gevolg hebt doorlopen, volgen er daarna nog een medische keuring en betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek. Houd er rekening mee dat de totale procedure tot 8 maanden kan duren.

Tijdens de politieopleiding ben je gewoon in dienst van de overheid als student en zul je alle nodige praktijkervaring opdoen. Duaal onderwijs onderverdeeld op verschillende niveaus zullen studenten praktijklessen volgen bij het politiekorps, alsmede onderwijs aan de politieavademie.

Situaties en (mogelijke) problemen die zich in de praktijk zullen voordoen is de voornaamste training binnen de politieopleiding. De meeste situaties zullen gewoon ongevaarlijke situaties zijn en vriendelijk van aard.

Maar als bepaalde mensen kwade intenties kunnen hebben, zouden zich gevaarlijke situaties kunnen voordoen. Zoals in het meeste extreme geval een achtervolgingsscenario op de snelweg of op het water. Dit zijn dan onverwachtse situaties waarop getraind zal worden samen met je studenten.

De testdagen van de politie omvatten verschillende onderdelen; verspreid over enkele dagen c.q. dagdelen. U zult worden getest op de volgende onderdelen;

  • Praktijkproef (rollenspel).
  • Psychologisch gesprek.
  • Psychologische vragenlijst.
  • Deel 1 cognitieve capaciteiten profiel.
  • Fysiek-motorisch onderzoek.
  • Deel 2 cognitieve capaciteiten profiel.
  • Taaltesten.

Hoeveel verdient een politieagent(e)?

Een politieagent in Nederland kan een goed salaris verwachten. Afhankelijk de diverse functies word je onderverdeeld in verschillende salarisschalen. Het loon kan dan varieren van €1573 tot wel €8225, maar compleet afhankelijk van de functie die je zult bekleden. Er zijn bijv. politie-assistenten, politie-medewerkers, politie-agenten, groepschef, beleidsmedewerkers en korpschefs (hoofdcommissarissen).

Tips over werk bij de politie en de sollicitatieprocedure

Het lijkt simpel om te werken bij de politie, maar het is niet altijd eenvoudig. Je zou best wel eens wat geestelijke en lichamelijke klappen kunnen krijgen.

Veel mensen denken er te makkelijk over en respecteren agenten te weinig. Maar desondanks is het een dankbaar beroep en kan iedereen op je rekenen. De werkzaamheden bestaan heus niet alleen uit bekeuringen uitschrijven, maar er komt veel meer bij kijken.

Om een goede politeagent(e) te worden moet je een studie volgen en volgt er een streng sollicitatieprocedure. Verschillende situaties en scenarios zullen zich aandienen en tijdens de studie & training leer je hoe je als politiemedewerker daar op te anticiperen. Een politieopleiding is zwaar en mensen worden hier op getest voordat je zult worden toegelaten.

Afhankelijk van het korps waar je wilt gaan werken kun je gaan solliciteren. Om te bepalen of een baan bij de politie echt bij je past word er tijdens een intakegesprek daar naar gekeken. Als je voor politiewerk geschikt word bevonden aan de hand van verschillende testen en wordt goedgekeurd kan je starten met de politieopleiding.

Ga Direct Naar De Politietest!

De eerste politietesten die je moet doorlopen

Eerst zullen er een aantal vragenlijsten voorgelegd worden voordat je met de echte testen van start gaat. Hierbij horen een taaltest en IQ-test die je zult afleggen. Een vragenlijst over je persoonlijkheid hoort hier ook bij. De sporttest is ook cruciaal omdat je als politieagent wel fit, vitaal en van goede conditie dient te zijn.

De fysieke vaardigheidstoets (sporttest)

Allereerst word er naar je conditie gekeken bij de sporttest. Je moet natuurlijk goed in vorm zijn als politeagent. Politiekorpsen zoeken met mensen moet een goede lichamelijke conditie en geestelijke veerkracht.

Een hindernisbaan is een van de basisonderdelen die je zo snel mogelijk moet volbrengen bij de sporttest. Vrouwen moeten die 4:00 volbrengen en mannen moeten die baan in 3:20 lopen. Als je conditioneel goed bent voorbereid op zo’n sporttest is dat voor makkelijk te doen.

Dit is het eerste gedeelte van het toelatingsproces die behoren na het afleggen van de sporttest en het invullen van de vragenlijsten. Mocht je deze testen succesvol hebben doorstaan en kun je je weg vervolgen met de vervolgtesten. Aan het einde van de sporttest wordt het resultaat opgemaakt en eindigt een conclusie om de trainig te mogen voortzetten.

De (geestelijke) psychologische test

Van alle testen is de de psychologische test het meest streng. Je moet een sterk karakter hebben en stevig in je schoenen staan om bij de politie te kunnen werken.

Tijdens de evaluatiegesprekken zijn er een paar punten die worden meegewogen om te zien of je bij de politie past. Goed kunnen samenwerken met je collega’s is een must en behorend tot een ideale kandidaat. Hij/zij moet kunnen anticiperen op stresssituaties, kalm blijven en niet agressief worden en niet in paniek raken.

Iemand die flexibel is ingesteld kan goed meedraaien zo ook bij wisselende werktijden. Om te zien hoe kandidaten in de praktijk reageren zullen deelnemers een psychologische test krijgen en ook een praktijkproef volgen.

Gesprek met het korps

Van de psychologische test wordt er een rapport opgesteld. Aan de hand daarvan zal het korps je voor een gesprek uitnodigen. De resultaten van de test worden tijdens het gesprek besproken. Men kijkt dan of je bij het korps past. Wanneer ze jou geschikt vinden om te werken bij de politie, moet je nog twee testen doen voordat je tot de opleiding wordt toegelaten.

De (lichamelijke) medische test

De doktersassistent zal de medische test uitvoeren om gezondheid van het lichaam vast te stellen. Een gezondheidscheck naar de oogmeting, kleurentest, gezichtsveldbepaling, gehoormeting, bloeddruk, glucos, gewicht en lengte worden gecontroleerd.

Antecedentenonderzoek

Het antecedentenonderzoek is de laatste stap in het proces om je als politieagent(e) te laten werken. VOG aanvragen bij de gemeente en laten behandelen. En zal alleen plaatsvinden nadat alle voorgaande testuitslagen positief bevonden zijn.

De geschiedenis & gedrag van uw familie en uw persoonlijke aangelegenheden zal worden nagetrokken.  Mochten er geen discrepanties worden waargenomen en alles blijkt in orde te zijn kunt u snel worden aangesteld binnen het politiekorps. 

Politietest Coaching Programma als voorbereiding op de politiekeuring

Wat wil jij later worden? Wil jij graag bij de politie aan de slag maar weet je het nog niet zeker? Denk jij de kwaliteiten te bezitten om als politieagent(e) te werken, maar wil je dat eerst testen? Bereid je dan voor op de politiekeuring met het Politietest coachingsprogramma.

Kan ik de politietest makkelijk doorkomen? Alvorens goed voorbereid te solliciteren bij de politie, kun je veel lezen over de toelatingseisen en voldoende informatie inwinnen. Wie zij aannemen als politieagent(e) bepalen ee politiekorpsen zelf.

Via de politieacademie of politeschool volgt  de (strenge) selectieprocedure en sollicitatieprocedure. Je kunt jezelf de allerbeste voorbereiding gunnen door alle testonderdelen te doorlopen en een perfecte voorbereiding voor jezelf te maken. Lees er alles over in het politietest programma.

politietest coachings programmaReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace