Welke feesten kent het hindoeïsme?

maandag 21 november 2011 | geen reacties | in: Geschiedenis, Godsdienst

Welke feesten kent het hindoeïsme? §4.5

Holi                                                                
Een welbekend feest in het hindoeisme is het Holi-feest. Het wordt gevierd in februari/maart en het wordt symbolisch gezien als een overwinning van het licht op de duisternis. De donkere winter, die veel narigheid had meegebracht, is dan afgelopen en de lente kan beginnen. Vijf weken voor het Holi-feest begint wordt de Holika geplant, dit is een stek van een plant. Hieromheen wordt een brandstapel gebouwd. Als alle voorbereidingen zijn getroffen, komt er een pandit de offerande verrichten. De plant staat symbolisch voor het goede en het kwade wordt gesymboliseerd door brandstapel. Nadat de pandit het plantje heeft gezegend wordt deze eruit getrokken. De brandstapel wordt dan in brand gestoken en het kwade wordt hiermee vernietigd. Rondom de brandstapel zingen en bidden de hindoes net zo lang tot het vuur gedoofd is. Dit ritueel voor het eigenlijke Holi-feest wordt het Holi Dahan genoemd.

Brandstapel
Als het vuur is gedoofd en as is afgekoeld komen de mensen het echte Holi-feest vieren. Vooraf wordt er een gebed verricht en dan kan het feest beginnen. De mensen besprenkelen elkaar met parfum, bekogelen elkaar met gekleurd poeder en dansen in het rond. Iedereen wenst elkaar een ‘Sub Holi’, dit betekent ongeveer hetzelfde als elkaar een gelukkig Nieuwjaar toewensen.

Holi feest

Divali

Een feest dat door alle hindoes uit diverse stromingen wordt gevierd is het Lichtjesfeest, Divali. Het is het nieuwjaarsfeest en wordt gevierd in de maand oktober/november. ‘Divali’  betekent letterlijk ‘een rij lampjes’. Tijdens Divali wordt godin Lakshmi vereerd en haar trouwdag met de God Vishnu wordt gevierd. Familie en vrienden komen bij elkaar op visite, geven elkaar cadeautjes, versieren het huis van top tot teen, dineren uitgebreid en zorgen ervoor dat ze er op hun best uitzien. Er wordt over allerlei verhalen en legendes verteld en de diya’s worden aangestoken. Ook worden er tochtjes gehouden om het licht over te laten schijnen en soms zelfs vuurwerk afgestoken.

Divali

Huwelijk

In het hindoeïsme is het gebruikelijk dat de ouders van het huwelijkspaar het huwelijk regelen. De zoon gaat samen met zijn ouders naar het ouderlijk huis van het meisje waar hij mee wil trouwen. Daar vraagt hij om haar hand en als zij en haar familie toestemmen, kan het huwelijk gereld worden. Het feest wordt vaak uitbundig gevierd. De bruid krijgt mehndi op haar handen en voeten en draagt een rode sari, de bruidsjurk. Tijdens het huwelijk zelf zitten de bruid en de bruidegom samen met de pandit om een havan, stenen pot met vuur, heen. Hier spreekt de pandit mantra’s uit.

Huwelijk
Daarna maken de bruid en bruidegom,terwijl ze aan elkaar verbonden zijn met een soort lint, zeven rondjes om de havan heen. Elk rondje staat symbool voor iets:

  1. Voedsel
  2. Kracht
  3. Voorspoed
  4. Geluk
  5. Kinderen
  6. Genieten
  7. Vriendschap voor het leven


Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace