Welke feesten en rituelen kent het boeddhisme?

dinsdag 22 november 2011 | geen reacties | in: Geschiedenis, Godsdienst

Welke feesten en rituelen kent het boeddhisme? §5.5

Het Boeddhisme kent verschillende gedenkdagen, feesten en rituelen. Hiervan zullen we aantal behandelen.

De kalender die boeddhisten gebruiken is een maankalender en is ongeveer hetzelfde als die van de hindoes. De verschillende gedenkdagen worden nationaal gevierd in veel boeddhistische landen. Er zijn drie belangrijke gedenkdagen waarop de Boeddha, Dhamma en Sangha worden gedenkt. Dit zijn:

1. Magha Puja (volle maan in januari)
Op deze dag bezochten 1250 Arahants (discipelen) de Boeddha, zonder dit vooraf af te spreken. Deze dag herdenkt de Sangha.       

2. Vesakha Puja (volle maan in mei)                                         
Op deze dag wordt de Boeddha herdacht. Het is de dag waarop hij geboren werd, verlichting bereikte en overleed. Deze dag gedenkt de Boeddha en wordt soms ook wel Boeddhadag genoemd.

3. Asalha Puja (volle maan in juli)
Op deze dag gaf de Boeddha zijn eerste les aan anderen. Dit is ook de dag waarop de pansa begint; het drie maanden lange retraite voor bhikkhus (monniken) gedurende het regenseizoen. Deze dag gedenkt de Dhamma.

Dat waren de drie belangrijkste gedenkdagen. Behalve gedenkdagen kent het Boeddhisme ook veel feesten. Hiervan zullen we de volgende behandelen: het Wesak-feest, het feest van het licht, en het Kathina-feest.

Wesak

Dit feest vind plaats in mei, op de dag van volle maan. Dit Wesak-feest wordt overal ter wereld gevierd door Theravada-Boeddhisten. Op deze dag vieren Boeddhisten de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha. Mensen lopen mee in optochten langs de straten en er worden ceremoniën gehouden. Tijdens de optochten loopt iedereen rond met lichtjes, zoals lampen en kaarsen.

Loi Kratong

Dit is het feest van het licht. Ook dit feest wordt op de avond van het licht gevierd, maar dit keer in November. Iedereen komt in de avond bijeen bij een rivier, daar worden lampionnen in het water gelegd, waar iedereen bij gaat zitten. Er wordt een verhaal verteld over het leven van de Boeddha.

Kathina-feest

Dit feest is een Thaise feest. Thaise Boeddhisten vieren het aan het einde van het regenseizoen. Een ritueel hierbij is het geven van geschenken aan monniken , om hun dank te betuigen. Het Boeddhisme kent ook veel rituelen. Één van de belangrijkste rituelen is de Bedevaart.

In de geschriften worden vier verschillende bedevaartsplaatsen genoemd, die bevinden zich in Nepal en in India.

1)    Lumbini Grove: De geboorteplaats van de Boeddha.
2)    Both Gaya: Hier werd de Boeddha verlicht.
3)    Sarnath: Hier predikte de Boeddha voor het eerst over de vier waarheden
4)    Kusingara: De plek waar de Boeddha stierf

HandenReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace