Weet jij nou precies hoeveel je geld echt waard is?

woensdag 9 oktober 2013 | geen reacties | in: Financieel, Nieuws

Weet jij nou precies hoeveel je geld echt waard is? Je hebt je ouders of je grootouders vast wel eens horen vertellen dat het leven vroeger heel wat goedkoper was. Hoewel je die uitspraak best met een korrel zout neemt, schuilt er toch een kern van waarheid in. Vroeger betaalde je inderdaad minder voor brood of melk, maar daarom waren die producten niet effectief goedkoper. De waarde van geld, of de waarde van bepaalde voedingsmiddelen wordt bepaald door een aantal factoren, inflatie bijvoorbeeld.

De kredietcrisis woekert nog voort

Na de kredietcrisis van een aantal jaar geleden klimt de eurozone uit een diep dal. Directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft kortgeleden zelfs aangegeven dat Nederland uit de recessie is geklommen.  De werkloosheidscijfers dalen en de koopkracht van de gemiddelde burger stijgt. Het leven in de eurozone lijkt eindelijk weer op het juiste spoor. Mensen beseffen het vaak niet, meer een van de voornaamste redenen waarom het leven hen weer toelacht, is de dalende inflatie. Voor dit jaar voorspelt Eurostat, het Europese Bureau voor Statistiek, een algemene inflatie in de eurozone van ongeveer 1,2 procent. Dat is goed nieuws voor de consument aangezien de prijzen van sommige basisproducten en van bepaalde diensten in de eurozone niet zullen stijgen. Allemaal goed en wel, maar wat is inflatie nu precies?

Inflatie betekent in feite niets meer dan dat bepaalde producten en diensten duurder worden, maar dat je loon niet stijgt. Daardoor wordt het moeilijk om dezelfde levensstandaard te behouden. Plots kost een brood honderd euro, terwijl je niet meer loon krijgt dan voordien. Vergis je niet, dat voorbeeld is minder absurd dan het klinkt. Landen in de eurozone die de afgelopen decennia bittere oorlogen uitvochten, kregen af te rekenen met hoge vormen van inflatie. Ook wanneer een land het economisch moeilijk krijgt, steekt inflatie als snel de kop op. Zo waren er in Griekenland ongeziene prijsstijgingen, terwijl de bevolking over steeds minder geld beschikte.

Hogere inflatie ten koste van de munt

Nu het grootste deel van Europa gebruik maakt van een gemeenschappelijke munt, doet de eurozone er goed aan om de inflatie in de monetaire lidstaten zo laag mogelijk te houden. Een hoge inflatie gaat natuurlijk ten koste van de waarde van de euro. In dat opzicht doen de landen in de eurozone dan ook al het mogelijke om eurostaten met financiële problemen te helpen. Een populair lapmiddel in de eurozone is een lening op lange termijn bij de Europese Centrale Bank. Het klopt inderdaad dat je een stijgende inflatie zo een halt kan toeroepen, maar je legt meteen ook druk op de nationale begroting. Leningen moeten afbetaald worden. Lukt dat niet, dan volgen er al snel boetes die uiteindelijk weer tot inflatie kunnen leiden. Bestaat er dan geen andere oplossing?

In België en in Luxemburg, twee landen in de eurozone, maakt de regering gebruik van de index. Is er inflatie en stijgen de prijzen, dan zal het loon van de Belg ook stijgen. Op die manier garandeer je de koopkracht van de bevolking. Tegenstanders opperen echter dat de Belgische indexering zorgt voor een vals gevoel van welvaart. In tijden van inflatie lijk je in België en in Luxemburg dan ook rijker te worden, terwijl je helemaal niet over meer geld beschikt. Algemeen gezien geloven de meeste landen in de eurozone niet in een automatische indexering; maar zolang het systeem werkt, blijft de zowel de Belg als de Nederlander vrolijk shoppen.

inflatie opblazenReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace