Wat zijn de voor- en nadelen van het hebben en krijgen van kinderen

dinsdag 5 augustus 2014 | geen reacties | in: Gezondheid, Huishouden

Kinderen. Ze zijn zo schattig. Veel meisjes spelen al op jonge leeftijd met poppen en kinderwagentjes om te oefenen als mama voor als ze later groot zijn. Voor velen is het een soort oerinstinct om uiteindelijk een gezinnetje te stichten. Maar het hebben van kinderen en het opvoeden ervan, brengt niet alleen maar grote voordelen met zich mee. Er zijn zeker ook minder leuke kanten aan het ouderschap en daarom is het natuurlijk belangrijk dat alle punten eerst vooraf goed worden overwogen, voordat je kinderen neemt.

Kinderen kunnen natuurlijk niet vergeleken worden met honden, toch zijn er wel overeenkomsten. Hoe vaak gebeurt het niet dat je een schattige puppy ziet en voordat je het weet heb je ’m al in huis genomen. In het begin allemaal heel schattig. Het voeren en het mee naar buiten nemen zijn geen probleem… maar na een paar weken kan het zo irritant zijn om ’s ochtends elke keer zo vroeg op te staan en door de regen de hond te moeten uitlaten.

En tijdens de vakantie zit je ineens vast door de hond. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat een hond dan aan een boom wordt vastgebonden, simpelweg omdat men van de viervoeter af wilt zijn en vooral van de grote verantwoording.

Weet waar je aan begint

Bovenstaand voorbeeld werkt eigenlijk precies net zo voor kleine baby’s. Het nemen van kinderen is een verantwoording waar je echt klaar voor moet zijn. Je kunt je kind – na spijt – niet zomaar even aan een boom binden. De eerste maanden heeft het kind borstvoeding of flesvoeding nodig en zal je waarschijnlijk elke nacht wakker worden gehouden omdat het kindje huilt en honger heeft.

Daarnaast moet de luier natuurlijk regelmatig verschoond worden en vaak stribbelt een baby’tje ook nog eens tegen. Al deze dingen komen natuurlijk niet ten goede van je nachtrust en je humeur. Het kan spanningen veroorzaken, ook in je relatie. Het voordeel is dat je in deze fase je kind nog de baas kunt zijn, maar dat veranderd al na een jaar. De kleine zal dan langzamerhand proberen te gaan praten en te gaan lopen. Op die leeftijd moet je dus continue de kleine in de gaten houden in het huis.

En er zal heel wat schoongemaakt moeten worden als de kleine overal kruipt en alles met vieze vingertjes probeert vast te pakken. Bovendien hebben kleintjes in deze fase ook nog eens de neiging om dingen uit te gaan proberen, om te kijken hoever ze kunnen gaan. Vervolgens krijg je de periode dat je kind naar de crèche gaat. Dat betekent geen vieze luiers meer en veel huilen, maar wel dat je minimaal twee keer per dag het kindje moet wegbrengen en ophalen.

Van kleuter tot puber

Na een jaar of vier is de kleine een kleuter geworden en gaat het naar school. Wees ervan bewust dat het wegbrengen en het schoolverloop zeker ook geen makkelijke fase is. Een tijdrovende zaak, waarbij je jezelf toch echt een beetje moet neerzetten op de tweede plaats. Ook de omgang met andere kinderen en de prestaties op school vergen dikwijls goede begeleiding en zorg van huis uit.

Een spontaan avondje uitgaan en dronken worden of zomaar ineens een weekendje weg met een kind, zit er dus niet echt meer bij. Het hebben van kinderen neemt veel geduld, zorg, stabiliteit en planning in beslag. Daarna komt de puberteit fase en iedereen kan zich bedenken dat make-up, vriendjes of vriendinnetjes, verkering, uitgaan en het leren loslaten weer nieuwe beslommeringen met zich meebrengen.

Mooie dingen

Bovenstaande zaken zijn kwesties waar je zeker rekening mee moet houden. En nu hebben we het alleen maar over een gezond kind gehad. De kans dat je een kindje krijgt die niet helemaal gezond is, bestaat natuurlijk ook nog. Zulke kindjes hebben dan uiteraard nog meer zorg nodig. Natuurlijk willen we je niet het idee geven dat het krijgen van kinderen alleen maar problemen en stress geeft.

Kersverse ouders hoor je vaak genoeg zeggen dat het krijgen van een kleintje ’het mooiste is dat er in de wereld bestaat’ en dat een baby’tje een hele grote toegevoegde waarde in het leven is. Het mooie is, je krijgt veel liefde van een kind en als vader of moeder ben je de hoeksteen van een nieuw leven. Er is niets fijner dan jezelf te omgeven met een goed en gezond gezinnetje. En later als je ouder bent is het uiteraard ook enorm fijn dat je iemand hebt die om je geeft en je op oudere leeftijd kan helpen.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace