Wat voor soorten financiële hulp zijn er in de steden?

maandag 12 maart 2012 | geen reacties | in: Besparen, Financieel

Wat voor soorten financiële hulp zijn er?

Hoe je er ook voorstaat en hoe groot of klein je financiële problemen ook zijn: er zijn altijd manieren om wat extra hulp te krijgen. In elke situatie kun je wel ergens aankloppen voor ondersteuning, advies of praktische hulp. Die extra hulp kost niet altijd geld: veel hulp is zelfs helemaal gratis! We zetten hier een aantal hulp kanalen voor je op een rijtje die tot je mogelijkheden behoren als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Tijd voor verandering

1- Hulp bij het op orde brengen van je administratie:
Zolang je geldproblemen nog te overzien zijn, kun je best toe met wat hulp uit je nabije omgeving. Je hoeft niet direct deskundige hulp in te schakelen als je je administratie op orde wil brengen, of wilt leren hoe je beter kunt budgetteren. Je hebt allicht iemand in je familie of vriendenkring die alles zelf altijd netjes regelt aan daar kun je best voor hulp aankloppen.

Ben vooral niet bang dat je ze daarmee met je problemen opzadelt: de meeste mensen zullen zich namelijk eerder gevleid dan bezwaard voelen als je ze om hulp vraagt. Vind je het toch moeilijk om hulp te vragen van mensen die je kent? Dan kun je ook hulp van een budgetcoach inschakelen.

2- Hulp bij budgetteren:
Als er op zich voldoende geld binnenkomt en je toch moeite hebt om alle rekeningen op tijd te betalen of steeds op het einde van de maand op een houtje moet bijten, dan ligt je probleem bij het omgaan met je geld. Gelukkig kun je met een beetje hulp beter leren om beter om te gaan met je budget. Je kunt de hulp van een zogenaamde budgetcoach inschakelen of op internet op zoek gaan naar informatie, hulp en tips. En, er bestaan zelfs speciale cursussen op dit gebied.

3- Hulp met de boekhouding en belasting:
Boekhouders zijn er niet alleen voor ondernemers en bedrijven. De hulp van een boekhouder is ook beschikbaar voor particulieren. Uiteraard werkt een boekhouder niet gratis maar informeer gerust eens naar de kosten. Een boekhouder is haarfijn op de hoogte van mogelijkheden die je zelf wellicht over het hoofd ziet en de investering voor de deskundige hulp zal je vaak juist méér geld opleveren dan je eraan kwijt bent.

4- Hulp voor ondernemers:
Veel ondernemers hebben het tegenwoordig moeilijk en de bank is niet meer automatisch het eerste punt om aan te kloppen voor hulp. Als je als ondernemer moeite krijgt met de cashflow of te weinig werk binnen haalt, dan kun je overleggen met de Kamer van Koophandel. Daar zijn ze inmiddels ook ingesteld op ondernemers die financieel in moeilijk vaarwater zijn geraakt en kunnen ze je hulp op maat geven. Daarnaast bestaan er nog speciale regelingen voor ondernemers. Je kunt bij de gemeente voor hulp aankloppen en daar wordt dan gekeken of je in aanmerking komt voor een eventuele aanvulling op je inkomsten.

5- Hulp bij schulden:
Als je eenmaal in de schulden zit, hoeft dat niet te betekenen dat je steeds verder in de afgrond zakt. Door allerlei leningen aan te gaan, loop je het risico alleen maar verder in de problemen te raken. Je kunt gelukkig op verschillende plaatsen voor hulp terecht. De hulp van een budgetcoach kan net datgene zijn wat je nodig hebt. Deze hulp is helaas niet altijd gratis. Anders zijn ook bijvoorbeeld de plaatselijke instelling voor maatschappelijk werk en de gemeente goede aanspreekpunten, waar je voor gratis hulp aan kunt kloppen. Wanneer je er echt niet meer uitkomt, kan de schuldsanering hulp bieden. Dit scenario is natuurlijk voor niemand aantrekkelijk maar het kan de enige en snelste oplossing zijn om er financieel weer bovenop te komen.

6- Andere hulp:
Als je merkt dat je steeds opnieuw geldproblemen krijgt en erg veel moeite hebt om alles op orde te houden dan kan daar natuurlijk ook een bepaalde reden voor zijn. Ben je vaak moe? Krijg je jezelf maar niet gemotiveerd? Maak je een moeilijke periode door als gevolg van bijvoorbeeld een persoonlijk verlies of een echtscheiding? De oorzaak van je financiële problemen hoeft niet altijd financieel van aard te zijn. Ook als het even minder goed gaat met je kan dat uiteindelijk weerspiegelen in je financiële situatie.

Aarzel dan ook niet om hulp voor jezelf in te schakelen. In een gesprek met je huisarts, maatschappelijk werk of bij een psycholoog kun je wellicht een beeld krijgen van achterliggende problemen die ervoor zorgen dat je financieel steeds weer in een lastig parket terecht komt.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace