Wanneer kan ik belasting terugvragen?

dinsdag 1 november 2011 | geen reacties | in: Financieel, Handig

Betaald belastinggeld terugvragen

Om geld in het laatje te krijgen heft de overheid belasting over allerlei soorten van inkomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor geld dat je hebt verdiend met een bijbaan, of ander werk. Waar veel mensen niet aan denken is dat je een gedeelte van de belasting die je hebt betaald kunt terugvragen bij de belastingdienst. Wat nog minder mensen weten, is dat dit eigenlijk heel simpel is!

Wanneer kan ik belasting terugvragen?
Dit kan al heel snel. Wanneer je in een bepaald jaar meer dan veertien euro aan belasting hebt betaald kun je hier al aangifte van doen bij de belastingdienst. Tevens is het mogelijk om belasting terug te vragen dat je jaren terug al hebt betaald. Dit kan maximaal vijf jaar geleden zijn. Vooral als je een bijbaan hebt is het interessant om eens aangifte te gaan doen. De belastingdienst is geneigd om over bijverdiensten te veel belasting te heffen. Op de site van de belastingdienst staat een handig rekenhulpje waarmee je in een oogwenk kunt uitrekenen of het voor jou zinvol is om belastingaangifte te doen.

Belastingdienst

Wat heb ik nodig om belasting terug te vragen?
Een belastingaangifte kun je zowel digitaal als op papier doen. De digitale manier is het snelst en gemakkelijkst, maar je hebt er wel een DigiD code voor nodig. Deze kun je eventueel aanvragen op de site van DigiD. Wanneer je deze code hebt kun je via de site van de belastingdienst aangifte gaan doen. Als je liever op papier werkt, of geen zin hebt om een DigiD code aan te vragen, dan kun je gebruik maken van het zogenaamde P-formulier. Vroeger stond dit formulier bekend als het T-formulier of het Tj-formulier. Je kunt het P-formulier downloaden van de site van de belastingdienst. Om je aangifte correct te kunnen invullen, zowel digitaal als op papier, moet je nog enkele andere gegevens bij de hand houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de jaaropgave die je van je werkgever gekregen hebt. Normaal gesproken krijg je deze altijd in de maand februari van een bepaald jaar. Op deze jaaropgave staat vermeld hoeveel loon je in het betreffende jaar bruto hebt verdiend, en hoeveel belasting er is geheven. Verder moet je je eigen Burger Service Nummer (BSN) gaan invullen. Deze vind je op je identiteitskaart of rijbewijs. Ten slotte moet je het bankrekening vermelden waarop je de uitgekeerde belastingteruggave graag gestort wilt zien. Het nummer van deze rekening moet dus ook altijd binnen handbereik zijn.

Hoe moet ik belasting terugvragen?
Je vraagt de belasting terug door of, zoals gezegd, via DigiD aangifte te doen, of een P-formulier in te vullen. De aangifte begint altijd met je persoonlijke gegevens, dus naam, adres, BSN, enzovoort. Vervolgens moet bij vraag 1a je loon en loonheffing worden ingevuld. Deze kun je letterlijk overnemen van je jaaropgave. Let er wel op dat je de bedragen afrond, de belastingdienst accepteert geen cijfers achter de komma. Afronden kun je eventueel in je eigen voordeel doen. Nu ga je door naar vraag 1b, waar je je verrekende arbeidskorting moet vermelden. Ook dit bedrag kan van je jaaropgave worden overgenomen. Vraag 1c is alleen voor mensen die in het betreffende jaar ook een uitkering hebben ontvangen. Als dit het geval is, vermeld dan de hoogte van je uitkering over het afgelopen jaar. Vraag 2 gaat over je reiskosten. Dit is interessant voor je als je meer dan tien kilometer naar je werk reist met het openbaar vervoer.

Als je het hele formulier hebt ingevuld kan de DigiD-aangifte worden verstuurd, of het P- formulier op de bus worden gedaan!Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace