Waarvoor kun je bij een (goedkope) budgetcoach terecht?

maandag 12 maart 2012 | geen reacties | in: Besparen, Financieel, Voordeel

De budgetcoach:

Hulp op maat bij financiële problemen

Iedereen krijgt wel eens te maken met een tijd waarin het financieel allemaal wat minder gaat. En zelfs als het allemaal nog wel meevalt, kan het prettig zijn om te kijken of je misschien wat beter kunt omgaan met je eigen financieën om zo extra geld over te houden of te sparen. Steeds meer mensen gaan dan ook op zoek naar een budgetcoach. Een budgetcoach is een makkelijke, prettige manier om je financiële situatie te verbeteren.

Waarvoor kun je bij een budgetcoach terecht?

Een budgetcoach is er niet alleen voor mensen die diep in de schulden zitten. Natuurlijk is voor hen de budgetcoach een welkome financiële hulp, maar daarnaast is de budgetcoach er ook voor mensen die gewoon beter met hun geld om willen leren gaan en die mogelijke problemen in de toekomst vóór willen zijn. Een budgetcoach kan je met allerlei zaken helpen. Een paar voorbeelden van de werkzaamheden:

– Een budgetcoach kan je helpen inzicht te krijgen in je financiële situatie. Ben je gewend om je administratie in de bekende schoenendoos op te bergen? Mis je overzicht waardoor je wel eens een onverwachte aanmaning krijgt? Of zie je zelfs door de bomen het bos niet meer? Een budgetcoach kan je helpen orde te scheppen in je administratie en alles goed te organiseren. De budgetcoach kan je ook helpen een kasboek op te starten. Hiermee kun je in het vervolg je inkomsten en uitgaven goed bijhouden.

– De budgetcoach kan samen met jou kijken waar de knelpunten zitten. Wat zijn precies de maandelijkse en jaarlijkse inkomsten en uitgaven? Zijn deze met elkaar in balans? En welke zaken moeten eerst afgehandeld worden? Een budgetcoach is op de hoogte van allerlei regels en kan de risico’s én mogelijkheden beter inschatten dan je dat zelf kunt. De budgetcoach kan voor jou een plan opstellen waarmee je aan de slag kunt zónder dat je onderweg nog op onvoorziene problemen stuit.

– Een budgetcoach helpt je met geld besparen. Je budgetcoach weet precies hoe je op allerlei zaken kunt besparen, ook als je daar zelf niet meteen mogelijkheden toe ziet. Zo valt er vaak best wat extra ruimte te creëren door te kijken naar je vaste woonlasten, maandelijkse rekeningen, abonnementen en schuldaflossing. Maar ook in je dagelijkse leven zijn er allicht nog extra bespaarmogelijkheden te vinden. De budgetcoach is precies op de hoogte en weet welke aanpassingen er gedaan kunnen worden.

– Als je schulden hebt, valt het niet altijd mee om tot een goede regeling te komen met de verschillende schuldeisers. De budgetcoach kan je hierin bijstaan. De budgetcoach kan een aflossingsvoorstel opstellen en zelfs namens jou overleggen met je schuldeisers. Een bijkomend voordeel is dat je in geval van een mogelijke rechtszaak of wanneer je voor hulp bij bepaalde partijen aan moet kloppen, altijd aan kunt tonen dat je er zelf alles aan gedaan hebt om orde op zaken te stellen door een budgetcoach in te schakelen.

– Soms kun je bij een budgetcoach zelfs terecht voor budgetbeheer. In dat geval wordt er een speciale rekening in jouw naam geopend. Belangrijke zaken worden daar automatisch van betaald en je krijgt bijvoorbeeld wekelijks een vast bedrag waar je van rond moet komen. Er zijn zelfs gespecialiseerde budgetcoaches waar je terecht komt als je officieel onder bewind gesteld bent. Zo’n onderbewindstelling gebeurt doorgaans als de schulden zodanig hoog zijn opgelopen dat de rechtbank er aan te pas heeft moeten komen. Als de persoon in kwestie dan niet meer in staat is om zelf binnen een redelijke tijd alles te betalen, dan kan de rechter besluiten dat diegene zijn financieën uit handen geeft. Dit gebeurt dus zelden vrijwillig maar kan wel het begin van het einde van de financiële misère betekenen.

budgetcoach inschakelen

De budgetcoach: voor- en nadelen

Echte nadelen zitten er eigenlijk niet aan het inschakelen van een budgetcoach. Niemand bevindt zich graag in een situatie waarin hij of zij een budgetcoach echt heel hard nodig heeft. Maar de budgetcoach is vaak de sleutel naar een grote verbetering. Zelfs voor mensen die via de schuldsanering of via de rechter met een budgetcoach te maken krijgen, zijn er eigenlijk geen nadelen te noemen. Als je orde op zaken moet stellen is dat natuurlijk nooit makkelijk maar als je daarbij de juiste begeleiding krijgt, zul je eerder je doelen bereiken.

De investering voor de hulp van een budgetcoach zal in de meeste gevallen opwegen tegen de voordelen.

De belangrijkste voordelen van de budgetcoach op een rijtje:

– Een budgetcoach kan je met allerlei geldzaken helpen: van verdienen tot besparen en van aflossingen tot oplossingen. Je geeft zelf aan waarom je hulp inschakelt en de budgetcoach kan precies goed inschatten waar de schoen knelt. Een budgetcoach heeft alle kennis in huis om jouw persoonlijke situatie te beoordelen en je vooruit te helpen op de manier die voor jou het beste is.

– Een budgetcoach is vakkundig. Geldproblemen oplossen is meestal niet zo simpel. Het is niet zomaar een kwestie van ‘minder uitgeven’. Een budgetcoach is op de hoogte van allerlei belangrijke regelingen en weet wat je rechten en plichten zijn. Mogelijkheden waar je zelf niet aan zou hebben gedacht, draagt de budgetcoach voor je aan.

– Tegenover een budgetcoach hoef je je nergens voor te schamen. De drempel om hulp te vragen bij familie of vrienden kan nét even iets te hoog zijn. Ook al heeft iedereen wel eens in meer of mindere mate financiële problemen: er heerst toch een soort taboe op en niemand loopt er graag mee te koop. Een budgetcoach kijkt nergens van op. Een budgetcoach is getraind en heeft hoogstwaarschijnlijk al wel voor heter vuren gestaan. Je hoeft niet bang te zijn voor een oordeel en kunt gewoon open en eerlijk zijn.

– Met een budgetcoach sta je er niet alleen voor. Als je financiële problemen hebt, loop je al snel het risico in een sociaal isolement te komen. Je zult regelmatig ‘nee’ zeggen als mensen je uitnodigen iets leuks te gaan doen en trekt er minder vaak op uit waardoor je ook niet snel nieuwe contacten legt. Bovendien zul je niet met iedereeen je situatie willen bespreken en binnen bestaande relaties kan dat een behoorlijke afstand scheppen. Als je financiële problemen hebt, kan het een enorme opluchting zijn om het daar tóch eens met iemand over te hebben. Bij een budgetcoach kun je je hart luchten en ook meteen aan de slag om je situatie te verbeteren.

– Een budgetcoach is discreet. Als je vrienden of familie om hulp vraagt, zullen ze zich dat altijd herinneren. Nu hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je daar vervolgens steeds weer mee geconfronteerd zult worden maar het is wellicht geen prettig idee. Je wilt tenslotte schoon schip maken en dan is het fijn als je dat hoofdstuk uiteindelijk ook voorgoed kunt afsluiten. Met een budgetcoach ben je op een gegeven moment overal vanaf. Niemand hoeft te weten dat je hulp hebt ingeschakeld en als je er financieel weer bovenop bent, zal niets of niemand je weer herinneren aan de tijd dat je minder goede keuzes maakte of er gewoonweg minder goed voorstond.

Wat kost een budgetcoach?

Als je zelf een budgetcoach inschakelt, dan zijn daar natuurlijk wel kosten aan verbonden. Op de vraag ‘Wat kost een budgetcoach’ kunnen we echter geen eenduidig antwoord geven. Budgetcoaching via de gemeente of de rechter is meestal gratis maar als je er zelf naar op zoek gaat, zul je dus wel een kleine investering moeten maken.

Het loont de moeite om goed te zoeken naar de budgetcoach die het beste bij jouw doelstellingen én portemonnee past want er zijn behoorlijk wat prijsverschillen. Bij de ene budgetcoach krijg je een gratis intake gesprek; bij de ander ben je daar al gauw een paar tientjes aan kwijt. Sommige budgetcoaches hanteren een vast uurtarief; anderen hanteren een ‘no cure no pay’ methode, waarbij je niets hoeft te betalen als ze je niet kunnen helpen met besparen.

Je kunt natuurlijk zelf bepalen voor hoe lang je de budgetcoach inhuurt. Wellicht wil je alleen wat tips en hulp bij het opstellen van een kasboek, of wil je leren waar je zoal op kunt besparen zodat je wat geld voor leuke dingen overhoudt. Misschien zit je flink in de schulden en heb je een lang traject voor de boeg om orde op zaken te stellen. Je doelstellingen bepalen natuurlijk het type hulp dat je van de budgetcoach nodig hebt. Een budgetcoach helpt je en verdient daar zijn of haar boterham mee. De budgetcoach zal dus ook altijd zijn of haar diensten aan je willen verkopen. Bedenk zelf van tevoren goed wat je precies wilt bereiken en wat je maximaal kwijt wilt zijn aan het inhuren van een budgetcoach. Als je dit in de gaten houdt, zal de budgetcoach het geld dubbel en dwars waard zijn. De eenmalige of kortdurende investering kan je een levenslang voordeel opleveren!Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace