Vooruitkijken naar mijn toekomst en mijn financiële zekerheid: een gezin starten

maandag 8 oktober 2012 | geen reacties | in: Huishouden, Werken

Beste bedrijven om te werken en welke banen zijn crisisproof?

Als je net een gezin hebt gevormd, krijg je met allerlei (soms nieuwe) financiële zaken te maken. Allereerst is het een opgave om samen rond zien te komen van het loon dat binnenkomt. En dat is lang niet altijd even makkelijk, zeker niet als je een kind hebt of er eentje op komst is, want kinderen kosten geld. Kinderen moeten immers ook eten, kleding hebben en straks naar school.

Hoeveel kost een kind eigenlijk?

Dat hangt er ook een beetje vanaf of je een eerste kind krijgt of dat je al meerdere kinderen hebt. Voor het eerste kind moet vaak alles nieuw gekocht worden, en dat is anders en doorgaans duurder als het al het tweede kind is. In dat geval kunnen jullie de spullen gebruiken van het eerste kind. Hoe dan ook, je komt dus duidelijk voor een ander bestedingspatroon te staan als jullie voor de eerste keer ouders worden. Je moet ineens serieuzer nadenken over keuzes en zaken zoals verzekeringen, kraamzorg, sparen en wat als je je partner verliest? Het is dus verstandig om de je verdiensten en de kosten goed op een rijtje te hebben en te kijken waar je eventueel op kunt besparen.

Kosten

Nieuwe kosten die om de hoek komen kijken waar je alvast rekening mee kunt houden zijn zeker: kraamzorg- of uitzet, een oppas en kinderopvang. Kinderopvang kost veel geld. Ook de kosten voor een oppas kunnen oplopen. Er zal vast wel een avondje komen dat je een keer gaat stappen of een feestje ‘s avonds hebt.

Probeer eerst een rond te vragen in je vrienden- en familiekring of zij willen oppassen op je zoon of dochter. Dat scheelt alweer een hoop centen dan als je een externe oppas moet regelen en betalen. Behalve een kraamuitzet en nieuwe babyspulletjes, moet je ook alvast rekening houden met de toekomst. Straks gaat het kind studeren, heeft het nieuwe kleding nodig en kosten hobby’s geld. Het is dus van belang om nu alvast een spaarpotje te maken voor later.

Tegemoetkomingen

Behalve kosten, heb je vaak ook recht op subsidies als tegemoetkoming. Het is dan ook van belang om te checken waar jullie recht op hebben. Denk dan aan kinderbijslag, huur- of zorgtoeslag. Kinderbijslag is overigens inkomensafhankelijk, met andere woorden: hoe lager je inkomen, des te meer toeslag je krijgt. Vergeet niet dat voor paren geldt dat beide ouders moeten werken. Een andere tegemoetkoming is je werkgever. Die zijn verplicht om bij te dragen aan kosten van de kinderopvang.

Deze subsidie ontvang je automatisch via de belastingdienst. Behalve financiële zaken, kan je als ouder ook wel voor moeilijke emotionele periodes komen te staan. Misschien is er sprake van ziekte, zijn er relatieproblemen, gaat het financieel niet goed of vertoont je kind probleemgedrag. In dat geval kun je als ouder aankloppen bij bijvoorbeeld Humanitas. Daar staan vrijwilligers voor je klaar om je te helpen met allerlei praktische zaken en ondersteuning bij opvoeding en handige tips. Deze service is geheel gratis.

gezin startenReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace