Voordelen van netwerken

donderdag 10 oktober 2013 | geen reacties | in: Nieuws, Werken

Voordelen van netwerken

Vriendelijk zijn doet geen pijn. De vanzelfsprekendheid van een vriendelijk woord lijkt vandaag niet meer te bestaan. Nog niet zolang geleden besefte ieder kind de waarde van een gemeende glimlach of een uitgestoken hand. Vriendelijk zijn heeft dan ook heel wat voordelen. Als kind mag je zo rekenen op wat lekkers bij de bakker of bij de slager, maar daar stopt het natuurlijk niet. Op latere leeftijd veranderen vriendelijke kinderen vaak in volwassenen die weten wat een vriendelijk gebaar hen kan opleveren. Opportunistisch voor sommigen, voor anderen een realistische kijk op de voordelen van elementaire beleefdheid.

Je hebt het, of je hebt het niet. Met die dooddoener wordt het succes van bepaalde managers of grootverdieners wel eens omschreven. Een goede manager weet dan ook hoe je met mensen omgaat en hoe je op een winstgevende manier kan netwerken. Alles begint opnieuw met een vriendelijk gebaar: een kleine schouderklop of een prettig compliment, iedere gemeende attentie zal worden geapprecieerd. In dat opzicht is er dan ook helemaal niets moeilijk aan netwerken.

Je stelt jezelf voor, je lacht met een leuke grap en voor je het weet tel je heel wat nieuwe kennissen in je vriendengroep. Dat feit op zich is al een van de vele voordelen van netwerken. In een tijdperk waarin menselijk contact steeds meer gedigitaliseerd wordt, is de waarde van een tastbare vriend onschatbaar. En dan hebben we het nog niet eens over de economische waarde van een uitgebreide kennissenkring en de implicaties die daar bij horen.

Wanneer je op eigen kracht je brood verdient, hoort netwerken er nu eenmaal bij. De contacten die je legt, kunnen wel eens leiden tot nieuwe aanbiedingen of zelfs tot grote contracten. Dat heeft niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor je vrienden. De netwerken die je gaandeweg opbouwt, kunnen uiteraard ook voordelen voor je kennissen bevatten. Leer jij iemand kennen, dan introduceer je die persoon natuurlijk in je sociale kring.

Op die manier zorg je als het ware voor een steeds groter wordend netwerk waarop je kan terugvallen. Er is ook helemaal niets dat je tegenhoudt om actief te zijn in verschillende netwerken. Zo kan je op een natuurlijke manier de verschillende voordelen van actief netwerken combineren. Wanneer het economisch wat moeilijker gaat, kan zo je bijvoorbeeld gebruik maken van je actieve netwerken om een nieuwe job te bemachtigen. Vraag het aan iedere succesvolle zaakvoerder; in een economische context zijn de voordelen van netwerken onbetaalbaar.

Voordelen van netwerken

Een kritische noot is hier echter wel aan de orde. Als beginnend entrepreneur kan netwerken het verschil maken, maar toch zou het naïef zijn om te beweren dat een uitgebreid netwerk genoeg is om aan het einde van de maand je rekeningen te kunnen betalen. De voordelen zijn er wel degelijk, maar je doet er goed aan om te beseffen dat heel wat mensen enkel netwerken omdat het voor hen simpelweg een noodzakelijk kwaad is. De hamvraag is dan ook; in hoeverre ben je bereid te investeren in een netwerk waarin je kennissen je misschien nooit enige vorm van winst –financieel of emotioneel– zullen opleveren?Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace