Verwachtingen en veranderingen van de huizenmarkt in het komend jaar

zondag 9 december 2012 | geen reacties | in: Financieel, Handig

Verwachtingen en veranderingen van de huizenmarkt in het komend jaar

Het komende jaar gaat er heel wat veranderen omtrent de huizenmarkt en hypotheken. Het gaat de huizenkoper in ieder geval flink wat kosten. Tot nu toe is er veel onduidelijkheid wat er nu precies te verwachten valt, er wordt momenteel nog veel gediscussieerd in Den Haag en zelfs Europa. Gratis-zakgeld.nl heeft uit alle beschikbare informatie die tot nu toe voorhanden is, de meest belangrijke veranderingen voor je uitgezocht en overzichtelijk gemaakt.

De overheid heeft nieuwe plannen opgesteld voor nieuwe huizenkopers om volgend jaar beter te kunnen bezuinigen. De drie meest aanzienlijke wijzigingen voor mensen die in 2013 een huis of appartement willen kopen zijn: we krijgen minder terug, we mogen minder lenen en we moeten volgend jaar gaan aflossen.

Minder terugkrijgen

Wat gaan we nu in 2012 precies minder terugkrijgen? De maximale aftrek wordt volgend jaar en de daarop volgende jaren stapsgewijs verlaagd. Dit zullen vooral mensen met hogere inkomens goed in hun portemonnee voelen. Zij kunnen nu maximaal 52% van hun hypotheekrente terugkrijgen, maar dit wordt elk jaar minder. Uiteindelijk wordt dit slechts 38%.

Minder lenen

In 2012 mocht je nog 106% van de marktwaarde van de woning lenen. Ook dit percentage wordt volgend jaar per jaar verlaagd. Bovendien wordt er door banken strenger gelet op je salaris. Dat betekent dat je in 2012 een lager bedrag kunt lenen en eigen geld moet inleggen. Hoeveel lager dit bedrag is, is nog niet helemaal duidelijk, maar het komt erop neer dat je met hetzelfde inkomen dat je nu hebt, volgend jaar ongeveer zo’n 7% minder hypotheek kunt krijgen. Naar verwachting dalen de huizenprijzen in 2013 hierdoor ook enorm. Dit is natuurlijk ook geen goed nieuws voor mensen die hun huis volgend jaar willen verkopen.

Verplicht aflossen

Dit geldt alleen voor nieuwe hypotheken. Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je, zoals de naam het al zegt, het geleende bedrag gedurende de looptijd van de hypotheek niet af te lossen. Over het bedrag dat je hebt geleend, betaal je per maand de rente terug. Dat mag straks niet meer. Je krijgt in 2012 alleen nog geld van de belasting als je direct je hypotheek aflost. Veel hypotheekvormen verdwijnen hierdoor, zoals de beleggings-, de aflossingsvrije- en de spaarhypotheek. Er blijven hierdoor eigenlijk maar twee soorten hypotheken over. De annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheken blijven dan alleen nog maar over. De voordelen van deze hypotheekvorm zijn dat je netto maandlasten in het begin relatief laag zijn en dat de bruto maandelijkse last gelijk blijft gedurende de looptijd. Een nadeel is dat de kosten in de loop der tijd oplopen.

hypotheekgarantie verplicht aflossen

De Nationale Hypotheekgarantie

De Nationale Hypotheekgarantie is in 2013 ook alleen nog maar mee te nemen naar een nieuw huis als deze annuïtair wordt gefinancierd en volledig wordt afgelost. Een spaarhypotheek meenemen met de Nationale Hypotheekgarantie kan dus straks niet meer.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace