Verminder het risico op infecties, ontstekingen en kanker

donderdag 26 december 2013 | geen reacties | in: Gezondheid, Overig

Infecties

Je kunt een kwalijke infectie oplopen wanneer er een bacterie, parasiet, schimmel, virus of andere ziekteverwekker je lichaam weet binnen te dringen om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Deze ziekteverwekkers proberen je lichaam binnendringen via de mond, neus, ogen, geslachtsdelen, anus of open wonden. De ziekmakers verspreiden giftige stoffen die je lichaam ernstig kunnen aantasten. Je kunt bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers niet altijd buiten de deur houden, maar je er wel tegen wapenen door te zorgen voor een sterk immuunsysteem, onder andere door gezonde voeding.

Afweer- of immuunsysteemsysteem

Ieder mens heeft van nature een afweer- of immuunsysteem dat het lichaam beschermt tegen lichaamsvreemde en schadelijke stoffen. Een baby bezit bij zijn geboorte al een aangeboren immuniteit. En o.a. door het contact met de buitenwereld wordt deze immuniteit verder versterkt. In veel gevallen worden binnendringende ziekteverwekkers door je immuunsysteem herkend en op tijd opgeruimd. Het blijft dan bij een besmetting en je wordt er niet of nauwelijks ziek van.

Besmetting door direct of indirect contact

Je kunt besmet raken door direct contact, waarbij je o.a. kunt denken aan handen schudden, zoenen, hoesten of niezen. Je kunt ook een besmetting oplopen door indirect contact. Denk hierbij bijvoorbeeld aan besmet keukengerei, besmette voeding, vervuild water, besmet bloed of een simpele insectenbeet. Zorg voor een goede hygiëne. Je koelkast kan een broedplaats voor bacteriën zijn en je aanrecht en gootsteen worden ook graag door ziekteverwekkers bezocht. Vaatdoekjes zijn eveneens een dankbaar object voor bacteriën. Ontdooi vis en vlees in de koelkast. Bacteriën kunnen zich bij kamertemperatuur namelijk razendsnel vermenigvuldigen. Was je handen altijd na toiletbezoek en was ze eveneens grondig wanneer je eten gaat bereiden.

Infectie wordt ontsteking

Wanneer je afweer- of immuunsysteem niet optimaal reageert, krijgen ziekteverwekkers vrij spel en kan een infectie al snel tot een vervelende ontsteking leiden. Ontstekingen verhogen het risico op kanker doordat er DNA-beschadigen optreden en er gevaarlijke celmutaties kunnen ontstaan. Volgens onderzoekers hebben mensen met chronische infecties, zoals bij de ziekte van Lyme en de ontstekingsziekte Candida, een veel grotere kans op kanker.

Symptomen

Infecties en ontstekingen kunnen zich plaatselijk manifesteren, maar ook het hele lichaam besmetten, zoals dit bij een griepaanval het geval is. Een infectie kan leiden tot vermoeidheid, pijn, gebrek aan eetlust, koorts, gewichtsverlies, kramp, huiduitslag, verkoudheid, etc. Aan de hand van de door het lichaam geproduceerde antistoffen kan er in het laboratorium meestal snel worden bepaald wat de veroorzaker van al het leed is. Hierna kan de arts de strijd aanbinden tegen de opgespoorde ziekteverwekker.

Chronische infecties en ontstekingen

Je kunt tijdenlang rondlopen met een infectie of ontsteking zonder dit door te hebben en er last van te ondervinden. Maar helaas, hardnekkige infecties en ontstekingen kunnen uiteindelijk tot kanker leiden. Wees daarom alert en probeer deze vroegtijdig te onderkennen of liever nog te voorkomen, om zodoende het risico op kanker en andere ziekten te verkleinen.

Een gewaarschuwd mens…..

Niet alleen infecties en ontstekingen kunnen een kwalijke invloed uitoefenen op je gezondheid. Je gezondheid kan ook worden aangetast door een vervuild milieu (bv. chemicaliën, zware metalen als kwik en schadelijke straling) en door bestrijdingsmiddelen die in de land- en tuinbouw worden ingezet en door allerlei medicijnen die in de (pluim)veeteelt worden gebruikt. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen je lichaam verzwakken.

Laat je voedsel nooit aanbranden, wees spaarzaam met suiker, verminder voedingsproducten die meervoudig onverzadigde vetten bevatten, kijk uit voor E-nummers in bewerkte voedingsmiddelen, etc. Bepaalde voedingsproducten kunnen tot voedselallergieën leiden. Maar, het zijn niet alleen voedselallergieën die ontstekingen kunnen veroorzaken. Je kunt ook allergisch zijn voor graspollen of huismijt, voor je hond of kat of de kanarie in zijn kooitje. Deze kunnen evenzeer de oorzaak worden van chronische ontstekingen. Dan zit er niets anders op dan de bron te bestrijden of je huisdier de deur uit te doen. Verdrietig maar waar…..

Voedingsmiddelenindustrie

Doordat de voedingsmiddelenindustrie allerlei kunstgrepen uitvoert om ons eten zo aantrekkelijk mogelijk te maken door het toevoegen van kleur-, geur- en smaakstoffen, krijgen steeds meer mensen last van allerlei allergische reacties. Hun immuunsysteem raakt ontregeld, met vervelende en hardnekkige ontstekingen tot gevolg.

Eet en gezond en gevarieerd

Ook in ons westerse wereld treffen we nog steeds ondervoede mensen aan. Die vind je niet alleen in verzorgingstehuizen en verpleeginrichtingen, maar ook bij ogenschijnlijk kerngezonde mensen die echter een ongezond eetgedrag blijken te vertonen. Chronisch zieken kunnen ook ernstig ondervoed raken. Ondervoede mensen lopen een ernstig verzakt afweersysteem op, waardoor ze een veel grotere kans hebben op ernstige infecties en ontstekingen. Jaarlijks overlijden hier in ons welvarende land onnodig veel mensen aan.

Eet gezond en gevarieerd met veel (biologische) groente en fruit. Hierin zitten o.a. veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze voedingsstoffen versterken je immuunsysteem en hebben ontgiftende en kankerremmende eigenschappen. Peterselie is zo’n kankerremmend plantje dat uitpuilt van de gezonde voedingsstoffen en je immuunsysteem versterkt. En chlorella is zo’n plantje, eigenlijk een alg, die een sterk ontgiftende werking heeft. En zo kunnen we hier nog een heel rijtje superfoods aan toevoegen. In alfabetische volgorde: champignons, honing, koriander, knoflook, pijnboompitten, salie, tijm, uien, walnoten, etc.

Neem voldoende vocht tot je

Drink verder veel water, als het even kan in ieder geval 1,5-2 liter. Drink vaker groene thee en Rooibosthee en verminder het aantal koppen koffie. Wees bovendien matig met alcohol. Rode wijn is gezonder dan witte wijn.

Leef gezond

We leven in een jachtige maatschappij die hoge eisen aan ons stelt. Laat je niet opjagen en voorkom stress. Neem bovendien voldoende (nacht)rust. Slaaptekort en stress knagen aan een goed werkend immuunsysteem. Stop met roken en kom meer in beweging, het liefst in de frisse buitenlucht. Regelmatige lichaamsbeweging hoort bij een gezonde leefwijze.

Het ondersteunt je stofwisseling en versterkt je afweersysteem. Hierbij hoef je niet meteen te denken aan hardlopen of een andere sport. Het is zelfs de vraag of intensief sporten zo goed voor je lichaam is. Probeer gewoon iedere dag te wandelen en/of te fietsen, laat de auto wat vaker staan en kies de trap in plaats van de lift. Dit alles is van levensbelang en houdt ziekte zoveel mogelijk en zo lang mogelijk buiten de deur!



Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.





Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace