Verlegen of onzeker? Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

maandag 4 augustus 2014 | 1 reactie | in: Handig, Overig

Ineens kijkt die ene jongen die je leuk vindt naar je. Jij krijgt meteen een knalrood hoofd. Je vrienden hebben een gladde babbel, maar jij weet nooit de juiste woorden te vinden. Je vriendinnetjes vragen allerlei dingen aan je, maar jij weet dikwijls niet wat je moet terug zeggen of moet vragen. In groepsverband houd jij je liever op de achtergrond, stel je voor dat alle aandacht op jou gericht zal worden.

Meer zelfvertrouwen

Blijvend meer zelfvertrouwen krijgen

Op school ben jij het pispaaltje en word je veel gepest omdat je verlegen bent. Herken je een van de bovenstaande situaties? Hieronder helpen we je met handige tips een handje op weg om jouw verlegenheid en onzekerheid voortaan beter het hoofd te kunnen bieden.

Je zult je misschien afvragen hoe je aan je verlegenheid of onzekerheid komt. Dat is niet zomaar even te beantwoorden. Er spelen vaak meerdere en verschillende factoren een rol bij het ontstaan van verlegenheid. Uit welk gezin je komt kan invloed hebben op je gedag en gedachtegang of misschien heb je een keer iets naars meegemaakt waardoor je onzeker over jezelf bent geworden. Vaak spelen gedachten als ‘mensen lachen me uit’, ‘ik moet altijd grappig zijn’ of ‘ik leer het nooit’, vaak een rol.

Te veel negatieve gedachten

Dit zijn gedachten en gevoelens die je eigenlijk belemmeren om iets positief aan te pakken. Het zijn negatieve gedachten die vaak voort komen uit een negatief zelfbeeld. Waar je naar moet proberen te streven, is dat je je negatieve gedachten probeert te veranderen naar een meer reële gedachtegang. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak werkt het heel goed om iets te doen wat je eigenlijk niet durft. Weet je nooit wat je moet zeggen als je met iemand in de lift staat? Beloof jezelf dan bijvoorbeeld dat je de volgende keer een praatje probeert aan te knopen met degene met wie je in de lift staat. En dat moet je dan natuurlijk ook echt doen.

Misschien is het de eerste keer doodeng, maar als je het eenmaal gedaan hebt, dan voel je je sterker en wellicht wel trots op jezelf. De volgende keer dat je weer iemand aanspreekt in de lift, zal je merken dat je je al een stukje sterker voelt. Zo ga je de strijd aan met angsten. Stap voor stap. Bij elk succes neemt je zelfvertrouwen toe. Uiteindelijk heb je negatieve gedachten weten om te zetten naar positieve gedachten.

Verlegenheid, wat doe ik eraan?

Er is nog veel meer te doen tegen verlegenheid. Je kunt jezelf trainen met oefeningen zoals hierboven aangegeven, maar indien je ervan overtuigd bent dat je het niet helemaal op eigen houtje aan kan, dan kun je altijd aankloppen bij diverse instanties voor hulp. Zij kunnen je persoonlijk helpen met het te lijf gaan van jouw verlegenheid of onzekerheid of door je door te verwijzen voor het volgen van therapie, door zelfhulpboeken te gebruiken of door een cursus te volgen bij Vereniging van Verlegen Mensen.

Lid worden van deze vereniging is makkelijk. Dat kun je ook online doen. Wat kun je van deze vereniging verwachten? Als je lid wordt krijg je onder meer het clubblad, de mogelijkheid om mee te doen met uitjes en de mogelijkheid om cursussen te volgen. Vooral de cursussen zijn goede opties om echt iets aan je verlegenheid te doen en natuurlijk ook om andere soortgenoten te leren kennen. Er zijn cursussen om bijvoorbeeld je spreek- en luistervaardigheden te vergroten of om jezelf beter te presenteren. Er zijn ook RET-cursussen (Rationeel Emotieve Therapie) die eigenlijk voor iedereen wel goed zijn.

Een handige methode om kritisch naar je negatieve gedachten te kijken en deze te vervangen door reële gedachten. Zie de website http://www.verlegenmensen.nl voor meer informatie.

Krijg direct toegang


1 reactie op “Verlegen of onzeker? Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen”


  1. Onderwijs doorbraken: continu in beweging met vernieuwingen zei op 1 februari 2018 om 11:20:

    […] Ook kinderen met een beperking moeten aangenomen worden door scholen die Adaptief of Passend Onderwijs aanbieden. Zo kunnen zij ook goed onderwijs krijgen op hun level. Doordat er verschillende leerstoffen zijn per niveau van leerlingen, is het lesstof dus beter afgestemd op een leerlingengroep. Dat stimuleert leerlingen op een persoonlijke manier, maar ook de ontwikkeling van de eigen verantwoordelijkheid en het zelfvertrouwen. […]



Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.





Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace