Veranderingen zorgtoeslag en zorgpremie voor 2012

zaterdag 17 december 2011 | geen reacties | in: Besparen, Financieel

Veranderingen zorgtoeslag en zorgpremie voor 2012

Verdien je als alleenstaande niet meer dan 36.000 euro of als gezin 54.262 euro per jaar? Dan kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Misschien maak je al gebruik van deze tegemoetkoming, maar als je dan nog niet hebt gedaan, dan is het verstandig met terugwerkende kracht deze toeslag alsnog aan te vragen voor 2011. Dat kun je tot uiterlijk 1 april 2012 nog doen. Laat het niet liggen, want zo’n zorgtoeslag scheelt weer een hoop in de kosten. En bovendien verandert er in 2012 nogal wat in de gezondheidszorg, des te meer reden om nu nog snel te profiteren van een (hogere) toeslag waar je recht op hebt.

Veranderingen zorgtoeslag en zorgpremie
Zoals gezegd, volgend jaar verandert er nogal wat in de gezondheidszorg, de kosten zullen dan ook behoorlijk oplopen. Dat is ook zichtbaar in zorgtoeslag en premies. Zo heeft het kabinet besloten dat de zorgpremie zal worden verhoogd. Iedereen die een inkomen hoger dan 37.000 euro per jaar geniet, moet flink meer zorgpremie gaan betalen in 2012. Dit verschil kan zelfs oplopen tot zo’n duizend euro extra per jaar.

Aan de andere kant is besloten dat de zorgtoeslag juist weer wordt verlaagd. Alleenstaanden krijgen ongeveer honderd euro minder toeslag per jaar en wie een minimuminkomen heeft zal zo’n veertig tot honderd euro per jaar aan extra inkomsten verliezen in 2012. Ook als je meerpersoonshuishouden hebt, ga je er in totaal zo’n honderdzestig euro op achteruit. Ook degenen die meer dan 31.200 euro per jaar aan een uitkering ontvangen van de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten, moeten eraan geloven. Vanaf volgend jaar kan geen gebruik meer worden gemaakt van deze uitkering.

Proefberekening zorgtoeslag 2012

Veranderingen Basisverzekering
Ook zal volgend jaar het een en ander gewijzigd worden in de basisverzekering. Het kabinet heeft namelijk ook besloten om weer extra te gaan snijden in het basispakket. De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

✓ Met name mensen die een chronische aandoening hebben, zullen veel meer gaan betalen voor hun zorg.

✓ Een andere belangrijke verandering is dat vanaf 1 januari 2012 fysiotherapie pas vergoed zal worden vanaf de 20ste behandeling. Ter vergelijking: dat was dit jaar nog vanaf de dertiende behandeling en het jaar daarvoor vanaf de 9de behandeling.

✓ Wie hulp nodig heeft om te stoppen met roken, kan ook niet meer rekenen op een vergoeding hiervoor. Nu zal je op eigen kracht moeten stoppen.

✓ Dit geldt ook voor de tegemoetkoming in dieetadvies. De beweegkuur wordt ook niet meer opgenomen in het basispakket.

✓ Zorgverzekeringen betalen nu niet langer meer voor uw sport(lessen).

✓ Naast de bewegingscursussen zullen ook de vergoedingen van het basispakket omtrent psychische hulp flink worden verminderd. In 2011 had je nog recht op acht consulten, volgend jaar zijn dat er nog maar vijf. De eigen bijdrage kost 31 euro per consult.

Wat blijft er onveranderd?
Wat wordt er dan nog wel vergoed of blijft er gehandhaafd, zal je je waarschijnlijk afvragen. In het basispakket blijft een bezoek aan de huisarts blijft ongewijzigd. Net zoals opname in het ziekenhuis en bijstand van medische specialisten. Ook kun je rekenen op kraamzorg en verloskundige hulp en ambulance vervoer. De vergoeding voor specialistische tandheelkunde is beperkt en de precieze vergoeding hangt af van je verzekeraar. De meeste geneesmiddelen zitten ook volgend jaar in het basispakket, even als medische hulpmiddelen, denk bijvoorbeeld aan gehoortoestellen, een rollator of geleidehonden en verzorgingsmiddelen.

Het komt er dus op neer dat we met z’n alleen er flink op achteruit gaan. Daarom onze tip: de premies voor de zorgverzekeringen 2012 zijn inmiddels bekend per verzekeraar. Het loont dus zeker om ze allemaal op een rijtje te zetten en indien nodig, om over te stappen. Sluit je een zorgverzekering online af, dan is dat vaak ook vele malen goedkoper.

Hulp bij het overstappen zorgverzekering:

Agis Zorgverzekering – Speel het spel en maak kans op een gratis iPad 2!

Zorgverzekering vergelijken? Vind snel de verzekering die bij u past met Independer.nl. Tot 10% korting!

Bij FBTO stel je zelf de verzekering samen die het beste bij je past. Zo betaal je nooit meer dan nodig is!Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace