De beste tips voor optimaal gebruik van je eigen moestuin

zaterdag 16 september 2017 | 1 reactie | in: Overig

Biologisch eten is ontzettend populair, maar niet voor iedereen onder de bevolking. En daarvoor is het belangrijk dat steeds meer mensen een eigen moestuin gaan bijhouden. Want het bespaart linea recta in je portemonnee.  Als je goed boert, kun je een flink deel van het jaar groente en fruit uit je eigen moestuintje eten.

Een eigen moestuin hebben is niet alleen leuk om te houden, als je omrekent naar wat je bespaart aan groenten en kruiden op jaarbasis, is het hebben van een goede moestuin ook nog eens heel winstgevend! Hieronder handige tips hoe je je optimaal gebruik kunt maken van je eigen moestuin…en daarmee geld kan besparen. Zelfs voor een beginner is een moestuin bijhouden mogelijk.

Inderdaad. Je kunt op veel manieren een extra centje verdienen…. en met een eigen moestuintje kun je veel geld besparen. Dat is dus ook geld verdienen, of in ieder geval: geld in eigen zak houden. Alles wat je in je moestuin stopt en vervolgens zal oogsten en er uithaalt, zal mogelijkerwijs bepalen of dat je moestuin rendabel is of niet.

Goede vruchten en groente om in ons land te telen zijn aardbeien, aubergine, lente-uitjes, bloemkool, kropsla, courgettes, tomaten, boerenkool, wortelen, champignons, venkel, andijvie, spinazie, bieten, uien, knolselderij, prei, rabarber, radijs, mais, pompoen, witlof, erwten komkommers & bramen. Deze groenten kunnen allemaal worden gekweekt in moestuinbakken/kweekbakken. Bramen groeien zelfs wild in de natuur en zul je zelfs vrij kunnen plukken voor thuis, neem een plastic bakje mee om ze gemakkelijk in te bewaren.

Zoals je al leest zijn er echt onnoemelijk veel soorten groenten en fruit die je zou kunnen verbouwen in je eigen moestuin, stel je toch eens voor dat je je boontjes uit eigen tuin kunt opdienen aan je gasten als eten. Heerlijk! Groente uit eigen tuin, gekookt als avondeten. Je gasten of vrienden zullen er echt van smullen als ze dat proeven. Lees verder voor meer ideeën & tips voor je eigen moestuin.

optimaal gebruik van je eigen moestuin

Voorkom ergernissen in je eigen tuin!

Planning voor je eigen moestuin

Hier volgt een stappenplan voor optimaal gebruik van je eigen moestuin. Eerst kun je het beste bepalen welke soorten groentes je wilt gaan aanplanten. Sommige groente kun je goed naast elkaar planten, andere groenten verkiezen een plekje voor zichzelf. Bieten en uien kunnen bijvoorbeeld goed naast elkaar geplant worden, net zoals dille en bloemkool, maar aardbeien naast bloemkool gaat weer niet goed samen.

Als je de juiste groenten bij elkaar hebt staan, is de kans op frisse, blakende groenten het meest succesvol. Dan kun je vervolgens een plan maken voor de vruchtwisseling. De volgende stap is een juist stuk grond zoeken die voldoende zon krijgt en niet teveel wind. Het meest ideale is een beschut plekje met minstens zes zonuren per dag. 

Groenteteelt in kweekbakken

In de basis is het voor een makkelijke moestuin het handigst om te kiezen voor kweekbakken buitenshuis. Als je tuin voldoende zonlicht krijgt, kun je met kweekbakken groente kweken. Zulke kweekbakken variëren van formaat en grootte, maar kunnen naar eigen wens worden gekocht bij Intratuin, Praxis, Tuinland of Welkoop. Elke gespecialiseerde tuinwinkel zal verschillende soorten kweekbakken of moestuinbakken verkopen.

Zoals je ziet hebben teeltbakken geen bodem nodig, want ze kunnen rechtstreeks op de grond worden geplaatst. Zo kun je ook je eigen vakken indelen, met verschillende soorten groenten. Middels houten plankjes of dun nylondraad kan men een flexibele indeling maken tussen de verschillende vakken. Zaaien doe je dan met zaaibedjes of plastic bekertjes, voorkeur 1 zaadje per beker.

kweekbakken

De grond van je moestuin voorbereiden

In het voorjaar is het tijd om te gaan zaaien. De grond mag niet te vochtig of plakkerig zijn, het beste is als het oppervlak duidelijk droog en korrelig is. Maak de bovenste laag aarde eerst goed los met een schoffel, dan kan er gezaaid worden. De teelt van een moestuin loopt doorgaans zo van half maart tot half oktober. Uiteraard kan dit wisselen vanwege de weersomstandigheden. Met behulp van een zaaikalender kan men bepalen, wanneer men het beste kan planten.

De grond van moestuinbakken mogen een speciale aardemix bevatten van een derde vermiculiet,  een derde veenmos, een derde potgrond. Deze vorm van tuinaarde heeft veel voordelen ten opzicht van gewone aarde, daar het goed is voor planten in kieming en wortelvorming. Ook het onkruid maakt geen kans en drainage loopt goed. Je hoeft dan niet te veel water te geven.

Zorg ervoor dat de gewassen voldoende water krijgen. Als je dit zo volhoudt, dan gaat de rest vanzelf! Het resultaat? Supergezonde groente, en je kan plukken wat en wanneer je maar nodig hebt. Daardoor heb je minder verlies vergeleken bij groenten die je in de winkel kan kopen. En er gaat natuurlijk niets boven de smaak van vers geoogste sla of andere groente.

Het belang van wisselteelt

Als je het telen eenmaal onder de knie hebt, blijf dan niet steeds op dezelfde plek telen, want kan dat op den duur voor problemen zorgen. De oogst wordt minder goed en de grond raakt uiteindelijk uitgeput. Zeker als je alsmaar koolgewassen op hetzelfde groentebed teelt, worden nieuw geoogste planten meteen ziek.

De voorgaande gewassen hebben belangrijke stoffen uit de grond gezogen, zoals stikstof. De aarde heeft dan weer tijd nodig om bij te komen en de stoffen weer opnieuw aan te maken. Daarom is het goed om gebruik te maken van vruchtwisseling oftewel wisselteelt, op die manier voorkom je dat de grond een gebrek van bepaalde stoffen zal krijgen.

Je moestuin oogsten

De ideale oogstmomenten in het jaar zijn van de maanden Juli t/m oktober, maar dat is puur afhankelijk groente- en fruitsoort. Bij de meeste groente- en fruitteeltbedrijven word er in de maand augustus geoogst, tenminste als het hele proces van bemesting, watervoorziening en zaaien goed is doorlopen. Dat is dan ook de maand waarin er veel meer groente en fruit voorhanden is en beschikbaar voor de verkoop.

Met behulp van een oogstkalender kan je bijhouden welk soort groente of fruit in welke maand zal moeten worden geoogst. Als je een eigen moestuin hebt en graag het hele jaar door wilt plukken en oogsten, dan kun je er voor kiezen om naast zomergroente ook wintergroente te zaaien. Voor alle landbouwgewassen is er alternatief teeltplan beschikbaar.

Moestuin benodigdheden

Tuinproducten die eventueel handig zijn om te hebben zijn; een onkruidbrander en potgrond (het liefst de speciale aardemix) voor in de moestuinbakken. Een antiworteldoek. Een buitenlamp voor als je ‘s nachts eens naar je moestuin wilt kijken en onderhouden. Tuinhandschoenen, omdat je veel met aarde en potten bezig zult zijn.

Verschillende soorten zaden van groenten en fruit om te kunnen beginnen met zaaien. Regenmeter om de hoeveelheid neerslag te registreren, mocht er te veel regen zijn gevallen kun je er voor kiezen om de moestuinbakken af te sluiten voor een tijdje. En omdat je zult zaaien en oogsten mag een kniekussen ook niet ontbreken. Schoppen, spaden of een bats mogen ook aanwezig zijn in het tuinhuisje om de grond te kunnen omspitten.


1 reactie op “De beste tips voor optimaal gebruik van je eigen moestuin”


  1. Schapen houden op natuurlijke wijze als beroep of als hobby (+ opbrengst) zei op 1 januari 2019 om 14:22:

    […] en biologische producten. Ook worden losstaande woningen in de natuur steeds populairder. Een eigen moestuintje of het houden van kippen kan daarbij horen, zo ook het houden van schapen als hobby. Wat zijn […]Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace