Tips om vlooien te bestrijden in huis

woensdag 27 juni 2018 | geen reacties | in: Huishouden, Schoonmaken

Vlooien in huis is voor velen een nachtmerrie. Helaas is het wel een veel voorkomende plaag in veel huizen, vooral die waar huisdieren leven. Het blijft erg lastig om vlooien weg te krijgen, vooral als er larven gelegd zijn. Wij geven je hieronder handige tips om deze ongenodigde bezoekers te bestrijden in huis.

Een vlo is een parasiet, dat zich voedt met het bloed van een mens of een dier. Het zijn zeer kleine beestjes die amper met het blote oog te zien zijn. Mensenvlooien komen niet heel veel voor in ons land, kattenvlooien zijn eigenlijk de meest voorkomende.

Gevolgd door hondenvlooien, maar vergeet je hamster of konijn niet; die kunnen ook vlooien hebben. Vlooienlarven voeden zich met organisch materiaal dat in tapijten of beddengoed zit. En als je een warme zomer hebt of iets minder vaak stofzuigt, kan zo ineens een ware vlooienplaag ontstaan die lastig te bestrijden is.

vlooien bestrijden

Vlooien bestrijden en huisdieren beschermen

Om erachter te komen of je huisdieren vlooien bij zich dragen, kun je met een ijzeren kam de vacht kammen en kijken of je kleine zwarte beestjes ziet. Als dat zo het geval is, weet je zeker dat er vlooien in huis zijn. Het is belangrijk dat plinten, beddengoed, meubels, vloeren en gordijnen regelmatig grondig te reinigen.

Professionele insectenverdelgers en chemische middelen zijn beschikbaar. Warme tempareturen leiden tot vlooienuitbraken in of rondom het huis. Volg de onderstaande tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Ook zijn er tips voor mensen die hun vlooien uit hun tuin willen verwijderen. En behandeling van vlooienbeten.

Vlooienband

Een van de eerste dingen om te doen, is je huisdieren een vlooienband om te doen. Ook als preventiemiddel. Druppeltjes in het nekvel van je dier of tabletjes werken ook goed om vlooien tegen te gaan. Deze zijn niet schadelijk voor je huisdier. Vraag je dierenarts naar de beste middelen. Een vlooienband kun je in een dierenwinkel of een soortgelijke winkel kopen, zoals Welkoop.

vlooien verhelpen door een vlooienband

Goed stofzuigen

Stofzuig je woning intensief, het liefst elke dag, om eitjes en larven te verwijderen. De eitjes en larven kunnen blijven leven in de stofzuigerzak, doe daarom een vlooienbandje in je stofzuiger om dit te voorkomen. Gooi na elke stofzuigerbeurt de stofzuigerzak weg, vlooien kunnen ontsnappen.

Stop niet na een paar dagen stofzuigen, maar blijf dit minstens acht a negen dagen dagelijks doen. Kijk wel uit met dweilen, want veel insecten, waaronder vlooien, houden namelijk van vocht en blijven daardoor makkelijk leven. Alle mogelijke plekken zuigen die nodig zijn; beddengoed, meubels, kamerhoeken etc.

Dweilen

Als je toch graag wilt dweilen, doe dan een scheutje azijn of afwasmiddel in het water. Vlooien hebben net als andere insecten een hekel aan de geur en het middel reinigt erg intensief. Eitjes en larven komen daardoor niet meer uit. Het is bovendien een milieuvriendelijke aanpak.

Wassen

Haal je kussens van de bank, matten van de grond, kleden waar je huisdieren vaak op liggen  en eventueel je kleding uit de kast en was deze regelmatig op zestig graden in de wasmachine. Voeg eventueel een scheut azijn toe, want hiermee dood je de eitjes en larven. Was vooral de kleden en matten waar huisdieren vaak op liggen eenmaal per week om een vlooienplaag tegen te gaan.

Kruiden

Ook kruiden zijn goed te gebruiken tegen vlooien. Insecten hebben het namelijk niet zo op sterke geuren en oliën. Meng bijvoorbeeld eucalyptus, lavendel, venkel rozemarijn met water en  besprenkel je huisdier en jezelf met wat druppels van dit  mengsel of gebruik een verstuiver voor op de bank (als je een stoffen bank hebt) of kleden in huis. Vlooien blijven hiermee op afstand.

Bestrijdingsmiddelen vlooien

Als je de plaag echt niet de baas wordt, moet je eigenlijk wel overgaan op echte chemische bestrijdingsmiddelen. Let op: deze middelen zijn dodelijk voor vissen en schadelijk voor opgroeiende kinderen. Bekende middelen zijn bijvoorbeeld Stronghold, Exil Flea Free en Beaphar.

Mochten alle bovenstaande tips toch geen positieve resultaat hebben opgebracht, dan is het waarschijnlijk toch verstandig om een professioneel bedrijf in te zetten voor de vlooienbestrijding.

Vlooien in de tuin verdelgen, verjagen of verwijderen

Niet alleen in je huis, appartement of flat zijn plekken die te kampen kunnen krijgen met een vlooienplaag. De tuin is ook zwaar onderhevig aan infestaties en dat is juist de plek om lekker te rusten. Je wilt niet gebeten worden door vlooien op je benen, dat gaat ontzettend jeuken. Dat worden kleine rode gemene bultjes. Vlooien kunnen heel gemeen steken en veroorzaken jeuk of pijn.

Wonen in het bos en vlooienbeten

Als je in een bos woont of aan een bosrand, kun je ook veel last hebben van dit ongedierte. Katten en honden lopen er rond, ongetwijfeld ook wilde dieren zoals steenmarters, egels & eekhoorntjes. Tuinvlooien zijn hardnekkig en het best te bestrijden met insecticidessprays.

Schaduw beperken; meer zon

Vlooien zoeken altijd de schaduw in uw tuin op, omdat ze niet van zon en warmte houden. Door bomen, hagen en bosjes kort houden door ze te snoeien, beperk je schaduwrijke plekken in je tuin. Vlooien verstoppen zich ook onder dode bladeren en ander afval in de tuin; verwijder dit zoveel mogelijk.

Hebben de buren dieren?

Huisdieren van uw buren kunnen ook vlooieneitjes laten vallen en uw dieren kunnen die eitjes weer oppikken als ze in de buurt van de omheining komen. Zorg ervoor dat ze zo min mogelijk in de buurt van de schutting of hekwerk komen om het risico te verminderen. Overleg desnoods bij een vlooienuitbraak in de tuin de met buren om gezamelijk de vlooien te bestrijden. Een soort plan van aanpak.

Cederhout gebruiken in de tuin

Vlooien houden niet van cederhout, het is een goed alternatief tegen het gebruik van chemicaliën in de tuin. Chemicaliën voor je tuin zijn immers slecht en kunnen de begroeing van je tuin aantasten. Alleen als je een echte vlooienplaag hebt, zou je insectenverdelgers moeten gebruiken.

Zwavel inzetten of een combinatie van zout en water

U kunt overwegen om zwavel te gebruiken bij bestrijding van vlooien. Zwavel richt geen schade aan bij de planten of het gras, zelfs niet in de buurt van kinderen of (huis)dieren. Het is dus veilig om om te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld zwavel met een beetje water in een gieter doen en hiermee uw gazon behandelen.

Een andere natuurlijk oplossing om te gebruiken voor het verwijderen of verjagen van vlooien is een combinatie van zout en water. Nadat u de gieter heeft gevuld met water, doet u er een ruime hoeveelheid zout bij en strooit dit vervolgens overvloedig over uw gazon. En de plekken waar dat nodig is.

Insectenverdelgers van commerciële aard

Insecticidessprays of een andere hardnekkige vlooienverdelger is grof geschut voor het bestrijden van vlooien in de tuin. Kruidvat (drogisterijen), dierenspeciaalzaken of evt. supermarkten hebben een ruime keuze aan insectenverdelgers van commerciële aard. Als je geld wilt besparen koop je antivlooien producten het best bij een dierenzaak, die bieden vaak een fikse korting.

vlooien

Symptomen vlooienbeet en kenmerken van een vlo

De symptomen van een vlooienbeet zijn meestal een kleine roze/rode plek, die ontstaat nadat je na 5 tot 30 minuten gebeten bent. Meestal bijten vlooien op de huid rond de (onder)benen, enkels of rond de voeten. Soms blijft een vlooienbeet onopgemerkt, omdat ze geen reactie produceren bij een persoon. Zo wel, dan ontstaat er voornamelijk jeuk en heel af en toe pijn.

Diagnose en preventie

Vlooien zijn met het blote oog zichtbaar en springen tot wel 30x hun lichaamsgewicht. Dat is ook de reden dat ze zo gemakkelijk een mens of dier weten te bereiken voor hun bloed. Vlooien kunnen zelfs zonder gastheer tot wel 100 dagen overleven in huis. Een vlooienuitbraak blijft moeilijk te bestrijden, maar met de juiste hulpmiddelen gaat het lukken.

Huisdieren het hele jaar door anti-vlooienmedicatie geven in plaats van de lente/zomer, voorkomt ook een uitbraak. Doordat volwassen vlooien worden gedood.

Goede kleding dragen zoals shirts met lange mouwen, lange broeken en sokken voorkomt eveneens beten, immers vlooien kunnen niet door kleding heen bijten. Grondig blijven reinigen zoals aangegeven in bovenstaande tips.

Behandeling

Zonder behandeling verdwijnen vlooienbeten vanzelf weer. Mocht behandeling toch nodig zijn dan gebruik je antihistaminica (anti-allergie medicijnen), tea tree olie, calamine lotion, azijn of cortisone. Het verhelpt de jeuk en mogelijk huidinfecties. Je wilt de risicofactoren voor je gezondheid verminderen.

vlooienmiddelen aanbiedingReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace