Fotograferen als hobby en professie; hoe kan ik beginnen?

zondag 30 april 2017 | geen reacties | in: Overig

Pin It

Dat schitterend landschap op een indrukwekkende manier weten vast te leggen. Of nou net zo’n mooie portretfoto van iemand weten te maken met de juiste belichting en sfeer…. oftewel: goede fotografie. Iedereen maakt op vakantie wel de bekende vakantiekiekjes, maar voor velen is fotografie ook een geliefde bezigheid in de vrije tijd en voor sommigen is fotografie zelfs hun beroep.

Waar moet je allemaal op letten als hobby fotograaf als je gaat beginnen? En hoe word je nou professioneel fotograaf? De antwoorden hierop zijn in dit artikel te vinden. Lees snel verder!

Als je graag aan de slag wilt gaan met fotografie is natuurlijk allereerst een goede camera belangrijk. Daar hangt vaak wel een duur prijskaartje aan vast, maar aan de andere kant: de prijzen voor een semiprofessionele digitale spiegelreflexcamera zijn in de afgelopen jaren behoorlijk gedaald door nieuwe technologieën en door de concurrentie op de markt.

Voor vierhonderd a duizend euro heb je al een spiegelreflexcamera waar je heel goed mee kunt werken. Canon en Nikon zijn de meest gangbare merken. Goede lenzen zijn misschien nog wel belangrijker dan het toestel zelf, die bepalen namelijk het beeld.

Een 50 mm lens is voor veel fotografen een favoriete lens, omdat deze een groot diafragma heeft, scherp is en niet veel weegt. Daarnaast heeft deze lens een mooie scherptediepte waarmee je goed kunt oefenen. Dit is een beetje een basislens. Om te zeggen welke andere lenzen geschikt voor jou zijn, is moeilijk te zeggen, omdat het voornamelijk afhangt van de soort fotografie waar je je mee gaat bezig houden.

Kies je genre

Als je veel fotografeert zal je op den duur merken welke onderwerpen je nu eigenlijk het vaakst en het liefst vastlegt. Zijn dat portretfoto’s, landschapsfoto’s of vind je het juist leuk om bijvoorbeeld actiefoto’s op straat te maken? Je kunt natuurlijk alles fotograferen, maar als je beter wilt worden, is het een goed idee om je te richten op een specifieke soort fotografie. Op die manier kun je dit genre bewust oefenen en perfectioneren, alhoewel veel soorten elkaar ook wel overlappen. Hieronder werpen we een blik op de verschillende soorten fotografie.

Portretfotografie

Portretfotografie is de meest voorkomende vorm van fotografie. Denk maar eens aan de foto’s die vroeger op school werden genomen buiten de klassenfoto om. Iedereen is als kind zijnde wel een keer individueel als in een groep vastgelegd op school door een professionele fotograaf. En behalve dat, de tijdschriften staan vol met portretfoto’s, vaak van bekende artiesten of sporters. En dat is goed verklaarbaar, want de mens is nu eenmaal een boeiende inspiratiebron.

Journalistieke fotografie

Dit genre wordt ook wel reportage fotografie genoemd; je legt eigenlijk met je camera vast wat een schrijvende journalist doet met zijn woorden op papier. Reportagefoto’s moeten dus zodanig voor zich spreken dat de kijker meteen snapt waar het over gaat en het liefst ook meteen de sfeer van de gebeurtenis kan proeven. Of een hele goede ondersteuning zijn bij een geschreven reportage artikel.

Deze foto’s zijn vaak echte actiefoto’s, zoals bijvoorbeeld een protest op straat, bombardementen in een stad of de gevolgen ervan, of een uitbundig straatfeest. Om beter te worden in dit genre, is het goed om zoveel mogelijk op straat te zijn en bepaalde situaties vast te leggen op een duidelijke manier. Het geheim van goede reportage fotografie is vooral goed om je heen kijken en heel veel oefenen.

Natuurfotografie

Planten, bloemen en dieren zijn ook geliefde onderwerpen om te fotograferen. Als je ze in hun natuurlijke omgeving vastlegt, dan is er sprake van natuurfotografie. Dat geldt ook voor onderwaterfotografie. Vaak heb je voor deze vorm van fotografie goede lenzen nodig, zoals telescooplenzen of juist macrolenzen en een portie geduld.

Modefotografie

Dit genre valt niet onder portretfotografie, omdat het voornamelijk om de kleding of make-up gaat. De juiste belichting en omgeving zijn hier vaak essentiële punten.

Product- of reclamefotografie

Door de opkomst van webshops, heeft dit genre in de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Door de online verkoop, kunnen mensen het product dat ze willen aanschaffen niet meer vooraf zien of voelen, dus dan zijn duidelijke en mooie online foto’s noodzakelijk voor een goede verkoop. Een goede studio en belichting zijn uiterst belangrijk voor dit genre.

Overige genres zijn onder andere reisfotografie en bedrijfsfotografie. Niet alle soorten fotografie lenen zich goed voor de hobbyist, zoals modefotografie, bedrijfsfotografie en productfotografie. Vaak gebeurt dit in opdracht voor bedrijven en moet je al een professional zijn.

Een professional worden

Als je echt een pro wilt worden, is het verstandig om alle ins en outs te leren via een opleiding. De Fotovakschool en Fotoacademie zijn twee bekende Hbo-opleidingen die zowel in voltijd als deeltijd worden aangeboden. Tijdens de opleiding kies je een specialisme, zodat je na afronding aan de slag kunt gaan als bijvoorbeeld persfotograaf of modefotograaf.

Fotografie


AOW-regeling 2017: bedragen en leeftijd

zondag 22 januari 2017 | geen reacties | in: Vragen

Pin It

De mensen die vorig jaar van een AOW genieten, gingen er in 2016 amper op vooruit. Gelukkig is dat dit jaar anders. De AOW valt dit jaar namelijk iets hoger uit.

Een van de redenen waarom de AOW ietsjes is verhoogt, komt onder andere doordat deze met de inflatie meestijgt. Wat het daadwerkelijk bedrag is per AOW’er is niet zo even in een zin te zeggen, dat hangt namelijk af van verschillende dingen.

Onder andere van de heffingskortingen, of iemand alleenstaand is of niet en of degene recht heeft op de AOW-partnertoeslagen hoeveel jaren u AOW-pensioen heeft opgebouwd. Wie in 2017 zijn of haar eerst AOW wil krijgen, moet wachten totdat hij 65 jaar en negen maanden is. Om een indruk te geven van de bedragen, hieronder de tabellen van de AOW in bruto bedragen als u honderd procent AOW heeft opgebouwd.

De bedragen bij AOW

– Als u samenwoont of getrouwd bent en beiden de AOW-leeftijd hebben, ontvangt u € 794, 59 bruto per maand. Hoeveel u netto overhoudt, hangt af van of er heffingskorting wordt toegepast of niet.

– Hetzelfde bedrag ontvangt u indien uw partner nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt.

– U krijgt een volledige toeslag indien uw partner nog geen AOW-leeftijd heeft bereikt.

– Als u alleenstaand bent, krijgt u bruto € 1153,35. Indien er heffingskorting wordt toegepast houdt u € 1091,07 over, anders € 876,24

AOW leeftijd

Plusjes en minnen voor ouderen

Ouderen hebben vandaag de dag hard een extraatje nodig om rond te kunnen komen. Een verhoging van de AOW wordt dus door velen goed verwelkomt. Dat geldt niet voor iedere AOW’er: degenen die een hoger aanvullend pensioen hebben, leveren wat in. Dat komt omdat zij niet van de ouderenkorting kunnen genieten. Ook mensen die met vervroegd pensioen gaan dit jaar, gaan er helaas ook niet op vooruit.

Hun vroegpensioen neemt niet toe, omdat voor hen niet dezelfde regelingen gelden als voor gepensioneerden, denk bijvoorbeeld aan de verhoogde ouderenkorting.
Mochten de vervroegd gepensioneerden eenmaal weer de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, dan is de kans groot dat hun koopkracht weer zal toenemen.

Wel kan worden gezegd, dat in het algemeen de koopkracht van ouderen stijgt dit jaar, maar dat is niet alleen aan de AOW te danken. In 2017 zijn namelijk ook de toeslagen iets gestegen, we hebben het dan over de huurtoeslag en zorgtoeslag. Daarmee ontvangen ouderen gemiddeld zo’n dertig euro per maand meer in vergelijking met vorig jaar.


Geld verdienen met Instagram

zondag 15 januari 2017 | 2 reacties | in: Financieel

Pin It

Dat je geld kan verdienen met Youtube was al bekend, maar wist je ook dat je ook een aardig centje kunt verdienen met Instagram? En met een aardig centje bedoelen we geen drie tientjes per week; als je het goed doet kun je er zelfs duizenden euro’s per maand mee verdienen! Nu sta je natuurlijk te trappelen om zo snel mogelijk te beginnen. Maar hoe doe je dat het beste? Lees onze tips!

Voor degenen die helemaal niet weten wat Instagram is: Instagram is een sociale media site waar je je eigen foto’s kan publiceren en delen met andere gebruikers. Als je een account hebt, kun je deze aan je Facebook koppelen en als je mooie foto’s en leuke selfie’s hebt gemaakt, dan kun je die bewerken met een filter (als je dat wilt) en dan plaats je deze natuurlijk op je eigen Instagram account. Je vrienden kunnen dan je foto’s zien op Instagram. De meeste mensen plaatsen foto’s voor de lol, maar wat veel gebruikers niet goed realiseren is dat je hier ook geld mee kan verdienen.

Foto’s zijn geld waard

Fotografen verdienen geld met het maken van foto’s. Er is wereldwijd heel veel vraag naar goede foto’s. Denk bijvoorbeeld aan de online wereld zoals websites, maar ook in de reclamewereld draait het allemaal om goede foto’s. Die foto’s komen vaak van professionele fotografen vandaan die deze foto’s direct leveren in opdracht of bedrijven kopen foto’s via stockfotobureau ‘s. Bedrijven kunnen deze foto’s dan rechtenvrij kopen voor een bepaald bedrag en gebruikt worden op bijvoorbeeld websites.

Verdien geld met Instagram door jouw foto’s te gaan verkopen

Als fanatiek Instagrammer ben jij eigenlijk ook bezig met het maken van foto’s en deze online te zetten. Feitelijk niets anders als een fotograaf die zijn of haar foto’s verkoopt aan fotobureaus. Dus: als jij ook mooie foto’s maakt, waarom deze dan niet verkopen aan een of meerdere stockfotobureau‘s?

Door het succes van Instagram, zijn er speciale stock foto websites voor Instagram afbeeldingen. Neem bijvoorbeeld Instaprints, deze website verkoopt Instagram afbeeldingen en print deze uit als ansichtkaart, papieren posters, als canvas schilderij of op metaal. Nu kun jij je foto aan Instaprints verkopen zodat zij hier weer bijvoorbeeld een mooie ansichtkaart of poster van kunnen drukken.

Je moet dan eerst een account aanmaken, natuurlijk je foto’s uploaden, ze een aantrekkelijke naam geven en een prijs aangeven per foto. Instaprints neemt dan de productie, de betaling en de bezorging voor haar rekening. Er zijn natuurlijk veel mensen die hun foto op deze website aanbieden, dus alleen je foto’s uploaden en achterover hangen is niet genoeg.

Geld verdienen Instagram

Beginnen met het aanmaken van een account op Instagram

Het wordt jouw uitdaging om zoveel mogelijk bezoekers naar jouw verkooppagina op Instaprints te sturen. Zo maak je de kans groter dat jouw foto straks bij iemand aan de muur hangt. Maak natuurlijk gebruik van je andere social media accounts zoals Facebook en Twitter. Instaprints biedt een automatische koppeling met deze media websites.

Instacreators is een andere website waar je geld kan verdienen met jouw Instagram afbeeldingen. Dit bedrijf heeft een goed netwerk van bedrijven die graag in contact willen komen met jongeren. En nu maken vooral jongeren gebruik van Instagram.

Als je een Instagram account hebt met minimaal vijfhonderd volgers, kun je je aanmelden bij Instacreators. Zij bemiddelen tussen Instagrammers en bedrijven en als je uitgekozen wordt kun je in je foto’s of videofilmpjes producten aanprijzen en op die manier geld verdienen.

Soms sturen adverteerders je zelfs ergens naar het buitenland om iets aan te prijzen. Een gratis, leuk reisje kan dus ook in het verschiet liggen. Het werkt goed als je echt helemaal gek van iets bent en daar goed over kunt filmen of fotograferen. Op dit moment zijn er nog veel kansen op het gebied van sport-instagram accounts, binnenhuisarchitectuur en entertainment. Sla dus je snel je slag!

Word jij de nieuwe Anna Nooshin?

Je zou dus zeker niet de eerste zijn om big money te maken met je social media account. Toegeven, in Nederland staat dit nog in de kinderschoenen, terwijl in de Verenigde Staten geld verdienen met bijvoorbeeld YouTube en Instagram al heel populair is.

Desalniettemin is dit online succes ongetwijfeld in opkomst in ons kleine kikkerlandje. Iedereen kent bijvoorbeeld Anna Nooshin wel die succesvol wist te worden dankzij haar social media accounts en die nu zo’n drie- tot vierduizend euro per promotiefilmpje verdient.

Inmiddels heeft ze al 130.000 volgers op Instagram en haar account is nog steeds groeiende. Zoals zij zelf ook in haar eigen boek aangeeft: ‘wees actief op alle social media accounts, dus niet alleen Instragram, maar ook op Facebook, Twitter en YouTube’. Het versterkt elkaar alleen maar.

Geld verdienen met je Instagram account

Voor iedereen die leuke foto’s of selfies te delen heeft kan zijn of haar Instagram account uitkomst bieden, want dun je er geld mee verdienen. In het volgende ebook word precies uitgelegd hoe dat mogelijk is, sommige Instagram gebruikers verdienen per plaatsing wel een paar honderd euro. Zo! We hebben je nu wat handvatten gegeven voor een succesformule op Instagram waar je zeker mee aan de slag kan gaan. Alvast alle succes gewenst.

Ga direct naar de geheime kortingspagina!


Geld verdienen met geneesmiddelenonderzoek; wat zijn de mogelijkheden?

zondag 15 januari 2017 | geen reacties | in: Overig

Pin It

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen, een daarvan is als medicijntester. Dat kan letterlijk zijn, dat je dus echt meedoet aan een geneesmiddelenonderzoek, maar het kan ook zo zijn dat je diverse vragenlijsten over medicijnen en gezondheid moet invullen. Er zijn dus verschillende mogelijkheden als je geld wilt verdienen met geneesmiddelenonderzoek.

Medicijnen mogen pas de markt op als deze eerst grondig zijn getest. Het testen van nieuwe medicijnen op mensen gaat doorgaans dus daar aan vooraf. Degenen die zich aanmelden voor dergelijke onderzoeken kunnen een vrij hoge vergoeding verwachten. Daarom is het voor veel mensen een snelle en makkelijke manier om extra bij te verdienen.

Uiteraard is het verstandig om wel te beseffen dat deelname aan zo’n onderzoek niet geheel risicoloos is. Nu willen we je niet bang maken, want zulke onderzoeken worden in het algemeen eerst goedgekeurd door een strenge commissie die een gevaar voor de gezondheid van proefpersonen zoveel mogelijk probeert uit te sluiten. En soms krijg je alleen een placebo toegediend, maar bijwerkingen kunnen niet uitgesloten worden.

Wat houdt zo’n geneesmiddelenonderzoek precies in?

Zoals eerder gezegd zijn er meerdere soorten onderzoeken. Als je meedoet aan bijvoorbeeld een geneesmiddelenonderzoek, dan verblijf je, afhankelijk van het type onderzoek, soms voor een paar dagen (en maximaal een maand) in een kliniek. Vaak samen met andere deelnemers. Je krijgt dan medicijnen toegediend en blijft onder controle. Het kan ook zo zijn dat je tot de groep behoort die een placebo toegediend krijgt, dat weet je nooit van te voren.

Je hoeft je geen zorgen te maken over slaapruimten of waar je eet, want dergelijke klinieken zijn voorzien van meerdere slaapkamers, kantines, badkamers, recreatieruimten, enzovoort. In je vrije tijd kun je dus lekker gamen, tv kijken of spelletjes spelen met de andere deelnemers. Er zijn ook onderzoeken waarbij je slechts dagelijks een vragenlijst over je gezondheid moet invullen of waarbij je niet hoeft te overnachten, maar dagelijks de kliniek bezoekt of telefonisch overleg hebt.

Hoe en waar kun je je aanmelden?

Als je mee wilt doen met een medisch onderzoek, kun je je inschrijven bij een onderzoekkliniek of een (online) platform die bemiddelt tussen klinieken en proefpersonen. Medians is zo’n online platform die beide partijen in contact met elkaar brengt, een soort vacaturebank waar je op kunt reageren als er een onderzoek tussen zit die je aanspreekt. Neem eens een kijkje op: Onderzoek bij Medians.nl.

Een andere mogelijkheid is via PRA, dit is een onderzoekscentrum vlakbij Groningen die geneesmiddelenonderzoeken uitvoert met vrijwilligers. Je hoeft niet meteen helemaal naar Groningen af te reizen, online kun je je eerst aanmelden en meer informatie vinden over de onderzoeken. Zie: Onderzoek bij Prahs.nl Andere bekende onderzoekklinieken zijn het CHDR in Leiden en QPS in Groningen.

Wat kun je er zoal mee verdienen?

De vergoeding verschilt uiteraard per onderzoek, maar gemiddeld ligt de somma van een geneesmiddelenonderzoek op zo’n tweeduizend euro. Reken ongeveer op zo’n honderd a tweehonderd euro per dag bij een verblijf in een kliniek. Hoe langer een onderzoek duurt en hoe vaker er bijvoorbeeld bloed wordt afgenomen, des te hoger de vergoeding is.

Zo loopt er bij Prahs een geneesmiddelenonderzoek naar een middel voor de behandeling van de ziekte van Duchenne; en de bruto vergoeding daarvoor is maar liefst 4759 (niet gesteriliseerde mannen). Dus je kunt er een aanzienlijk geld mee verdienen.

geneesmiddelenonderzoek


Woning verhuren of huren via Airbnb; hoe werkt het?

maandag 2 januari 2017 | geen reacties | in: Nieuws

Pin It

Heb je nog een woonruimte over en zoek je een manier om wat extra bij te verdienen? Wellicht is het dan een goede optie om geld te verdienen via Airbnb. Voor degenen die hier nog nooit van gehoord hebben: Airbnb is een internationale online community waar je een woning of ruimte kan huren, maar ook zelf je (woon-)ruimte voor verhuur kan aanbieden.

In 2008 zag het Amerikaanse Airbnb het levenslicht in Californië en sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldwijde marktplaats waar mensen over de hele wereld bijzondere privé-accommodaties kunnen boeken of zelf kunnen verhuren.

Inmiddels zijn er in uiteenlopende prijscategorieën leuke ruimtes te vinden op Airbnb in meer dan 34000 steden en bijna in tweehonderd landen. Binnen een mum van tijd kun jij dus ook een unieke ruimte, waar dan ook ter wereld, online boeken, gewoon via je mobieltje of tablet.

Hoe werkt het?

Nog interessanter is om natuurlijk zelf te gaan verhuren, want dat levert je nog een leuk extraatje op. Je komt van alles tegen bij Airbnb: van complete kastelen tot een kleine zolderkamertje die beschikbaar is voor een nachtje of zelf een maand.

Heb jij nog een kamertje vrij of zelfs tijdelijk een appartement, aarzel dan niet om via Airbnb aan de slag te gaan. Het is een mooie gelegenheid om zonder enige kosten, extra inkomsten te genereren en je ruimte aan een miljoenenpubliek te presenteren.

Airbnb ervaringen

Het begint allemaal met een goede advertentie

Het werkt op zich allemaal vrij simpel. Als je naar www.airbnb.nl gaat dan zie je vanzelf op de homepage de mogelijkheid om je aan te melden als verhuurder. Eigenlijk komt het neer op zelf een advertentie aanmaken voor de ruimte die jij beschikbaar wilt stellen.

In je advertentie maak je duidelijk om wat voor soort ruimte het gaat en hoe groot het is, neem wat duidelijke en aantrekkelijke foto’s van de ruimte(n) en upload deze via de site. Kies ook een prijs wat je per nacht wilt hebben voor een overnachting.

Zo krijgen potentiële gasten een goed beeld van de beschikbare ruimte. Mocht je niet weten hoeveel je kan vragen per overnachting of andere vragen hebben, dan is er altijd nog de klantenservice van Airbnb, die helpen je graag met het opstellen van je advertentie. Een advertentie maken en plaatsen op deze website is overigens geheel gratis. Hoe verdient Airbnb er dan aan, zou je misschien denken. Welnu, Airbnb vraagt 3% servicekosten aan de verhuurders.

Jij bepaalt…

Als je advertentie eenmaal online is, heb jij altijd nog de touwtjes in handen wat betreft welke gasten jij accepteert. Je kunt ook over en weer mailen met mensen die geïnteresseerd zijn. Als iedereen akkoord gaat, krijg je een reserveringsbevestiging. De gasten betalen dan online, daar heb je geen omkijken naar.

Je kunt de gasten dan op de gekozen datum zelf verwelkomen en de sleutel geven, of via iemand anders of een toegangscode als dat van toepassing is. En je betaling? Die krijg je automatisch op je rekening of Paypal rekening gestort binnen 24 uur nadat de gast(en) zijn ingecheckt. Hoe handig is dat?

Ervaringen delen met andere Airbnb’ers

Creëer unieke ervaringen in je stad en verdien extra geld door ze te delen met anderen. De systematiek van dit nieuwe idee van Airbnb, ligt erin dat je (leuke) belevenissen samen met anderen deelt. Zoals bijvoorbeeld een kookcursus, gitaarles of een autocursus. Bekijk de mogelijkheden over ervaringen die je deelt met anderen op:  https://www.airbnb.nl/host/experiencesMeld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace