Tien tips om snel te besparen op een hoge energierekening

maandag 17 september 2012 | geen reacties | in: Besparen, Handig, Huishouden

Iedere jaar gaan energiekosten omhoog, dit is mede te danken aan de grondstofprijzen die steeds duurder worden. Dus het is moeilijk om helemaal uitgekristalliseerd te ontdekken welke energiemaatschappij jou de komende jaren van energie zou kunnen voorzien.

Omdat energieprijzen fluctueren en ook dankzij aanbiedingen via huis-aan-huisblad folders en deurverkopers, je tot denken word aangezet om wellicht naar een andere maatschappij te moeten overstappen. Het is altijd handig om een aantal kostenbesparende energietips te kennen.

1. Gloeien of sparen

Een spaarlamp of ledlamp kopen is best duur. Toch zijn deze lampen goedkoper in gebruik dan een gloeilamp. Hoe kan dat? Deze lampen gebruiken veel minder stroom. En gaan veel langer mee. Als u een spaarlamp gebruikt in plaats van een gloeilamp bespaart dat gemiddeld 8 euro per jaar. Dus met vijf spaarlampen bent u 40 euro per jaar goedkoper uit.

2. Onder de wol

‘s Nachts kan de verwarming veel lager. 15 graden is voldoende als u slaapt. Zo bespaart u energie. Zet de verwarming een duur voordat u naar bed gaat al laag, want zo lang duurt het voordat het kouder wordt in huis.

3. Haal opladers uit het stopcontact

Veel elektrische apparaten hebben een oplader. Denk aan bijvoorbeeld de mobiele telefoon, maar ook het scheerapparaat en de elektrische tandenborstel. Haal de oplader uit het stopcontact als u hem niet gebruikt. Dat scheelt energie.

4. De verwarming een graadje lager

Is er niemand in de woonkamer, slaapkamer, keuken of andere ruimte? Dat kunt u heel simpel besparen door de verwarming uit te zetten. Bent u wel in de kamer? De verwarming één graad lager zetten bespaart gemiddeld 50 euro per jaar.

5. Gebruik een waterbesparende douchekop

Koop een ‘waterbesparende douchekop’. Dat betekent veel water en gas. Gemiddeld 50 euro per jaar. De snelle aanschaf van een (goedkope) waterbesparende douchekop heeft u meestal binnen een jaar terugverdiend, omdat u minder gas en water verbruikt. Informeer bij aanschaf in de winkel of de waterbesparende douchekop past bij uw geiser, boiler of ketel.

6. Korter douchen

Iets korter douchen dan het gemiddelde van 8 minuten kost weinig moeite maar levert veel op. Als een gemiddeld gezien (met twee kinderen) per keer twee minuten korter onder de douche staat, dan kan het gezin jaarlijks bijna 80 euro op de energie- en waterrekening besparen. Hier kunt u bijvoorbeeld een douchecoach, zandloper of kookwekker voor gebruiken.

7. Ontdooi de diepvriezer

Ontdooi het vriesgedeelte van de koelkast of vriezer regelmatig. Een ijslaag zorgt voor vermindering van het vriesvermogen en een hoger energieverbruik.

8. Wassen op 30 graden

Wassen op 60 graden kost drie keer zoveel stroom als wassen op 30 graden. En wassen op 90 graden is nog duurder. De meeste was wordt als bij 30 graden goed schoon, zeker met de moderne wasmiddelen.

9. Droog de was aan een droogrek

Veel mensen hebben een wasdroger. Handig, maar ook erg duur. Elke keer kost dit u 59 cent aan stroom. Hang daarom uw was aan een droogrek te drogen. Bij mooi weer kunt u de was ook buiten hangen.

10. Zet elektrische apparaten echt uit

Soms lijkt het dat elektrische apparaten uit zijn als ze niet gebruikt worden. Maar ze verbruiken dan wel stroom. Dit wordt stand-by verbruik genoemd. Vaak is dit onnodig. Door apparaten echt uit te zetten kan per gemiddeld huishouden tot wel 72 euro per jaar bespaard worden. U kunt hiervoor gebruik maken van een stekkerdoos met aan/uit knop.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace