Te grote hartkloppingen, wat kun je er tegen doen?

maandag 10 december 2012 | geen reacties | in: Gezondheid, Handig

Zit je rustig in de bank televisie te kijken, begint ineens je hart sneller te kloppen. Je hoort het bonzen in je keel en in je oren en voelt dan uiteindelijk de warmte naar je hoofd stijgen. Of je wordt er zelfs duizelig van. Komt dit je bekend voor? Dit zijn de zogenoemde hartkloppingen. Is het ernstig? En wat doe je er aan om het voortaan te voorkomen?

We spreken van hartkloppingen wanneer het hart ineens zonder aanleiding sneller begint te kloppen. In de medische wereld wordt hier ook wel de term palpitaties voor gebruikt. Als je geen buitengewone inspanningen levert, klopt je hart ongeveer zo’n zeventig keer per minuut.

Wanneer je bijvoorbeeld sport of op een andere manier meer inspanning levert, heeft je lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen nodig om alle arbeid te verrichten en dan gaat je hart sneller kloppen om de bloedtoevoer te stimuleren. Als je intens hardloopt kan je hartslag wel oplopen tot zo’n 220 slagen per minuut.

Het is dus begrijpelijk als je ineens raar opkijkt als je zonder aanleiding ineens snellere hartslagen krijgt. Dit kan je een vervelend en angstig gevoel geven. Zeker als je het kan voelen in de borst, keel en hals en helemaal als je ook last krijgt van duizeligheid en kortademigheid. Doorgaans duren hartkloppingen één of twee minuten. Raak zeker niet gelijk in paniek of geloof niet dat je ter plekke ineens een hartaanval krijgt of iets dergelijk. Gelukkig is er bij spontane grote hartkloppingen in de meeste gevallen niets ernstigs aan de hand.

Oorzaak hartkloppingen

Helaas is er tot nu toe nog geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor hartkloppingen en tasten veel dokteren zelfs in het duister. Wel is bekend dat het mogelijk een gevolg kan zijn van een verhoogde schildklierproductie. Het aannemen van een toestand van platte rust verhelpt het probleem dikwijls acuut. Soms kunnen bepaalde medicijnen en onderbewust heftige emoties of angst de veroorzaker zijn van hartkloppingen.

Vooral van geneesmiddelen voor schildklierproblemen en astma is bekend dat ze deze bijwerking kunnen hebben. Ook kunnen stimulerende middelen als nicotine en cafeïne de oorzaak zijn of hartkloppingen verergeren. Koffie en sigaretten werken zoals veel mensen al weten dus ook niet bepaald positief op je hart.

Hartziekte

Hoewel eerder vermeld is dat snellere hartkloppingen in het algemeen onschuldig is, zijn er toch wel situaties waarin je extra alert moet zijn. Indien je echt vaker last hebt van hartkloppingen of als deze lang aanhouden of als deze gepaard met pijn op de borst, het opzwellen van de voeten en ademnood, dan kan dit wijzen op een hartziekte.

Er zou ook sprake kunnen zijn van een schildkieraandoening. Ga bij bovenstaande klachten dan ook onmiddellijk naar de dokter en leg het probleem aan hem of haar voor. Er zijn middelen verkrijgbaar die de hartslag verlagen, zoals bètablokkers en digoxine, en middelen die het hartritme weer regelmatig maken.

Hart en vaatziektenReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace