Stofzuigen & reinigen, kan dat met een goedkope stofzuiger?

zondag 16 oktober 2011 | geen reacties | in: Besparen, Huishouden, Schoonmaken

Stofzuigen & reinigen, kan dat met een goedkope stofzuiger?

Een van de minst leuke taken van de huisvrouw is het stofzuigen en reinigen van het huis. De meeste stofzuigers maken enkel lawaai en reinigen niet eens zo grondig. Na afloop kan je nog steeds kruimels vinden op de grond. Niet elk stofzuiger is even sterk. Ieder vloerbedekking heeft zijn eigen schoonmaak eisen.

Reinigen zeil, laminaat en tegelvloeren

De stofzuiger wordt bij harde vloeren enkel gebruikt om de kruimels en het losse vuil op de vloer, op te ruimen. Hiernaast is voor de grondige reiniging zeker de mop en de dweildoek een noodzaak. Stofzuigers zijn niet gemaakt om deze vloeren in het geheel te reinigen. Er zijn combinatie stofzuigers, waar ook wasmiddel en water in kan. Deze complete reinigers soppen de vloeren, en zuigen het vieze water ook weer op. Ze veroorzaken geen krassen of laten geen grote plas water op de vloer. Uiteraard kost zo een dergelijk reiniger een hoop geld. De goedkopere varianten, doen hun werk ook goed maar zijn sneller kapot.

Reinigen tapijt vloeren met korte lus

De tapijten met korte lussen zijn wat steviger en harder. De stofzuiger kan heel simpel over de vloer glijden. Een extreem hoge watt is niet noodzakelijk om alles grondig te kunnen reinigen. Voor dit soort vloeren kan genoegen worden genomen met een goedkoop stofzuiger. Een duurder variant zal niet veel beter reinigen. Ook voor tapijtvloeren kan een combi reiniger gebruikt worden. Dan worden de vloeren eerst nat gespoten met water en zeep, hierna wordt de vloer geschrobd en achteraf wordt het water weer weggezogen. Je ziet in het reservoir pas hoe vuil je vloeren waren. Een stofzuiger kan nooit op dit niveau reinigen. Zelfs een hele dure variant niet.

Reinigen tapijt vloeren met lange harige lussen

Zoveel verschillende tapijten in alle kleuren en vormen en materiaal. Niet elk stofzuiger of alle merken is geschikt om over alles heen te glijden. De hogere lussen kunnen weleens een probleem vormen. De wieltjes blijven hangen of de stofzuiger zuigt te hard, dat de lussen worden meegetrokken. Vraag bij speciale tapijten schoonmaak advies aan bij de verkoper. Een goedkope stofzuiger kan weleens schade brengen aan je mooie dure aanwinst. Soms is het zelfs noodzakelijk om periodiek een tapijtreiniger in te huren voor dit soort vloerbedekking.

Verschil dure en goedkope stofzuigers

Het verschil ligt niet in de functie van de stofzuigers, maar in de extra kwaliteiten. Zo kan een basis stofzuiger, die je bij wijze van spreken voor 30 euro hebt gekocht even goed stofzuigen als een stofzuiger voor 200 euro.

De verschillen zitten vooral in:

✓ de garantie; goedkopere stofzuigers worden intensief gebruikt en hebben een korter garantieperiode. Extra garantie of verzekering afsluiten is niet de moeite waard.
✓ stofzuigerzakken; stofzuigers zonder stofzuigerzak zijn meestal duurder
✓ geluidsoverlast; geluidloze stofzuigers zijn veel duurder
✓ ook duurdere fabrikanten hebben goedkopere stofzuigers; zoals Philips, AEG, Miele of Samsung

Het is meer wat voor jou belangrijk is en wat voor soort vloerbedekking jij hebt. De prijzen van stofzuigers verschillen ook per merk, maar of dat echt een verschil in reinigen maakt, is niet bewezen.

StofzuigerReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace