Water sproeien op de planten in de zomer in de tuin; kwestie van precisie maatwerk

zondag 6 augustus 2017 | 1 reactie | in: Besparen, Hobby

De zomer is de tijd om als tuinliefhebber je planten en struiken te verzorgen. Het seizoen om volop te genieten van de tuin. Ook het jaargetijde dat je goed moet weten hoe en wanneer je het beste de tuin kunt sproeien om zo lang mogelijk van de fleurige bloemen en planten te kunnen genieten. Waarom sproei je nu eigenlijk en hoe en wanneer doe je dat het best? We leggen het je hieronder uit.

Planten hebben het in de zomer niet altijd makkelijk te verduren. Ze staan continue bloot aan het weer (en vuile stoffen) en staan op sommige dagen dus urenlang in de hete zon. Het zou zonde zijn om de prachtige planten, heesters en bomen dan te laten verwelken. Planten zelf bestaan voor zowat 95 procent uit water zelf en op warme dagen, verliezen ze veel water. Dat moet natuurlijk weer aangevuld worden. Een verkwikkende sproeibeurt is af en toe daarom geen overbodige luxe.

snoeien, sproeien en bloeien

Hoe je meer tijd over houdt om te genieten van je tuin door slim tuinonderhoud.

Wanneer kun je het beste sproeien?

’s Avonds en ’s morgens zijn de beste momenten van de dag om je planten te besproeien. Simpelweg omdat de temperaturen dan niet zo hoog zijn en het water dan niet zo snel verdampt. Sommige mensen geloven dat je elke dag water moet geven, maar dat is niet altijd zo. De voorkeur gaat (in de zomer) uit naar minimaal tweewekelijks sproeien, met een tijdsduur van minimaal 15 minuten.

Indien het een hele warme dag is, droogt de grond vooral uit door de combinatie van zon en wind. Als je weet dat er zo’n warme en droge dag aankomt, is het verstandig om de dag ervoor of de dag erna, goed te sproeien. Als de zon fel schijnt, sproei die dag dan niet. Dat geldt doorgaans voor zowat alle bloemen en planten en met name voor planten die grote bladeren hebben.

Een waterdruppel werkt dan net als een vergrootglas, waardoor de zon op het blad inbrandt. Als het niet echt extreem warm is, kun je één keer per week goed sproeien en bij een echte hittegolf, wellicht wel twee keer in de week sproeien.

Hoe sproeien?

Planten hebben het meeste baat bij een langzame, maar lange bevloeiing. Het water kan dan diep de grond indringen en dat komt ten goede van de wortels. Veel mensen hebben een tuinslang met een verstuiver, dat werkt goed. Nog doeltreffender is een tuinslang met gaatjes die je op de grond tussen de planten legt. Zo bewater je de planten en bloemen van onderaf, waardoor er geen water op de bladeren blijven liggen.

ergernissen in de tuin

Zo voorkom je de zeven grootste ergernissen in je eigen tuin! Inclusief tips en adviezen van ervaringsdeskundigen.

Besparen met sproeien

Water kost natuurlijk geld. Je kunt hierop besparen door een grote regenton in je buitenruimte zetten. Zo vang je de regen op die je weer kunt gebruiken om je planten te besproeien. Geef ook alleen water aan planten die dit echt nodig hebben. Planten die in bakken of potten gehouden worden, hebben doorgaans wel veel water nodig omdat er niet veel grond is.

Net zoals bomen en heesters die in de winter zijn geplant, mogen ze allemaal vrij veel water hebben. De wortels van deze struiken en bomen zijn in de zomer dan nog niet sterk genoeg en zijn continue op zoek naar vocht. Als je een moestuintje hebt, zijn tomaten echte vochtvreters. Vooral in de zomer lusten tomaten veel water. Daarentegen hebben vetplanten weer weinig water nodig.

Besparen op waterkosten met sproeisystemen

Als professioneel tuinier of hovenier, die zijn geld verdient met dit vak kan men overwegen om een sproeisysteem (bijv. een druppelsysteem met slang) aan te schaffen. Elke plant, bloempot of heg ontvangt dan precies voldoende water door het druppelsysteem. Dit bespaart gigantisch op waterkosten. Hiervoor zou je naar gespecialiseerde tuinwinkel kunnen gaan; zoals Tuinland, Welkoop of Intratuin.

Bij sommige mensen die op een boerderij wonen met veel landgrond of een groot gazon, moeten dus een veel groter oppervlak besproeien. Regelmatig sproeien houd het gazon permanent groen, zelfs in de zomer. Dus het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, anders verkleurt het gazon bruin, dor en uitgedroogd. Niet iedere regenbui is voldoende in de zomer. En voor deze mensen is de alom bekende sprinkler een fantastische oplossing om te besparen.

Een ”cirkelsproeier”, ”zwenksproeier” of een ”impulssproeier” met geavanceerde spuitmonden en voor groter bereik kun je ook inzetten voor watertoevoer op je gras en groene tuin. Deze sproeiers laten zich nauwkeurig afstellen in de sproeibreedte en sproeiafstand. Dit bespaart ook enorm in de waterkosten. In de zomer zul je gewoon zuinig moeten zijn met water.

Groen heeft regelmatig water nodig

Planten, fruit, groenten, bomen en struiken hebben net als mensen en dieren water nodig om te kunnen overleven. Anders zijn de planten gedoemd op te sterven. En het voorkomt ook ergernissen als je naar buiten kijkt naar je eigen tuin. Tegenwoordig is het efficiënter en zinvoller om de planten direct bij de wortel water te geven. Bepaalde sproeiers kunnen hier grotendeels zorg voor dragen.

Als je een balkon hebt met plantenbakken en ander groen, dient men ook vrijwel wekelijks de planten te voorzien van water. Voor deze mensen die bijvoorbeeld op een flat wonen, kan men gewoon eenvoudige gieter gebruiken voor deze klus. Je zet tenslotte geen sproeier op je balkon, daarvoor is de oppervlakte gewoon te klein. En je ruiten zullen helemaal nat worden.

leren om te snoeien

Bestel vrijblijvend het ebook om jezelf alle gemakken rondom de tuin aan te leren van tuinprofessionals.

Bestel het Snoeien & Bloeien pakket

Iedereen die een tuin bezit, wil gewoon een heerlijke plek om te kunnen zitten met vrienden en familie. Thee of koffie drinken in de tuin of lekker in de tuin spelen met de hond of katten. Mooie tuinvogels bekijken. In het snoeien & bloeien pakket zul je alles leren om je tuin te onderhouden en gezond te houden. Het is zeker een aanrader, zowel voor beginner, hobbyist of professioneel. En je ontvangt zelfs een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie.

Mening, ervaringen & bonussen over goed sproeien

Het is een zeer hoog gewaardeerde tuingids door liefhebbers, die jou van alle kennis gaat voorzien om je tuin om de beste te onderhouden. De prijs is zeer laag (27 euro) en je zult een aantal bonussen ontvangen zoals; een kalender, 25 ideeën voor in de tuin en zelfs levenslang tuinsupport. Iedere buurman of buurvrouw zal stikjaloers gaan worden op je tuin ;)

[maxbutton id=”6″]


1 reactie op “Water sproeien op de planten in de zomer in de tuin; kwestie van precisie maatwerk”


  1. Moestuin stappenplan voor optimaal onderhoud van je groente & fruit zei op 16 september 2017 om 22:57:

    […] dat je je boontjes uit eigen tuin kunt opdienen aan je gasten als eten. Heerlijk! Groente uit eigen tuin, gekookt als avondeten. Je gasten of vrienden zullen er echt van smullen als ze dat proeven. Lees […]Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace