Uitgewerkte spaarrekening voor kinderen of jongeren

maandag 16 januari 2012 | geen reacties | in: Financieel, Handig, Sparen

Uitgewerkte spaarrekening voor kinderen of jongeren

Als er één ding is wat kinderen over het algemeen niet goed kunnen, dan is het sparen…  Jawel toch wel. Ze kunnen speelgoed sparen en kaarten sparen, maar geld sparen zit er voor kinderen veelal niet in. We kunnen ze dit ook niet kwalijk nemen, sparen is vooral iets waar volwassenen wakker van moeten liggen, maar toch kan het nooit geen kwaad om een spaarrekening op naam van uw kind af te sluiten. Voor veel ouders is dit voor de hand liggend, maar anderen vrezen dan weer dat hun kind er misbruik van zal maken. Alvorens een spaarrekening voor uw kind af te sluiten doet u er goed aan om u even te verdiepen in de voorwaarden die hierop van toepassing zijn. Een spaarrekening voor uw kind afsluiten is immers zeer interessant en bijna vrij van risico’s. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Makkelijk sparen voor mijn kind

Wat is een spaarrekening kind?
Een spaarrekening kind is zoals de naam reeds doet vermoeden een spaarrekening die wordt afgesloten voor uw kind. Het zijn de ouders die deze rekening in eerste instantie afsluiten, maar het gebeurt wel op naam van hun kind en met het kind in kwestie dus als begunstigde. Dit brengt enkele nadelen met zich mee waar we later op terugkomen, maar ook enkele voordelen. Het zorgt er hoe dan ook voor dat uw kind op zijn of haar achttiende verjaardag kan beschikken over een bepaald startkapitaal. Velen laten het geld ook langer vaststaan tot op het ogenblik dat het kind bijvoorbeeld beslist om alleen te gaan wonen of te trouwen. Het is belangrijk om een spaarrekening kind los te zien van een zogenaamde babyspaarrekening. Een babyspaarrekening is nochtans in zekere zin vergelijkbaar, maar wordt veelal slechts beperkt tot het tweede levensjaar. Een spaarrekening kind beschikt niet over een dergelijke looptijd waardoor het veelal interessanter is voor ouders om af te sluiten. Hoewel het kapitaal van een kinderspaarrekening eigenlijk reeds vrij kan komen op 18-jarige leeftijd kan er dus ook gewoon verder gespaard worden. De leeftijd van 24 vormt op dit vlak meestal de grensleeftijd.

Wanneer kan mijn kind het geld van de spaarrekening afhalen?
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk hierboven reeds gegeven. In theorie is het mogelijk om het geld van een kinderspaarrekening reeds af te halen op 18-jarige leeftijd, maar dat is geen verplichting. Het is in principe mogelijk om (afhankelijk van de bank waarbij u de spaarrekening heeft afgesloten) verder te blijven sparen tot aan de leeftijd van 24 jaar. Het spreekt voor zich dat, hoe langer het geld op de spaarrekening blijft staan en hoe meer er gespaard wordt, des te hoger ook de totale winst zal komen te liggen. Op dit vlak is het eveneens goed om te weten dat een spaarrekening kind veelal op een veel hogere rente kan rekenen dan een gewone standaard spaarrekening. Ook dit is voor veel ouders een extra reden om een dergelijke spaarrekening af te sluiten.

Kan ik als ouder zelf het geld terug van mijn spaarrekening kind afhalen?
Ouders die een spaarrekening voor hun kind afsluiten dienen zich er goed van bewust te zijn dat de spaarrekening op naam van het kind wordt geplaatst. Gebeurt dit niet en wordt er zogezegd op een gewone spaarrekening voor hun kind gespaard terwijl de spaarrekening wel gewoon op hun naam blijft staan, dan geldt daarvoor geen specifiek voordeel op vlak van rente. Het feit dat de kinderspaarrekening echter op naam van het kind zelf wordt geplaatst zorgt er voor dat ouders het opgespaarde geld niet meer zelf kunnen afhalen. Met andere woorden, ook wanneer uw kind de verkeerde keuzes maakt in zijn of haar leven kan het gewoon het opgespaarde spaargeld van de rekening afhalen. Er zijn eventueel wel mogelijkheden om de leeftijd waarop het geld afgehaald kan worden te verhogen. Op deze manier kan het kind bijvoorbeeld niet op 18-jarige, maar pas op 21-jarige leeftijd het geld afhalen.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace