Schuldsanering betekenis en uitleg over de WSNP

donderdag 19 juli 2012 | geen reacties | in: Besparen, Financieel, Handig

Schuldsanering

Uitleg over de WSNP

Schuldsanering. Je hoort het woord steeds vaker vallen. Veel mensen schamen zich er voor als ze de schuldsanering in moeten maar gelukkig begint het taboe rondom schuldsanering langzaamaan minder te worden. We leven nou eenmaal in economisch moeilijke tijden en steeds meer mensen voelen dat in hun portemonnee. Het begrip voor het ontstaan van schulden neemt toe: Dat de behoefte aan schuldsanering niet altijd veroorzaakt worden door ziekelijk koopgedrag maar het gevolg kan zijn van uiteenlopende omstandigheden, dringt gelukkig bij een toenemend aantal mensen door.

Zo komen sommige mensen in de schuldsanering terecht omdat ze bijvoorbeeld een zieke partner thuis hebben waarvoor ze moeten zorgen en waar ze het zwaar mee hebben. Hierdoor lukt het ze niet meer om hun financiën op orde te houden. Sommige mensen kampen met psychologische problemen, vallen op het gebied van hulpverlening tussen de wal en het schip en moeten uiteindelijk dus aankloppen bij de schuldsanering. En soms komen mensen in de schuldsanering door financiële problemen die een (ex-) partner heeft veroorzaakt en waar ze niets van afwisten. De behoefte aan schuldsanering kan om tal van redenen ontstaan en vaak is een ‘eigen schuld dikke bult’-redenering veel te kort door de bocht. Bovendien heeft de overheid gesteld dat mensen een actieve bijdrage moeten kunnen leveren aan de maatschappij en wanneer de schulden problematisch worden, is daar geen sprake meer van. De mogelijkheden tot schuldsanering dienen dus niet alleen een individueel maar ook een maatschappelijk belang.

Ons doel met dit artikel is om je te informeren over wat de schuldsanering nu precies inhoudt. We geven nuttige informatie, of je nu algemeen geïnteresseerd bent in wat schuldsanering precies inhoudt, zelf misschien de schuldsanering in moet of iemand kent die met schuldsanering te maken heeft.

Schuldsanering: een definitie

‘Schuldsanering’ is de gangbare term voor de WSNP. WSNP betekent voluit ‘Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen’. Deze wet is in 1998 in het leven geroepen om individuen te helpen met hun schulden en om hen een kans te geven op een toekomst zonder schulden. In de schuldsanering berekent een bewindvoerder wat je per maand moet aflossen, wat je nodig hebt voor de vaste lasten en wat je verder nog krijgt om te voorzien in je dagelijkse behoeften. Deze bewindvoerder controleert ook of je alle verplichtingen die bij de schuldsanering horen, nakomt. In principe duurt het traject van schuldsanering drie jaar. Na deze periode, als aan alle verplichtingen is voldaan, kan je weer met een schone lei beginnen.

Wanneer je wordt toegelaten tot de schuldsanering, zijn er dus een aantal verplichtingen waar je aan moet voldoen. Zo is er de inspanningsverplichting. Deze houdt in, dat je in de schuldsanering verplicht bent om zo hard mogelijk je best te doen om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de schuldeisers. Daarnaast mag je géén nieuwe schulden maken terwijl je in de schuldsanering zit. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat je geen grote aankopen op krediet mag doen of zomaar abonnementen af mag sluiten. Nog een verplichting tijdens de schuldsanering is de informatieplicht. Je bent verplicht om de door de rechter aangewezen bewindvoerder op de hoogte te stellen van alles wat van invloed is op je financiële situatie. Daar vallen bijvoorbeeld (extra) inkomsten onder en veranderingen in de gezinssituatie. En dan is er nog de afdrachtverplichting. Deze houdt in, dat u in de schuldsanering verplicht bent alles af te dragen aan inkomsten dat méér bedraagt dan het door de bewindvoerder vastgestelde bedrag dat u krijgt om van rond te komen.

Mensen die wat meer vermogen hebben (zoals bijvoorbeeld) een eigen huis of woning dienen die eerst te verkopen, dat hoeft echt niet altijd tegen de laagste prijzen of dumpprijzen.

De schuldsanering is dus absoluut geen pretje. De drie jaar die het traject standaard in beslag neemt, is een bijzonder zware periode. Toch is de schuldsanering een geweldig hulpmiddel en vaak de enige manier voor mensen met schulden om een schuldenvrije toekomst tegemoet te zien.

Herinnering schuldsanering debiteuren

Misschien ook interessant:

Schuldhulpverlening makkelijk schulden aflossen bij loonbeslag
Vriend flinke schulden wellicht dakloos, wat kan men doen?
NS spoordeelweken



Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.





Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace