De voor- en nadelen om schapen te houden als hobby

dinsdag 1 januari 2019 | geen reacties | in: Hobby

Vandaag de dag houden mensen steeds meer van meer verantwoord omgaan met de natuur en biologische producten. Ook worden losstaande woningen in de natuur steeds populairder. Een eigen moestuintje of het houden van kippen kan daarbij horen, zo ook het houden van schapen als hobby. Wat zijn eigenlijk de voordelen en de nadelen van het houden van schapen? Hieronder gaan we hier dieper op in.

Om zelf schapen te fokken of te houden levert allereerst plezier op. Wat is er nu mooier dan kleine en vrolijke lammetjes in het voorjaar te zien huppelen? Erg rustgevend om naar te kijken zijn een kudde grazende schapen in de wei. Behalve het plezier, kan het houden van schapen ook inhouden dat je jezelf voorziet van schapenvlees of schapenmelk. Je hebt dan zelf hun levensduur, maar ook hun levenskwaliteit in de hand. Schapenmelk zit overigens boordevol mineralen, calcium, fosfor en vitamine B en D. Zo weet je wat je eet en drinkt! Dit zijn dus al twee grote voordelen.

Geld verdienen met schapen

Met de wol opbrengst en eventuele melk- en vleesproductie kan natuurlijk ook een extra centje worden verdiend. Deze biologische producten kunnen in verschillende seizoenen van het jaar worden gewonnen en verkocht. De opbrengstprijzen van wol, lams- en schapenvlees zijn niet altijd heel hoog, maar als je schapen voor je plezier houdt, dan is dit natuurlijk wel weer een leuk extraatje.

Het schaap bied veel kansen voor de agrarische sector. Ondanks dat de schaapstand is afgenomen de laatste decennia. Het wol van het schaap is niet echt rendabel, want daar krijg je maar €2,50 voor. Dus als je 150 schapen bezit en eens in het seizoen scheert, dan levert dat met een eenvoudige rekensom maar €375 op.

Ook de niche voor schapenkaas en schapenmelk is heel klein en de opbrengst daarvan brengt te weinig geld in het laatje. Waar prima mee te verdienen valt is het schapenvlees. Met een goed ingericht boerenbedrijf zijn daar absolute groeimogelijkheden te vinden voor schapenboeren. Een veehandelaar betaalt al gauw plusminus €115 euro voor een gezond en stevige ooilam. En dat is een zeer goede prijs.

Investeren en geld verdienen met de schaap is dus zeker mogelijk, mits je de ontwikkelingen zal bijhouden en je bedrijf er slim op inricht.

Verschillende soorten schapen

Voordat je schapen gaat houden, is het handig als je weet welk soort je wilt gaan houden. Er zijn verschillende soorten schapen; schapen die doorgefokt zijn voor de wolproductie, vleesproductie of juist de melkproductie. Echt wol schapen zijn bijvoorbeeld de zogenaamde merinos, echte melkschapen zijn de Friese en Zeeuwse melkschaap.

Schapen houden hobby

Schapen houden kan in principe overal

Schapen houden is ook niet afhankelijk van de plek. In principe kunnen schapen in elke omgeving leven, je hebt dus alleen in principe een stukje land nodig waar de schapen kunnen grazen. En daarnaast een schuur of in ieder geval onderdak waar de schapen bij slecht weer kunnen vertoeven of juist bij warm weer, kunnen schuilen voor de zon.

De voordelen van het houden van schapen

Schapen houden is ook niet afhankelijk van de plek. In principe kunnen schapen in elke omgeving leven, je hebt dus alleen in principe een stukje land nodig waar de schapen kunnen grazen. En daarnaast een schuur of in ieder geval onderdak waar de schapen bij slecht weer kunnen vertoeven of juist bij warm weer, kunnen schuilen voor de zon.

De nadelen van schapen houden

Of het echt nadelen zijn, valt te betwisten, maar als je schapen gaat houden, is het wel belangrijk dat je tijd neemt en het geduld hebt om de schapen goed te verzorgen. Schapen hebben elke dag wel schoon water nodig, moeten gevoerd worden met hooi en eventueel krachtvoer en daarnaast moeten schapen één keer per jaar worden geschoren met een scheermachine.

De beste tijd hiervoor is wanneer er al een paar warme dagen zijn geweest, waardoor het wolvet iets zachter is geworden. Dat scheert namelijk makkelijker. De schapen kunnen dan ook wennen aan hun nieuwe vacht, voordat het echt warm wordt. Het scheren van schapen is ook belangrijk voor als er lammetjes geboren worden, zo kunnen lammetjes makkelijk de uier vinden zonder dat er een dikke wollen vacht voor hangt.

Als je dus de tijd en de zin kan opbrengen om schapen goed te verzorgen, zijn er eigenlijk alleen maar voordelen van het houden van schapen.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace