Ratingbureau

woensdag 11 december 2013 | geen reacties | in: Financieel, Werken

Hoe benader je economische thema’s op een eenvoudige manier? Je kan natuurlijk proberen het algemene niveau van de tekst wat naar beneden te trekken, maar daar lijdt de kwaliteit al snel onder. Misschien is het beter om te stellen dat moeilijke materie niet altijd op een laag niveau moet worden verklaard. Sommige thema’s verdienen nu eenmaal een bepaalde graad van complexiteit. Toch, soms worden de dingen zo complex dat zelfs regeringen het moeilijk krijgen om door de bomen het bos nog te zien. Ga zo maar eens na; welke regeringsleider kan op een begrijpelijke wijze verklaren wat een ratingbureau is?

Politici worden niet graag geconfronteerd met hun eigen beperkingen, maar het niveau van hun economische kennis is vaak beneden alle peil. Grote Europese economieën kregen de afgelopen jaren een slechte beoordeling van een ratingbureau en toch bleek geen enkel prominent politiek kopstuk in staat te verklaren wat nu precies een ratingbureau was. In Griekenland zijn er nog steeds kiesdistricten waar de oudere bevolking er stellig van is overtuigd dat een ratingbureau een soort van schaduwregering is die iedere maand stiekem wat van hun pensioen wegsnoept. Het klinkt vast stoutmoedig, maar hoe vertrouw je een leider met de economische kennis van een puber?

Maar goed; wat is dat dan, een ratingbureau? Zonder een aanslag op het intellect van de lezer te plegen; een ratingbureau is in feite niets anders dan een gespecialiseerde firma die het niveau van een bepaalde economie gaat beoordelen. Die beoordeling gaat gepaard met een bepaalde score die representatief zou zijn voor de algemene economische sterke van het land in kwestie. Zonder dat het grote publiek het beseft, is een ratingbureau hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de investeringstoestand in een bepaalde economie. Wanneer Moody’s of Fitch, twee van de grootste ratingbureaus die er momenteel zijn, aangeeft dat het niveau van de Spaanse economie nog steeds laag is, zullen er weinig investeerder interesse tonen. Een lage rating, of een laag economisch niveau, betekent dan ook in feite dat een investering in de economie van een staat je niets zal opbrengen. De grote vraag is dan natuurlijk; waar baseert een ratingbureau zich op om dat oordeel te vellen?

Op dit punt blijft een duidelijk antwoord uit. Heel wat van de criteria gehanteerd door ratingbureaus blijven erg onduidelijk. Ratingbureaus zijn vaak privéondernemingen die ingehuurd worden om het economische niveau van een bepaald land door te lichten. In dat opzicht verschijnen er wel eens klachten in de media over belangenverstrengeling. Waarom zou je als ratingbureau ingehuurd door een Afrikaans land eerlijk rapporteren over het niveau van  de potentiële investeringen in een concurrerend Aziatisch land? Wiens brood men eet, diens woord men spreekt; een oud spreekwoord dat op dit punt spijkers met koppen slaat.

Over het niveau van de eerlijkheid van het gemiddelde ratingbureau is al heel wat inkt gevloeid. Toch blijven ratingbureaus graag geciteerde instanties in de wondere wereld van de economie. In de huidige visie van een democratisch kapitalisme is het dan ook erg vreemd dat enkele individuele ondernemingen kunnen beslissen over het lot van hele naties.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace