Gemakkelijk ramen lappen of wassen met tips voor een goed resultaat

dinsdag 11 september 2018 | geen reacties | in: Besparen, Huishouden

Ramen lappen is niet altijd makkelijk. Ben je net klaar en zijn de ramen opgedroogd, zie je ineens allerlei lelijke strepen. Toch kun ook jij makkelijk de ramen schoonmaken met een goed resultaat als je je aan de onderstaande tips houdt. Wedden dat je straks niet meer kan stoppen om regelmatig je ramen te gaan lappen?

Veel heb je niet nodig om de ramen weer mooi schoon te krijgen. Met weinig materiaal en slimme tips kom je al een heel eind. Voordat je begint met wassen, is het tactisch om eerst het ergste vuil van je ramen af te halen. Dit doe je met een gewone doek. Last van uitwerpselen van vogels op je raam?

Het beste kun je dit verwijderen met een krabbertje, maar let er wel op dat je geen krassen maakt op het glas. En we weten allemaal hoe verleidelijk het is om de ramen te gaan wassen als het lekker warm is en de zon volop schijnt. Toch is dit geen ideaal moment om je ramen te wassen. De reden: je hebt veel meer kans op strepen als je de ramen laat drogen in volle zon. Kies dus een mooi moment uit in het voorjaar of juist het najaar.

De benodigdheden en handige poetstips

Om goed ramen schoon te maken zijn hier de benodigdheden en een korte uitleg: Wat heb je nodig? Een fles glasreiniger, een raamwisser, een spons, het liefst een glasdoek of een microvezeldoekje en een halve emmer warm water (van circa vijf liter). Als je alles bij de hand hebt, begin dan door ongeveer twintig milliliter glasreiniger in de emmer water te gieten. Bevochtig dan de spons en neem hiermee de ramen en kozijnen af. Alle schoonmaakspullen koop je voordelig bij Blokker en zaken zoals Action of Hema.

Sopjes waar je uit kunt kiezen zijn;

  • Emmer met daarin heet water en daarin een flinke scheut spiritus met maar een paar druppeltjes afwasmiddel anders gaat het te veel schuimen.
  • Emmer met daarin heet water en een scheut glansspoelmiddel voor de vaatwasser
  • Emmer met daarin heet water en ammonia
  • Emmer met daarin heet water en soda

Pak daarna de raamwisser en strijk in het raam droog. Indien je hier niet handig in bent kan je het beste van boven naar beneden trekken. Met het glasdoekje of het microvezeldoekje kun je de onderkant en randjes van de kozijnen droogmaken. Mocht je spiegels en kleinere ramen willen schoonmaken, dan kun je de glasreiniger er direct op sprayen en met een droge doek afnemen.

Niets is zo ontmoedigend als vieze ramen, zeker als je visite op bezoek krijgt is het fijn om schone ramen te hebben. Mocht je omwille van fysieke/lichamelijke problemen niet kunnen ramenlappen, zou je eventueel een glazenwasser kunnen inschakelen. Dat kost wel geld, maar zelf ben je dan ontlast van het fysieke werk om geen ramen te reinigen.

ramen lappen of wassen

Ramen lappen binnen

Als je de ramen binnen wilt lappen heb je eigenlijk alleen glasreiniger en een droog doekje nodig, dat is al voldoende. Alle vlekken, vet en vuil zullen er mee verdwijnen. Mochten er nou grotere vlekken op de ramen zitten, dan kun je beter wel een emmer met sopje klaarmaken. Maak de spons dan een beetje nat en maak de ramen, de kozijnen en eventueel de vensterbank goed schoon. Verwijder het overtollige sop met een wisser en droog het hele gedeelte (inclusief de strepen) met een zeem. Het is gebruikelijk om de ramen ééns per zes tot acht weken schoon te maken.

Ramen lappen buiten

Nadat de ramen aan de binnenkant zijn gezeemd kun je beginnen met het lappen van de ramen aan de buitenkant van het huis. Als er zand, spinnenwebben of te veel stof op de ruiten zit kun je het beste even de ramen voorzichtig afspuiten met de tuinslang. Daarna voer je dus dezelfde handelingen uit als binnen met sopje, spons, wisser & zeem. Moet je op hogere hoogte werken dan kun je een trap gebruiken met een raamwisser en telescoopsteel.

Alternatieve tips

Je kunt in plaats van glasreiniger ook schoonmaakazijn of citroensap gebruiken. Een geheime tip om je ramen echt kristalhelder en glanzend te krijgen: pak een oude krant na het wassen van je ramen en wrijf met een prop krantenpapier nog eens over je ramen om de laatste restjes vocht weg te nemen.

Dit zorgt er ook voor dat de ramen nog mooier gaan glanzen. Een andere handige tip: controleer je trekker geregeld op barstjes, scheurtjes en slijtage en vervang de trekker indien nodig. Een rubber die aan de hoekjes niet mooi recht is, zorgt uiteindelijk voor een streperig resultaat.

Wees duurzaam en denk aan het milieu

Welke producten je ook gebruikt, het is van groot belang dat je de aangegeven dosering aanhoudt. Dat is niet alleen belangrijk voor het eindresultaat: te weinig schoonmaakmiddel is niet efficiënt en te veel zorgt weer voor schuim of laat strepen na. Overdosering kost ook geld en heeft bovendien nadelige gevolgen voor het milieu. Zorg er dus voor dat je spaarzaam omspringt met water, energie en producten. Zo is er geen sprake van overdosering of productverlies. En daar spaar je ook weer geld mee uit.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace