Poëzie, een literaire kunstvorm van taal

zaterdag 5 juli 2014 | geen reacties | in: Overig

Poëzie, een literaire kunstvorm van taal

Iedereen heeft wel van poëzie of dichtkunst gehoord, maar als je vraagt wat het precies is dan zullen velen het moeilijk hebben om dit duidelijk uit te leggen. Deze literaire kunstvorm van taal blijft namelijk vrij ondoorgrondelijk en kan niet echt volledig worden gedefinieerd. Uiteraard heeft poëzie zeker wel zijn eigen kenmerken en zijn er noemenswaardige verschillen tussen verhalend schrijven en poëzie te noemen.

Kunstvorm

Van oudsher wordt poëzie gebruikt om op een esthetische of beeldende manier emoties, opinies of denkbeelden neer te zetten. Door middel van een mix van een zorgvuldige woordkeuze, vorm en klank worden bijzondere verhalen gecreëerd van emotionele, intellectuele of humoristische aard.

De dichtkunst kan zelfstandig worden beoefend door gedichten te schrijven en te publiceren op internet of in literaire magazines of dichtbundels. Poëzie is vaak ook een onderdeel van andere kunstvormen. Denk aan het gebruik van poëzie in toneelstukken liederen, het cabaret of opera.

Geschiedenis van poëzie

Wat precies de geschiedenis van de poëzie is, weet niemand echt zeker tot nu toe. Wel is zeker dat het woord poëzie uit het Grieks komt en staat voor de werkwoorden maken, scheppen of vormen. Ook is bekend dat poëzie nog van voor enige geletterdheid dateert. Met andere woorden: het stamt nog uit een tijd van voor de uitvinding van het schrift. Er wordt aangenomen dat de vroegste poëzie mondeling gereciteerd of gezongen werd.

Meerdere volkeren in de wereld hielden zich hier al vroeg mee bezig. Poëzie had voor iedere cultuur weer een andere betekenis. Zo werd het onder meer gebruikt als manier om een mondeling gebeden, verhalen en mythen te vertellen die zingend beter werden onthouden. Poëzie werd ook gebruikt in religieuze liederen, maar ook voor stamboomonderzoek en in het vroegere recht. Goed verklaarbaar dus waarom de dichtkunst nauw is gerelateerd aan muzikale tradities, die we nu nog steeds kennen.

En dankzij poëzie hebben we meer kennis over onze geschiedenis weten te verkrijgen.

Nadat eenmaal het schrift en boekdrukkunst werd uitgevonden, nam poëzie steeds meer gestructureerde vormen aan. In de Middeleeuwen werd deze vorm van dichtkunst een grote waardering toegekend. Rijmen stond gelijk aan vakkundigheid en geschoold zijn en daardoor kreeg een dichter het aanzien van een autoriteit die de waarheid sprak in zijn gedichten. Troubadours maakten destijds complete verhalen op rijm in het publiek.

Bekende dichters

De Engelse William Shakespeare is ongetwijfeld een van de meest bekende dichters wereldwijd.  Wie kent Romeo en Juliet of West Side Story niet? De geschreven teksten van Shakespeare waren voornamelijk bedoeld voor het toneel. Niet gek dus dat er in de loop der tijd veel toneelstukken en verfilmingen zijn gemaakt van het werk van deze dichter. Ook in Nederland kennen we populaire dichters.

Denk bijvoorbeeld aan Bertus Aafjes, Nederlands schrijver en dichter die ook wel het pseudoniem ‘Jan Oranje’ gebruikte. Hij sleepte diverse prijzen binnen zoals de Cestoda prijs, de Tollensprijs en Burgemeester van Grunsven-prijs. Ook Jan Cremer zal bij menigeen bekend in de oren klinken. Deze prozaïst, beeldend kunstenaar, journalist, dichter, en tevens theater- en filmmaker, schreef onder andere de dichtbundel ’Verloren Gedichten’.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace