Pas op met Facebook en Marktplaats voor oplichting

donderdag 17 december 2015 | geen reacties | in: Nieuws

Te mooi om waar te zijn

Consumenten zijn vorig jaar voor ruim €12 miljoen op internet opgelicht. Vaak gaat het om betalingen voor spullen die niet worden geleverd. Ook wordt er steeds meer geld afgetroggeld via sociale media als Facebook. Zeven tips om u te wapenen tegen digitale fraudeurs.

Betaal achteraf

Bij internetwinkels is het verstandig om pas achteraf voor uw bestelling te betalen. Is dat niet mogelijk, controleer dan van tevoren de adresgegevens en lees de ervaringen van andere consumenten met de online verkoper. Keurmerken worden nagemaakt en geven helaas niet altijd de garantie dat u de bestelde spullen geleverd krijgt. Een alternatief kan zijn om de bestelling op te halen en ter plekke te betalen. Afrekenen met een creditcard is eveneens een optie, want dan kan de transactie worden teruggedraaid als u niet tevreden bent. Betalingen via iDeal kunnen helaas niet worden herroepen.

Marktplaats

Trap er niet in

Internetfraudeurs handelen vooral in mobiele telefoons, tabletcomputers en concertkaartjes. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is er vrijwel zeker sprake van oplichting. Wees ook alert op vervalste websites van bedrijven zoals Media Markt, BCC en Tele2. Die lijken als twee druppels water op de echte webshop, maar zijn in handen van criminelen. Vorig jaar waren er ruim 160 van dergelijke malafide webwinkels in de lucht.

Valse betalingen

Ook bij de verkoop van voorwerpen op internet is het oppassen. Zo kan het gebeuren dat er vanuit het buitenland wordt geboden op uw advertentie op verkoopsites zoals Marktplaats. De koper wil betalen met een cheque of via het digitale betaalsysteem PayPal en maakt meer geld over dan de overeengekomen prijs. Pas nadat u het te veel betaalde geld hebt teruggestort, blijkt de cheque of betaling via PayPal vals te zijn. Intussen bent u niet alleen het geld kwijt, maar ook de spullen die u inmiddels al hebt opgestuurd.

Facebookfraude

Door Facebookaccounts te hacken, kan het gebeuren dat nietsvermoedende personen een verzoek van familie of vrienden krijgen om een betaling voor hen te verrichten omdat hun bankpas tijdelijk niet zou werken. Als het geld is overgemaakt, blijkt het bericht echter afkomstig te zijn van een fraudeur. Wees dus argwanend bij dergelijke verzoeken en neem bij twijfel telefonisch contact met de afzender op.

Beveilig computer

Mensen die via internet winkelen en bankieren, moeten opletten dat zij dit veilig doen. Banken namen voorheen vaak de schade van fraude bij internetbankieren voor hun rekening, maar zij zijn daar steeds minder toe bereid. Klanten moeten tegenwoordig meestal de eerste €150 van de schade betalen en kunnen bij grove nalatigheid ook voor de rest aansprakelijk worden gesteld. Daarbij valt te denken aan slordig omspringen met pin- en inlogcodes of onvoldoende beveiliging van computers. Zorg daarom dat uw pc of laptop voldoende is beveiligd en installeer altijd de laatste software-updates. Controleer tevens regelmatig met programma’s als ScanCircle of uw computer door gevaarlijke virussen is aangetast. Trap niet in vervalste e-mails waarin wordt gevraagd om op een link te klikken en bankgegevens te verstrekken.

Veilige netwerken

Mobiel bankieren via wifi-netwerken in cafés, restaurants en hotels kan onveilig zijn. Pas daarmee op. Als u er niet van overtuigd bent dat een draadloze internetverbinding veilig is, kunt u deze beter niet gebruiken om privacygevoelige gegevens op te halen en te versturen.

Negeer bellers

Een hardnekkige vorm van misleiding betreft bellers die zeggen namens softwareconcern Microsoft contact op te nemen, omdat er iets mis zou zijn met uw computer. Ze komen behulpzaam over en bieden oplossingen, maar ze zijn uit op uw geld of persoonlijke gegevens. Hiervoor bestaat slechts één remedie: benadruk dat ze niet meer moeten bellen en hang op.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace