Heerlijke paleo recepten die snel op tafel staan

woensdag 6 augustus 2014 | geen reacties | in: Gezondheid, Korting

Het Paleo dieet wordt ook wel holbewoner dieet of het paleolithische dieet genoemd. Om een gezonde lichaamsbouw en goede gezondheid te bereiken bestaat het dieet uit natuurlijke voedingsmiddelen. Met natuurlijke producten zoals groenten, wilde vruchten, noten, eieren en vlees van wild heeft het lichaam zich al langer dan twee miljoen jaar ontwikkeld.

De voorstanders van het Paleo dieet zijn van mening dat een voedingsstijl met eiwitten, veel dierlijke vetten en weinig koolhydraten ervoor zorgde dat de mens gezond was.

De voeding van de mens is drastisch veranderd met de opkomst van veeteelt en landbouw. Volgens de voorstanders van het Paleo dieet heeft dit gezorgd voor onnatuurlijk eten in onze dagelijkse voeding.

Wat houdt het Paleo dieet in?

De gedachte achter het Paleo dieet is dat onze fysiologie en genen zijn ontwikkelde door het gebruik van natuurlijke producten. Dit betekent dat ons lichaam kan werken op het voedsel wat aanwezig was tijdens de vroege evolutie van de mensheid. Dit houdt in vruchten, noten, groeten, eieren en de vetten en organen van dieren.

Sinds de agrarische revolutie zijn we pas ander voedsel gaan eten. Volgens de aanhangers van het Paleo dieet is deze voeding niet geschikt voor onze stofwisseling en genen. Dit zou grote schade in het lichaam aanrichten. Wat ook wel het metabool-syndroom wordt genoemd. Hierbij valt te denken aan Alzheimer, obesitas, diabetes type 2, osteoporose, hart- en vaatziekten en nog veel meer andere problemen waar de mens vroeger niet mee te maken had.

Heerlijke Paleo recepten

Heerlijke Paleo recepten

Bepaalde producten die door voedingsdeskundigen worden aanbevolen zouden enorm slecht zijn voor de mens. Deze zouden worden aanbevolen vanwege de economische agenda en wetenschap. Volgens de voorstanders van het Paleo dieet zouden de producten zoals cholesterol, verzadigd vet en vlees de afgelopen decennia gedemoniseerd zijn. Te veel suiker, graanproducten, peulvruchten, zuivelproducten, plantaardige oliën zouden vermeden moeten worden. Veel van deze producten worden dagelijks gegeten.

De levensstijl en het dieet zouden zijn gebaseerd op onze voorouders, maar ook op feitelijke resultaten. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor het Paleo dieet.

Paleo voeding

Het moeilijke aspect van de levensstijl van Paleo is om erachter te komen welk product voldoet aan de richtlijnen van ‘Paleo’. Binnen de gemeenschap zijn er zelfs een aantal producten, waar vraagtekens bij worden gezet.  Er is dan ook geen goed overzicht wat betreft de voedingsmiddelen die binnen dit dieet gegeten mogen worden. Giftige voedingsmiddelen moeten worden vermeden. Volgens de Paleo dieet richtlijnen behoren hiertoe:

 • Zuivelbronnen
 • Botervet
 • Suiker
 • Granen: rogge, tarwe, haver, bruine rijst en gerst
 • Plantaardige oliën: koolzaadolie, maïsolie, sojaolie en arachideolie
 • Peulvruchten: bruine bonen, pinda’s, sojabonen en kikkererwten
 • Suikers die zijn toegevoegd: gebak, frisdrank, sappen, snoep (natuurlijke suikers zoals in fruit mag natuurlijk wel)

Voedingsrijke voedingsstoffen

Er is een breed scala aan voedingsmiddelen dat gegeten mag worden. Denk hierbij aan vlees, vis, gevogelte, groenten, gezonde vetten, fruit en eieren. Zaden en noten zijn ook mogelijk, indien deze met mate worden gegeten. Bij het Paleo dieet ligt de nadruk op voedingsmiddelen die rijk zijn aan mineralen en vitaminen.  De volgende voedingsmiddelen vallen hieronder.

 • Bouillon gemaakt van dierlijke resten
 • Eierdooiers
 • Orgaanvlees: nier, hart, lever, beenmerg
 • Groen bladgroenten: boerenkool, rucola, spinazie
 • Vlees van herkauwers: lam, hert, rund
 • Schaal-en schelpdieren: mossels, wilde zalm, oesters, sardines
 • Levensmiddelen die gefermenteerd zijn: kimchi, zuurkool

Er zijn nog een aantal belangrijke punten voor de Paleo levensstijl. Een gezonde darmwerking en een sterk immuunsysteem. Dit kan door middel van:

 • Een gezond slaapritme
 • Gezond en regelmatige lichaamsbeweging
 • Beheers en verminder stress
 • Zorg voor voldoende vitamine D (door middel van blootstelling aan de zon)

Voordelen van het dieet

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat diëten die rijk zijn aan omega-3 vetten en enkelvoudige onverzadigde vetten een groot aantal welvaartsziektes drastisch verminderen. Onder de welvaartsziektes vallen diabetes, kanker en hart- en vaatziektes. Een groot aantal mensen kiezen voor een Paleo dieet levensstijl, omdat zij goede resultaten bereiken wat betreft gewichtsverlies. Gewichtsverlies en verbeterde bloedlipiden zijn voor een hoop mensen bewijs genoeg.

Door een eenvoudige verandering in voedingsmiddelen verhogen we onze inname van antioxidanten, mineralen en vitaminen. Een Paleo dieet heeft de positieve eigenschap dat de kant-en-klaar maaltijden in de schappen blijven liggen en er zelf wordt gekookt.

Nadelen van het dieet

Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan de Paleo levensstijl. Er is weinig bewijs dat het Paleo dieet op de lange termijn gezondheidsvoordelen biedt. Er wordt in een korte tijd een grote hoeveelheid gewicht verloren. Dit heeft natuurlijk te maken met het laten staan van ‘slechte’ voeding. Dit gaat immers makkelijker als er een dieet wordt gevolgd, in dit geval het Paleo dieet

Paleo keuken

Paleo keuken

Slechte voedingsmiddelen zouden natuurlijk ook gewoon niet gegeten kunnen worden zonder het volgen van een dieet. Daarnaast kan het een duur dieet worden. Biologisch fruit, groente en vlees is namelijk een stuk duurder dan de standaard varianten die verkrijgbaar zijn in de supermarkten. Het is niet makkelijk om Paleo te eten in de Nederlandse maatschappij.

Een ontbijt bestaat hier voornamelijk uit granen. Deze zouden een slechte voedingswaarde bezitten en daarnaast veel calorieën en koolhydraten bevatten. Dit zijn allemaal bewerkte granen die vermeden moeten worden volgens de richtlijnen van het Paleo dieet. Wanneer er wordt gegeten in een restaurant is er vaak weinig Paleo ‘goedgekeurd’ eten te vinden.

Het leven volgens de Paleo levensstijl vergt dus een hoop discipline en wilskracht om het vol te kunnen houden.

Krijg direct toegangReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace