Oude traditionele plekken vol geschiedenis die het bezoeken waard zijn

donderdag 27 december 2012 | geen reacties | in: Nieuws, Overig

Oude traditionele plekken vol geschiedenis die het bezoeken waard zijn

Zeker rond de feestdagen dagen in Nederland is het geen gek idee om eens enkele bijzondere historische plekken te bezoeken. Even wat frisse lucht opsnuiven en met wat geluk gaat het nog sneeuwen. Dat kan nog voor leuke kiekjes zorgen. Oude plekken ademen geschiedenis uit en als tegen schemertijd dan de kerstbomen en andere fraaie verlichtingen aan gaan, dan worden deze plekken nog meer bijzonder.

Leiden: de geboortestad van de grote schilder Rembrandt

Een stad die zeker een bezoek waard is, is de historische stad Leiden. In de mooie binnenstad met vele monumenten en musea, oude steegjes, hofjes, grachten, molens en singels is veel te ontdekken. Wist je dat Leiden de favoriete stad van Einstein was? Hij bezocht in vroegere tijden dan ook graag de Universiteit van Leiden. Veel andere wetenschappers en kunstenaars lieten zich in de loop der tijd inspireren door deze stad en haar omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de schilder Jan Steen, maar ook kunstschilder Jan Lievens.

Als kers op de taart is de ‘sleutelstad’ ook de geboorteplaats van de overbekende Rembrandt. De Hollandse meester werd geboren in de Weddesteeg in het centrum. Rembrandt zag hier dus het levenslicht en woonde er tot 1632. Het schilderij ‘De Brillenverkoper’ schilderde Rembrandt onder andere in dit pand. Het is ook de plek en omgeving waar zijn familie al langere tijd leefde. Een bezoek aan dit huis met gevelsteen is ongetwijfeld een echte aanrader. Mensen komen van heinde en ver om dit geboortehuis te kunnen zien.

De molens en wallen van Heusden

Het pittoreske vestingstadje Heusden in Noord-Brabant is een andere parel die bezoekers een veelzijdige terugblik biedt in geschiedenis, kunst en cultuur. Rondom het stadje liggen de historische vestingwallen met molens en bastions. Heusden leent zich uitstekend voor een dagje uit met het hele gezin en op zondag zijn de winkels ook open. Goed voor de shoppers onder ons. In het weekend zijn de molens ook vaak in werking en toegankelijk voor bezoekers. De gerestaureerde steile vestingwallen zijn goed te bewandelen en bieden een mooi uitzicht over het water en de stad.

Andere nostalgische plekken die je gezien moet hebben

Ons land staat natuurlijk wereldwijd bekend om haar molens. Wat iedereen gezien moet hebben zijn de molens van Kinderdijk, werkelijk een magnifiek gezicht. Nergens op aarde zie je nog zoveel molens bij elkaar als in het dorpje Kinderdijk. Halverwege de 18e eeuw werden hier 19 ferme molens gebouwd die tot op heden goed zijn onderhouden en nog steeds in bedrijf zijn.

Wat veel mensen niet weten is dat de molens het overtollige water malen van de Alblasserwaard polders naar de naastgelegen rivier de Lek. Neem eens de tijd om dit uniek schouwspel te bekijken en stil te staan bij het verleden. Ben je een liefhebber van kastelen? Bij Nieuw-Loosdrecht (provincie Utrecht) staat langs de weg richting Breukelen kasteel Sypesteyn. Verschillende verhalen doen de ronde over dit kasteel, maar hoe dan ook: het kasteel is een juweeltje om te zien en is ingericht als museum. Kasteel Sypesteyn mag zeker niet op je lijstje ontbreken.

molenReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace