Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer open | Oorzaak en oplossingen!

maandag 25 juni 2018 | geen reacties | in: Gezondheid

Help, mijn oren zitten dicht of verstopt en doen pijn!? Mogelijk ontstaan door een onschuldig propje of een verkoudheid. Gebruik niet je vingers of een wattenstaafje in je oor, dat kunnen de klachten namelijk verergeren. Door overmatig peuteren of duwen met een wattenstaafje kan het oor geheel verstopt raken. Of je trommelvlies beschadigen. Een dicht oor kun je simpel verhelpen met verschillende oplossingen.

Oren dicht of verstopt? Pijnlijke oren?

Het beste bij oorpijn (en/of koorts) is natuurlijk contact op te nemen met de huisarts. Wat verlichting kan geven bij lichte oorpijn is een pijnstiller zoals paracetamol/ibuprofen (gebruiksaanwijzing lezen).

Als je last hebt van een verstopte oor, kan dat behoorlijk lastig zijn. Het voelt doorgaans niet zo prettig aan en je kunt vaak ook anderen om je heen minder goed horen. Verkoudheid is oorzaak nummer één van dichte of verstopte oren. Wat kun je er aan doen? Wij hebben wel wat handige tips voor deze kwaal en helpen je een eindje op weg. Lees snel verder.

Allereerst is het verstandig om te achterhalen wat nu precies de oorzaak is van een of meerdere verstopte oren. Iedereen heeft in meer of mindere mate oorsmeer in de oren; het beschermt tegen bacteriën, fijnstof, schimmels, vocht en de huid tegen uitdroging. Het komt vanzelf beetje bij beetje naar buiten, maar het kan gebeuren dat het vast blijft zitten in de oor en het zich ophoopt.

Zoals hierboven al vermeld, kan het goed zijn dat dit het resultaat is van een verkoudheid, maar het kan ook zo zijn dat er een propje oorsmeer vast zit in je oor. Bij verkoudheid voel je vaak een druk op je oren en hoofd, daaraan kun je het dikwijls herkennen.

oorspray kopen

Verkoudheid

Er bestaan uiteenlopende middeltjes op de markt om verstopte oren tegen te gaan bij verkoudheid, of tenminste de klachten te verminderen. Als verkoudheid inderdaad de boosdoener is, kun je een ontzwellende neusspray gebruiken. Zo’n spray doet het neusslijmvlies slinken, doordat het de bloedvaten vernauwt in het neusslijmvlies. Dit middel werkt niet alleen goed voor je neus, maar ook uitstekend voor je oren.

Oren dicht en verstopt klachten

Als je last hebt van verstopte oren dan kan het zijn dat oud oorsmeer is blijven zitten. Het word dan een oorpropje ter grootte van een erwt(je) en moet wel verwijderd worden. Op den duur kan het namelijk leiden tot klachten. Drukkend gevoel, slechter horen, oorsuizen, irritaties, ploppen, duiziligheid.

Oplossingen om propje oorsmeer weg te krijgen

Er kan ook sprake zijn van een oorsmeerpropje dat vast zit in je oor. Soms kun je dat zelf per ongeluk doen, bijvoorbeeld als je met een wattenstaafje oorsmeer naar achteren terug duwt. Je kan naar de dokter gaan, maar je kan het eerst ook zelf proberen te verwijderen. Hoe? De truc is het oorsmeer zachter of weker te maken of los te weken. Met douchen kan het propje dan naar buiten komen.

Dat doe je bijvoorbeeld door je oor te stomen boven heet water. Of door een paar druppels slaolie of olijfolie in je oor te druppelen en je hoofd opzij te houden, zodat de prop wat zachter wordt. Hetzelfde geldt voor water gemengd met wat soda; laat het ongeveer twee tot drie minuten in je oor zitten. Als het goed is, wordt het propje dan vanzelf zachter en zal het langzamerhand verdwijnen.

Als dat niet gaat zal de assistente van de huisarts het propje kunnen wegspuiten. In het uiterste geval kan de huisarts een doorverwijzing maken naar de KNO-arts, die het propje weggeschraapt met een doktorisch instrument. Of hij gebruikt een elektrische oorsmeerreiniger. Dat is geheel pijnloos en minder barbaars dan het uitspuiten van oren.

Een schoon en hygiënisch oor

✓ Oordruppels of oorspray halen bij de drogist.
✓ Stomen boven heet water, zodat het propje eventueel kan losweken.
✓ Druppels olijfolie gebruiken en de prop zachter laten worden.
✓ Kortstondig een mengsel van water en soda in je oor laten zitten, een paar minuten.
✓ Een water & zout mengsel is ook mogelijk; een theelepel in een glas lauw water.

oren verstopt

Uitspuiten

Als je echt niet weet van de oorzaak van een dicht oor is, kun je altijd naar de dokter gaan. Hij of zij kan er dan naar kijken. Mocht het zo zijn dat het om een oorsmeerprop gaat dat vast zit in je oor, dan kan de huisarts altijd nog je oor uitspuiten. Dat gebeurt meestal via een spuit met lauw water.

Deze behandeling kan pijnlijk zijn, omdat het propje dusdanig goed vast zit dat het niet lost komt. In dat geval zal de dokter adviseren om te druppelen met een olie om het los te weken en op een later tijdstip terug te keren naar de praktijk.

Als je een afspraak bij de huisarts hebt gemaakt, gebeurt het uitspuiten van het oor meestal door de assistente. In het uiterste geval kan de huisarts een doorverwijzing maken naar de KNO-arts, die het propje weggeschraapt met een doktorisch instrument. Dat is geheel pijnloos en minder barbaars dan oren uitspuiten.

Oorspray or oordruppels kopen

Het laatste wat je wil is dat een oorsmeerprop zich gaat ontwikkelen tot een ontsteking. Hetzij een naar gehoorgangontsteking of een ooronsteking. Deze onstekingen zijn zeer pijnlijk en kunnen meestal alleen verholpen worden met een hardnekkige antibioticakuur.

Indien je gehoorapparaten of oordopjes draagt zul je ze goed schoon moeten houden. Als je bijvoorbeeld met oordopjes slaapt, moet je ook voorzichtig zijn. De gehele gehoorgang word ‘s nachts afgesloten en kan ook leiden tot irritaties in het oor.

Als ik zelf problemen voel of ervaar in het oor, hetzij jeuk of overmatig oorsmeer. Dan gebruik ik altijd een oorspray (of oordruppels) ter preventie van bijvoorbeeld een onsteking. Een oorspray ondersteunt en reinigt de hygiëne van de gehoorgang met onstekingsremmende eigenschappen, waardoor ontsteking voorkomen kunnen worden.

Zelf gebruik ik atlijd A.Vogel, Oroclean of Otalgan oorsprays, maar er zijn nog meer merken. De oorspray bevat natuurlijke ingrediënten en is voor iedereen beschikbaar en werkt zeer goed! En is te koop bij bijna iedere apotheker of drogist. Met deze producten kun je de oren goed schoonmaken.

oorspray oorsmeer

Oren verstopt tijdens of na het reizen

Een aantal tips om te gebruiken na de vliegreis en je hebt verstopte oren. Je neus dichtknijpen en mond dichthouden en dan zo hard mogelijk probeert uit te ademen. Soms gaan je ‘oren’ dan ook weer open. Gapen, boeren & slikken kan helpen. Of zachtjes aan je oorlel trekken. Kauwgom eten. En in het meest extreme geval; onderste boven hangen.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace