Ontslagen worden kan veel hectiek opleveren

donderdag 10 oktober 2013 | geen reacties | in: Financieel, Nieuws, Werken

In het leven zijn er een aantal situaties die je liever vermijdt. Jammer genoeg heb je nu eenmaal geen controle over wat het leven voor je in petto heeft. Wat je vandaag hebt, kan je morgen immers weer kwijt zijn. De afgelopen jaren kregen heel wat mensen zo plotsklaps hun ontslag. Ontslagen worden is niet aangenaam; maar wanneer je toch je baan verliest, is het belangrijk te beseffen dat je er niet alleen voor staat. Na je ontslag zijn er heel wat officiële instanties waar je op kan terugvallen. Bovendien kan je als werknemer rekenen op heel wat bijkomende rechten na een ontslag. Zet je als werknemer en persoonlijkheid altijd volledig in voor het bedrijf en zorg ervoor dat jij niet op die schopstoel verschijnt.

Ontslagen worden

Werkgever moet meedenken met de werknemer

Het verwerkingsproces dat optreedt na een ontslag heeft veel gemeen met het rouwproces dat mensen doorlopen wanneer een geliefde sterft. Langzaamaan leer je afscheid nemen van een belangrijk deel van je leven en zoek je naar manieren om dat knagende gemis te doen verdwijnen. Ontslagen worden is het einde van de wereld niet, maar het kan wel zo aanvoelen. Blijf daarom niet bij de pakken zitten. Stel je proactief op en maak het beste van een vervelende situatie. Als eerste stap ga je dan ook best na of je ontslag wel wettelijk en correct gebeurde. Misschien had je wel een ontslagbescherming en heeft je werkgever een grove fout begaan door je rechten met de voeten te treden. Wanneer je kan rekenen op een ontslagbescherming, kan je alleen ontslagen worden als daar een geldige reden voor is. Is dat niet het geval, dan kan je natuurlijk verdere stappen ondernemen.

Ontslagbescherming komt echter niet zoveel voor, daarom is het belangrijk om precies te weten wanneer je ontslagen kan worden. In principe is het zo dat een werkgever op ieder moment kan beslissen een werknemer te ontslaan. Ontslagen worden kan dus perfect van de ene dag op de andere. Kleine bedrijven die in financiële moeilijkheden raken, zien werknemers vaak als een dure last. In dat opzicht is het dan ook niet verwonderlijk dat heel wat mensen in familiebedrijfjes ontslagen worden wanneer de eigenaars moeten vechten om te overleven. Het gebeurt ook dat je werknemer je op de hoogte zal brengen van je ontslag, maar je toch zal vragen om nog aan een bepaalde opzeggingstermijn te voldoen. Wanneer die periode voorbij is, ben je definitief ontslagen.

Ontslag bied nieuwe kansen

Had je werkgever een geldige reden om je te laten gaan, dan maak je er best niet meer teveel woorden aan vuil. Je kan inderdaad je rechten gaan uitpluizen en toch proberen je gelijk te halen, maar de gerechtskosten die daarbij komen kijken zijn de eventuele pyrrusoverwinning niet waard. Je doet er dan ook beter aan om een andere job te zoeken. Na een ontslag houdt niets je immers tegen om de job van je dromen te vinden. In dat opzicht kan ontslagen worden een nieuwe kans zijn. Een ontslag kan net dat duwtje in de rug zijn dat je nodig had om je eigen zaak te starten. Als zaakvoerder beschik je immers over evenveel rechten als iedere werknemer, maar het grote voordeel bestaat erin dat jij nu de wetten opstelt.

Ontslagen worden is geen pretje, veel mensen kunnen dan ook ontslagangst ervaren. Wanneer je vreest dat je ontslag onterecht was, sta dan op je rechten en confronteer je werkgever met je gevoelens. Wat er ook gebeurt, voel je niet minderwaardig omdat je net ontslagen bent. Je effectieve waarde wordt niet bepaald door je baan. Albert Einstein, de grote fysicus en de eeuwige student rechten, werd om de haverklap ontslagen omdat hij niet in staat bleek zelfs de meest eenvoudige administratieve taken uit te voeren. Achteraf bekeken was dat maar goed ook. Je ontslag kan het begin zijn van een broodnodige tweede start. Grijp die kans en wie weet; misschien sta je ooit op het punt je oude werkgever te bedanken dat hij je ontslagen heeft.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace