Ontslagen worden en de gang naar het UWV: tips en adviezen

zondag 19 april 2015 | geen reacties | in: Werken

Je hebt net van je werkgever te horen gekregen dat je contract niet wordt verlengd of misschien zelfs wel dat je op staande voet bent ontslagen. Dat kan een stressvolle situatie zijn. Want bij werkloosheid zul je je ook moeten aanmelden bij het UWV. Waar moet je dan op letten en wat kun je verwachten?

En in sommige gevallen kun je het ook niet eens zijn met je ontslag. Lees de onderstaande tips en adviezen om snel weer aan de slag te kunnen en om de juiste stappen te ondernemen.

Je kan op verschillende manieren ontslagen worden. Ten eerste heb je ontslag met wederzijds goed vinden. Dat houdt in dat zowel jij als je werkgever beiden akkoord gaan met het ontslag. Na een gesprek wordt er duidelijk waarom je ontslagen wordt en kan er met je afgesproken worden dat je bijvoorbeeld een ontslagvergoeding krijgt.

UWV ontslagen

UWV ontslagen & advies

Het ontslag en de financiële afhandeling wordt opgemaakt in een beëindigingsovereenkomst die je samen ondertekend. Als je het er niet mee eens bent of je twijfelt over bepaalde punten in de overeenkomst, vraag dan gratis juridisch advies in. Dat kan onder andere bij de vakbond of het Juridisch Loket, zie de website voor meer informatie:

www.juridischloket.nl

Bezwaar maken tegen ontslag

Maak je bezwaar tegen je ontslag omdat je het er absoluut niet mee eens bent? Dan kan jouw baas alsnog een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Deze beoordeelt dan of de beëindiging van het contract terecht is of niet. Jijzelf kan dan schriftelijk een bezwaar indienen tegen je ontslag bij het UWV, dat moet je wel binnen twee weken doen.

Als het UWV niet akkoord gaat met het ontslag aanvraag van je werkgever, kun je gewoon blijven doorwerken. Het kan ook zo zijn dat de UWV beslist dat het ontslag wel terecht is. Dan is er een opzegtermijn voordat het je laatste werkdag is.

Als je toch bent ontslagen….

Als je sowieso bent ontslagen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een andere baan te vinden. Denk na over een parttime job, dat kan ook tijdelijk zijn. Het is behalve voor je portemonnee ook goed voor jezelf om in de running te blijven. Zoek ook naar een andere vaste baan. Maak een afspraak met uitzendbureaus en vraag je familie en vrienden of ze weten of er ergens een vacature vrij is.

Bespaar op je kosten

Nu je geen inkomsten meer hebt, kun je als je wat geld op je spaarrekening hebt staan, hier gebruik van maken. Maar dat is natuurlijk niet zo’n fijne situatie. En vaak ook niet lang houdbaar. Geen inkomsten meer, wat nu? Probeer allereerst zo goed mogelijk in staat te zijn om duidelijke beslissingen te nemen voor de toekomst.

Zoek uit waar je op kunt besparen. Maak hier een lijst van voor de komende twee maanden. Gebruik eventueel een budget planner zodat je overzicht hebt over al je kosten zoals een mogelijke hypotheek of huur, andere leningen, gezondheidszorg, geneesmiddelen, je auto en verzekeringspremies. Dat neemt je alweer wat stress uit handen.

Het UWV en een uitkering

Het zoeken naar een nieuwe baan kan ook via het UWV. Dan moet je je eerst hier inschrijven als werkzoekende. Het UWV krijgt dagelijks nieuwe vacatures binnen. Je kunt zelfstandig naar vacatures zoeken, maar een werkbegeleider van de UWV kan je meer gericht helpen. Een baan heb je natuurlijk niet meteen gevonden, daarom is het verstandig om een WW-uitkering aan te vragen. Het UWV beslist of je die uitkering krijgt en betaalt dat bij akkoord ook uit.

Als je niet lang genoeg bij je voormalige werkgever hebt gewerkt, dan kun je misschien een bijstandsuitkering krijgen van de gemeente. Het UWV zal voor zijn beoordeling kijken of het ontslag wel of niet jouw eigen schuld is geweest. Indien het ontslag wel aan jezelf te wijten is, doordat je bijvoorbeeld agressie op de werkvloer hebt getoond, dan kun je op staande voet ontslagen worden. In dergelijke gevallen beslist het UWV dan dat je geen WW-uitkering krijgt. Of mogelijk de eerste periode een lagere uitkering.

Bijzondere situaties

Er zijn bijzondere situaties. Bijvoorbeeld als je ziek bent of als er in de cao is afgesproken dat zieke werknemers binnen twee jaar ontslagen mogen worden. Ook als je in de proeftijd loopt, mag je werkgever je van het ene op het andere moment ontslaan. Er geldt hiervoor geen opzegtermijn.

En je werkgever hoeft ook geen ontslagvergunning aan te vragen bij UWV. Voor bijzondere situaties gelden weer andere regels. Neem een kijkje op uwv.nl of op werk.nl voor meer informatie om te zien wat voor oplossingen er dan voor jou zijn. Ook als er zich problemen voldoen bij het UWV kan dat voor spanningsvolle situaties zorgen, het is dan belangrijk om altijd de juiste papieren bij de hand te hebben om mogelijke oneffenheden met het UWV om te buigen.



Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.





Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace