Motten bestrijden in kleding

zaterdag 24 april 2010 | geen reacties | in: Huishouden

Motten zijn kleine diertjes en kunnen in je kledingkast zitten. Ze veroorzaken gaten in kleding, kussen, dekbedden, lakens, etc. Dit is natuurlijk erg vervelend en kan je veel geld kosten. Gelukkig zijn motten goed te bestrijden!

Motte komen af op wolvezels: kleding en textiel bestaan vaak voor een groot deel uit wolvezels. Wolvezels bestaan uit eiwitten. Deze eiwitten heeft de mot nodig om te overleven, hij eet het dus op waardoor er gaten ontstaan. Sommige kledingstukken bestaan uit synthetische vezels (plastic) en worden dus niet door motten aangevreten. Wil je kleding zonder gaten, bestrijd de motten goed!

Motten, en de larven, kunnen niet goed tegen zonlicht. Daarom gaan ze ook juist in je donkere kledingkast zitten. Kleding die je vaak aanhebt, en wat dus vaak in de zon komt, zal niet zo snel door motten aangevreten worden. De meeste kans op gaten in je kleding heb je bij wollen textiel daar vaak voor een lange tijd in een kast wordt opgeslagen, denk bijvoorbeeld aan je winterkleding. Kleding dat vuil is is helemaal een magneet voor motten. Motten houden van zweet, urine en vetvlekken.

Gaten in je kleding (door motten) voorkomen

  • Ruim je kledingkast goed op en maak het vaak schoon. Resten van bont, veren en haar trekken ook motten aan. Heb je een erg oud huis, kijk dan of er geen resten van een vogelnest of iets dergelijks in je kast zitten.
  • Motten leggen hun eieren aan het einde van de zomer of het begin van de herfst. Maak rond die periode extra goed schoon en was je kleding regelmatig of leg het in de zon.
  • Was kleding goed voordat je het in een kast legt. Stop het desnoods in een plastic tas of zak.
  • Geurende planten (lavendel, rozemarijn, etc.) schrikken de motten af. Stop deze tussen je kleding. Je kan eventueel gedroogde varianten gebruiken, als ze maar sterk ruiken.

Motten bestrijden

Motten zijn er vervelend. Gelukkig zijn ze goed te bestrijden:

  • Anti-motten-papier. Dit papier bevat een gif waar de motten, en hun larven, verlamd van raken en aan dood gaan.
  • Mottenballen. de ouderwetse mottenballen bevatten een chemische stof die tegenwoordig verboden is. De hedendaagse mottenballen zijn sterk ruikende ballen wat de mot afschrikt.
  • Verpak kleding en stop het een paar dagen in de diepvries. De motteneitjes gaan hierdoor kapot.

Koop mottenbestrijdingsproducten online!

Mocht dit allemaal niet helpen dan is het verstandig om op tijd professionele bestrijding in te schakelen. Doe je dit te laat, dan kan je al je kleding weggooien omdat ze allemaal kleine gaatjes hebben.

KledingkastReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace