Met weinig budget toch een lekkere en gezellige maaltijd eten tijdens de feestdagen

zondag 9 december 2012 | geen reacties | in: Besparen, Boodschappen, Huishouden

Met weinig budget toch een lekkere en gezellige maaltijd eten tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn dure maanden. Veel cadeautjes kopen voor vrienden en familieleden met Sinterklaas en Kerstmis en alsof dat al niet genoeg is, staan er ook nog twee kerstdiners in het vooruitzicht te wachten. Niet bepaalde de goedkoopste maaltijden. Hoe kun je nu toch lekkere en speciale gerechten op tafel toveren met een klein budget?

Je hoeft niet veel geld uit te geven om goedkope, maar toch exclusieve maaltijden voor te schotelen die heel goed binnen de kerstsfeer passen. Je moet vooral slim en creatief zijn. Om je op weg te helpen met het bereiden van een lekker en lekker goedkoop kerstdiner hebben we hieronder een aantal tips verzameld samen met enkele voorbeelden van budget kerstgerechten.

Budget shoppen

Budget shoppen begint met slim inkopen doen. Voordat je de duurste artikelen en producten op ooghoogte uit de schappen in de supermarkt haalt, kijk dan eerst eens naar de lagere schappen. Daar staan vaak de huismerken. Deze producten zijn vaak goedkoper dan de bekende, duurdere merken en het verschil in kwaliteit is minimaal. Geld besparen doe je ook door het kopen van seizoengroenten. Deze zijn goedkoper, dan exotische producten die uit een ver land ingevoerd moeten worden. In de winter zijn dit bijvoorbeeld rode kool, pompoen, witlof, witte kool, wortels, prei, rode bieten en koolraap.

Kerstdecoraties

Bedenk ook dat het eten niet de hoofdrol op tafel speelt, behalve heerlijke gerechten wil het oog ook wat. Een mooie gedekte tafel in de kerstsfeer maakt het kerstdiner helemaal af. Decoratie hoeft niet duur te zijn, wees creatief met hulst, dennentakken en dennenappels. Deze liggen gratis op straat. Met wat kaarsjes erbij is helemaal af.

lekkere maaltijden feestdagen

Budgetkoken

Voordat je boodschappen gaat doen, helpen we je op weg met enkele voorbeelden van creatieve, heerlijke en goedkope kerstgerechten.

Rundvlees met rode wijn- en pepersaus (4 personen)

Met goedkopere vleessoorten zoals rundvlees zijn er ook lekkere kerstgerechten te maken. Wat heb je nodig? Vier runderlapjes, twee uiten, wat knoflook, peper en zout, een laurierblaadje, een blik gepelde tomaten en 2 dl rode wijn.

Bereidingswijze: Bestrooi de runderlapjes met wat zout en peper en braad deze kort aan. Voeg daarna het laurierblaadje toe en voeg er wat water bij. Laat de lapjes dan een uur stoven op laag vuur. Bak ondertussen in een andere pan de gesneden uien lichtbruin en voeg daarna de tomaten toe. Daarna is het de beurt aan de rode wijn en laat het geheel zachtjes inkoken. Als de runderlappen klaar zijn doe ze dan in een ovenschaal en giet de saus van uien, tomaat en wijn erover heen. Laat het geheel een paar uur afgedekt staan zodat de saus goed in het vlees trekt. Plaats de schaal met inhoud vervolgens in een voorverwarmde oven (180 graden) en laat het gerecht dertig minuten verwarmen in de oven. En voilà! Even later zet je een overheerlijke maaltijd op tafel!

Kip gerold in bacon met honing-mosterd marinade

Wat heb je nodig? Met kipfilet, bacon, mosterd, honing en citroensap maak jij al dit heerlijk gerecht. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel personen aan tafel schuiven.

Bereidingswijze: Snij de kipfilet in reepjes en wikkel daarna plakjes bacon of ontbijtspek om de kipstukjes. Meng de mosterd (2 el), de honing (1 el) en citroensap (1 el) met elkaar en bestrijk daarna de kipreepjes (met een kwast) met dit heerlijk goedje. Stop de kip daarna in braadslee in een voorverwarmde oven (225 graden) en laat het ongeveer een kwartier aan een kant gaar worden. Haal dan de reepjes uit de oven en kwast ze daarna aan de andere kant in met de marinade. Laat ze nu weer toen a vijftien minuten gaar worden in de oven. En daarna? Eet smakelijk!Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace