McDonald’s goed of slecht voor je gezondheid

zondag 6 januari 2019 | geen reacties | in: Gezondheid

Er gaan veel tegenstrijdige verhalen de ronde over het fastfood van McDonald’s. Is het nu juist goed of slecht voor je gezondheid? Een eenzijdig antwoord is hier niet echt op te geven, wel kunnen we voor je de feiten op een rijtje zetten, zodat je zelf kunt beslissen of het geen probleem is om bij McDonalds langs te gaan of toch maar even verder te rijden.

Gezond eten wordt steeds belangrijker voor veel mensen en daar is McDonalds zich goed van bewust. De keten doet er dan ook veel aan om het ‘slechte imago’ op te krikken. Zo staat er op verpakkingen in veel landen precies omschreven wat de ingrediënten zijn en hoeveel calorieën een hamburger of maaltijd is.

Bovendien zijn de hamburgers van mager rundvlees en worden ze gegrild op een grilplaat, en dat bevat niet zoveel vet. De Franse frietjes worden gemaakt in plantaardige olie en zijn daardoor dus ook niet overmatig vet. Tegenwoordig kun je ook gezonde producten bestellen bij McDonalds, zoals vers fruit en salades.

Een grote kans dat eten bij McDonalds lang niet zo slecht is als vaak wordt gedacht. Natuurlijk zwicht iedereen wel eens om fastfood te eten. Als je dit maar met mate doet, kan er waarschijnlijk niet zoveel heel kwaad.

Pink slime

Daarentegen staat wel het feit dat McDonalds lange tijd gebruikt maakte van de zogenoemde pink slime. Voor mensenlijke consumptie mag dit soort vleesafval eigenlijk helemaal niet meer gebruikt en geserveerd worden. Om de bacteriën te doden wordt dit vleesafval eerst gewassen en vervolgens in ammonia gedoopt.

Daarnaast worden er kunstmatige smaakstoffen aan toegevoegd, zodat het vleesafval weer eetbaar wordt en beter smaakt. Dit klinkt natuurlijk allesbehalve smakelijk en gezond. Toch is pink slime door de Amerikaanse regering goedgekeurd en dat is ook de reden waarom McDonalds hier gebruik van kon maken en het niet op de verpakking hoefde te vermelden.

In Europa is pink slime echter verboden. Inmiddels is McDonalds ook gestopt met het gebruik van pink slime, maar het zegt toch wel iets over de opvattingen over gezondheid van deze fastfoodketen.

Mcdonalds menu ongezond

Wat is fastfood en de mogelijke gevaren?

Fastfoodproducten kunnen heel goedkoop geproduceerd worden, daarom kunnen ze ook zo goedkoop verkocht worden. Fastfood staat voor snel voedsel zoals KFC, Burger King, frikandellen, kroketten en kant- en klare maaltijden. De frietjes en hamburgers bederven niet, er zijn foto’s te zien waarop producten van McDonald’s er na 6 jaar nog precies hetzelfde uitzien.

Het McDonalds experiment

Morgan Spurlock, een Amerikaanse documentairemaker maakte een documentaire over McDonalds om een aanklacht in te dienen tegen fastfood. Drie keer per dag bij McDonalds fastfood eten was een maand lang zijn missie.  Het resultaat? Hij kwam in deze maand onder andere meer dan elf kilo aan en ook zijn lichaamsvet nam fors toe, zijn cholesterolgehalte steeg, evenals het risico op het krijgen van een hartaanval.

Een alternatief op McDonalds?

Morgan Spurlock, een Amerikaanse documentairemaker maakte een documentaire over McDonalds om een aanklacht in te dienen tegen fastfood. Hij at een maand lang drie keer per dag het eten van McDonalds. Het resultaat? Hij kwam in deze maand onder andere meer dan elf kilo aan en ook zijn lichaamsvet nam fors toe, zijn cholesterolgehalte steeg, evenals het risico op het krijgen van een hartaanval.

Eindeloos houdbaar

Ook blijken de hamburger van de fastfoodketen na jaren er nog steeds hetzelfde uit te zien, zonder te verrotten. De een zegt dat dit komt doordat de burgers vol conserveringsmiddelen en chemicaliën zitten, de ander zegt doordat dit komt omdat het bakproces erg droog is en het zout voor goed behoud zorgt. Wie gelijk heeft, daar wordt nog steeds over getwist.

Meestal krijgt men zelfs buikpijn van de hamburgers van McDonald’s en het duurt dan dagen, voordat dat weer is weggetrokken. Zelf denkt men dat het die witte broodjes zijn waar ze die bakproducten, zoals McChicken, McKroket of Filet-O-Fish tussen doen die zo schadelijk zijn voor je lichaam. Wit meel is gewoon heel slecht voor je lichaam. Als je McDonald’s dus niet vertrouwd is het maar beter om in het vervolg naar de FEBO te gaan en daar friet te eten.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace