Zelfvoorzienend leven en piepklein wonen in een Tiny House

zondag 13 augustus 2017 | geen reacties | in: Overig

Tiny House, misschien heb je er nog niet eerder van gehoord, maar het is een steeds meer populairdere vorm van bouwen en wonen in Nederland. Een rage die uit Amerika is komen overwaaien. De letterlijke vertaling van een tiny house is dan ook klein huisje.

Het is een basic manier van leven in een klein huisje waar je toch alles bij de hand hebt en zelfvoorzienend kan zijn. De financiële motivaties zijn duidelijk: voor een klein huis(je) hoef je immers weinig geld neer te leggen. Een bijzondere manier van geld besparen.

Allereerst, wat is een tiny house? Er bestaat niet één specifieke ‘tiny house’, want er zijn een groot aantal verschillende varianten van tiny houses. Het is eigenlijk meer een stijl van leven. Tiny house kan betekenen dat je je eigen huisje bouwt van hout of steen op een stuk grond, het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld een caravan of camper ombouwt.

Doorgaans zijn de meeste tiny houses zo’n twintig a veertig vierkante meter groot (qua afmeting) en bestaan ze meestal uit een of twee ruimtes. Het kan ook zo zijn dat je ervoor kiest om in een yurt te leven, dat is een grote, vilten tent waarin je met meerdere mensen woont. Net zoals veel nomaden doen in Centraal-Azië. Het is dus een op zichzelf staande kleine woning, soms verplaatsbaar en vaak op een eigen stukje grond of op een ongebruikte stukje land bij een boer.

De voornaamste beweegreden om deze leefstijl aan te nemen is zoals eerder gezegd: financiële redenen. Maar ook het geluk, plezier, gemak en de liefde voor een minimalistische lifestyle.  Ook het nastreven van ideologische ideeën speelt een grote rol. Een klein huisje kost nu eenmaal minder geld. Je hoeft dan geen huur te betalen of geen dure hypotheek af te sluiten. Je neemt ook niet veel ruimte in beslag in deze toch al overbevolkte wereld.

Tiny House kopen

Wonen in een Tiny House en besparen

Een van de meest belangrijke factoren voor de overstapt naar een tiny house is geld besparing. Daarnaast geeft het velen ook een gevoel van ultieme vrijheid. Het is weer eens wat anders dan in een flat of rijtjeshuis wonen. Je hebt meestal ook je eigen stukje grond (nodig) en je kiest zelf bewust voor een plek en een tiny house. Dat idee geeft mensen een gevoel van vrijheid.

Ook heb je minder opslagplaats door een kleine ruimte, en dan heb je vanzelf minder spullen nodig. Dan besef je eigenlijk dat je alleen het hoofdzakelijke nodig hebt in het leven. Je wordt vanzelf zodanig een beetje teruggeworpen op de basis van het leven. Een andere reden om voor deze manier van leven te kiezen, is een ideologische reden.

Als je rekening houdt met het milieu, de steeds groter wordende bevolking en massaconsumptie. Je leeft op deze wijze dicht bij de natuur en je kan ook je eigen moestuin of biologische voedsel kweken. Dat is gezonder en bespaart je ook weer veel geld. Het is echter in ons land niet altijd makkelijk om ergens je tiny house op te zetten. Omdat de meeste gemeentes in Nederland strenge criteria hanteren en zelf helemaal nieuw zijn met dit fenomeen.

Een eigen stuk grond, vergunningen en meer van dit soort zaken, kan soms lastig zijn om te regelen. Er bestaan ook nog geen echte regelgevingen voor mensen die deze leefstijl er op na houden, omdat het vrij nieuw is en om een (nog) kleine groep mensen gaat. Informeer bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden om te kunnen leven in een tiny house.

Tiny House – liefde, plezier, gemak & voordeel

Voor veel mensen is het echt een droom om zelfs financieel onbezonnen te wonen. Het is goedkoop, ook omdat het voor steeds meer starters het  moeilijker is om op de huizenmarkt te beginnen. Nu is dit niet direct het beste alternatief, zeker als je een gezin wilt beginnen is het te klein wonen. Idealiter is het voor eenpersoonshuishoudens die met hun huisdier op een klein oppervlak willen wonen en genieten.

Je leeft kleiner en dus met veel minder zooi, stofzuigen en schoonmaken zul je niet veel tijd aan besteden in een tiny house. Mede daardoor heb je meer vrije tijd om je sociale contacten of moestuin te onderhouden. Of lekker een biertje, wijntje of frisdrank te drinken met je vrienden of familie.

Dus waarom zou je kiezen voor een tiny house? Afgezien van de financiële overwegingen die meewegen, levert het je tijd op, geeft het je meer mentale rust, leef je dichter bij de natuur, leef je met meer intentie en is het voordeliger. Zeker omdat je ook nog eens gebruik kunt maken van zonnepanelen en je kleine huisje zelf dus kunt voorzien van energie.

De prijs van een tiny house worden beraamt op zo’n 20.000 euro tot 45.000 euro, dat lijkt misschien veel, maar als je het wegzet tegen de kosten van een huis ben je goedkoper uit. In dit geval heb je wel direct een eigen huisje, zonder dat daar nog iets aan verbouwd moet worden. Om met een eigen bouwpakket je tiny house te bouwen, ben je voordeliger uit en betaal je 14.000 euro tot 18.000 euro.

Tiny House inspiratie

Hoe ziet de binnenkant en interieur van een tiny house eruit? De binnenkant ziet er altijd knus uit, dit tiny house ziet er aan de binnenkant vrij kaal uit. Maar elk huisje is anders en sommigen zien er heel gezellig uit. Op YouTube staan ook veel voorbeelden van mensen die een rondleiding geven door hun huisje.

Tiny House interieur

Heb jij opmerkingen, ideeën, tips  of ervaringen betreffende de Tiny House levensstijl? Laat je verhaal dan achter, zodat iedere tiny house liefhebber dat kan lezen. Misschien zijn er mensen nog niet overtuigd genoeg en weten ze onvoldoende over de prijs, afmetingen, (huur)mogelijkheden, bouwpakket dan word er geadviseerd om de tiny house community op Facebook te volgen.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace