Klassieke muziek leren spelen

zondag 9 december 2012 | geen reacties | in: Overig

Klassieke muziek leren spelen

Klassieke muziek dateert oorspronkelijk uit de 18e en 19e eeuw en wordt ook wel als tegenhanger van de hedendaagse lichte popmuziek gezien. Veel jongeren houden niet zo van klassieke muziek, maar je moet ernaar leren luisteren. Dit biedt ook vele voordelen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je hersenfuncties enorm gestimuleerd worden door het luisteren en spelen van klassieke muziek, dus het is ook een positieve stimulans. Je concentratie wordt in het dagelijks leven behoorlijk bevorderd. Als je het bespelen van klassieke muziekinstrumenten onder de knie hebt, dan beheers je ook meteen de basis van de muziekkennis. Hier vanuit kun je makkelijker andere muziekstijlen zoals pop- en rockmuziek leren spelen.

Zelfstudie

De wereld van de klassieke muziek is sterk in ontwikkeling. Popmuziek mengt zich steeds vaker met klassieke muziek. Voor iedereen die graag aan de slag wilt gaan met klassieke muziek, zijn er diverse mogelijkheden. Uiteraard kun je als hobbyist zelf aan de slag gaan met zelfstudie. Zo kun je bijvoorbeeld stap voor stap piano met bladmuziek leren spelen. De piano is immers een belangrijk instrument in de klassieke muziek. Veel ernaar luisteren helpt ook, in de muziekstukken van Chopin en Mozart domineert vaak de piano.

Dit instrument wordt in de klassieke muziek vaak gecombineerd met de viool of cello. Indien een zelfstudie een beetje teveel discipline van je vergt, dan kun je ook een cursus volgen. Als je buiten je werk om weinig tijd hebt, kun je bijvoorbeeld een cursus ‘Klassieke Muziek’ bij de LOI volgen. Je leert dan gewoon thuis op je gemak en in je eigen ritme. In deze cursus maak je uitgebreid kennis met de verschillende aspecten van de klassieke muziek en het er naar luisteren staat centraal. Zie http://loi.nl/hobby_en_vrijetijd/kunst_en_cultuur_en_reizen/klassieke_muziek/index.htm voor meer informatie.

Cursussen en voltijd studies

Het Concertgebouw in Amsterdam biedt ook cursussen aan voor iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van klassieke muziek. Erg leuk en leerzaam is dat je na elke bijeenkomst samen met de andere cursisten een concert bezoekt, waar je het geleerde in de praktijk kunt ervaren. Wil je echt een langere en uitgebreidere studie maken van deze romantische muzieksoort? Dan is het misschien het overwegen waard om een echt opleiding te volgen in deze richting.

Vaak zijn dit HBO- of universitaire studies waarbij je in het eerste jaar vaak een algemeen programma volgt. Algemene theoretische vakken worden dan afgewisseld met praktische vakken en beroepsoriëntatie. Uiteindelijk kies je dan in de hoofdfase een hoofdinstrument of een artistieke verdieping. Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is het oudste conservatorium van ons land. Als je hier een studie volgt, dan weet je zeker dat je topkwaliteit krijgt. Dit muziekinstituut staat al tientallen jaren garant hiervoor.

De opleiding kent veel internationale topmusici en docenten en leren je traditionele muziekkennis gecombineerd met experimentele en vernieuwende elementen. Het Fontys Conservatorium in Tilburg is een andere opleiding die uiteenlopende studies biedt op het gebied van klassieke muziek. Je kunt er de volgende instrumenten leren spelen: de viool, altviool, cello, contrabas, fluit, blokfluit, hobo, klarinet, fagot, saxofoon, trompet, hoorn, trombone, tuba, gitaar, harp, piano, slagwerk, orgel, accordeon en ook solozang.



Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.





Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace