Je eigen meubelen maken: hoe pak je dat aan?

zaterdag 17 oktober 2015 | geen reacties | in: Aanbiedingen, Huishouden

Zelf meubels maken is een leuke bezigheid en zelfgemaakte meubelen zijn vaak ook nog goedkoper dan als je meubels kant en klaar in de winkel koopt. En bovendien, het geeft je ook een trots gevoel als je zelf iets in elkaar hebt gezet. Je hoeft geen ervaren klusser te zijn om mooie meubels te maken. Een beetje creativiteit en doorzettingsvermogen doen al wonderen. Zeker als je onderstaande twee voorbeelden ter inspiratie neemt.

De eerste stappen voor het maken van meubelen

Iedereen heeft wel een meerdere flessen wijn in huis staan. Waarom niet je eigen wijnrek maken? Pallethout leent zich goed om een wijnrek te maken en je kunt zo je eigen, unieke rek naar eigen smaak maken. De eerste stap is om ergens een houten pallet te vinden, vaak hebben bouwmarkten deze wel over of krijg je deze als je bijvoorbeeld laminaat koopt en deze thuis geleverd word.

Bouwtekeningen kopen

Zaag de pallet door met een handzaag naar je eigen gewenste maat en zaag vervolgens drie latjes van steigerhout af met een hoogte van 10 centimeter. Plaats deze twee latjes als opstaande randen aan onderste en middelste latten van de pallet en boor ze vast met de schroeven van 50 mm. Zorg wel dat je eerst voorboort. Anders splijt het hout. Als je een soldeerbout hebt, dan kun je een toepasselijke tekst in het hout branden. Bijvoorbeeld het woord ‘wijn’. Monteer nu ook het derde steigerhouten latje vast bovenop de pallet.

Knip dan met een ijzerschaar of kniptang zes gelijke strookjes van de montageband af voor de zijkanten van de planken van elk 14 centimeter lang. Bevestig de strippen bovenaan de plankjes en de pallet met kleine schroeven. Nu hoef je alleen maar een mooi plekje aan de muur te vinden, waar je je eigen wijnrek wilt bevestigen. Met behulp van verbindingsplaatjes kun je het wijnrek aan de bovenkant vastmaken en klaar is kees.

Zelf een stoer wandpaneel maken van steigerhout

Met steigerhout kun je heel goed zelf meubels maken. Van oudsher wordt steigerhout gebruikt in de bouw, omdat het natuurlijk materiaal is en vrij sterk. Steigerhouten meubels maken, hoe pak je dat aan? Steigerhout kun je eenvoudig in een bouwmarkt aanschaffen.

Als je creatief bent, kun je met een simpele plank bijvoorbeeld een mooie muurdecoratie maken. Zo creëer je meer sfeer in huis en het is weer eens wat anders dan een gewoon schilderij aan de muur. Wat heb je nodig?

Een grote plank steigerhout van ongeveer twee meter, korrel schuurpapier en zes schroefogen. Zaag de plank af in de lengte dat aan de muur past in drie delen, bijvoorbeeld van 90 centimeter lang. Leg deze drie planken naast elkaar zodat er een vlak ontstaat. Schroef ze vervolgens aan elkaar vast. Nu heb je een wandpaneel gecreëerd.

Om deze op te kunnen hangen en stevig te houden, heb je twee andere (kleinere) planken nodig om deze aan de achterkant te bevestigen, van elk ongeveer 50 centimeter lang. Download Freds Bouwtekeningen pakket om zelf te beginnen met eigen steigerhouten projecten.

Freds Bouwtekeningen

Maak je eigen objecten met bijbehorende bouwtekeningen

Leg ze verticaal neer ten opzichte van de andere drie planken en bevestig ze op de drie planken. Nu is je wandpaneel klaar. Om het paneel sierlijker te maken, kun je nog drie sierplankjes aan de voorkant maken, rechtop. Horizontaal maak je ze rechtop vast tussen de planken en maak ze wederom vast met een schroefoog aan de achterkant, zodat het ‘zwevende’ plankjes lijken, waar je iets op kunt zetten (bijvoorbeeld een leuk vaasje, foto of sierkaasjes).

Schuur indien nodig de ruwe kantjes aan de zijkanten af en voilà, het wandpaneel is nu klaar! Uiteraard kun je met steigerhout nog veel meer objecten maken, zoals bijvoorbeeld een steigerhouten tafel of een steigerhouten bank. Vorig jaar was er tijdens een daklozenproject een workshop voor mensen die op zoek waren naar een dagbesteding, een mogelijkheid om aan de slag te gaan met Freds Bouwtekeningen.

Met Freds Bouwtekeningen konden de mensen hun eigen hokken, meubilair, houten speeltjes in elkaar zetten (en laten voor eigen gebruik meenemen). De ervaringen die mensen hebben gehad waren geweldig, velen hebben later  uit eigen motivatie hun eigen Freds Bouwtekeningen pakket gekocht.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace