Hulp bij geldproblemen als tijden binnen het huishouden moeten veranderen

maandag 12 maart 2012 | geen reacties | in: Financieel, Voordeel

Hoe, wat en waar

Als je financiële problemen verergeren, komt er een moment dat je ergens voor hulp moet aankloppen. Maar wanneer moet je precies op zoek naar hulp van buitenaf? En waar kun je voor die hulp terecht? We geven hier een praktische handleiding voor iedereen die geldproblemen heeft of die bang is om daar in terecht te komen.

Hoe weet je of je financiële hulp nodig hebt?

Het is niet altijd makkelijk om je eigen financiële situatie goed in te schatten en te weten wanneer je ergens voor hulp aan moet kloppen. Je hoort wellicht tot de grote groep mensen die de financiële administratie in de spreekwoordelijke (of zelfs in een echte!) schoenendoos bewaart. Misschien hou je alles normaal gesproken goed bij maar is het je allemaal even boven het hoofd gegroeid.

Om er op tijd bij te zijn als het financieel mis dreigt te lopen, is het zaak dat je inzicht hebt in je financiële situatie. Het op orde brengen van je administratie is de eerste stap en je kunt er mee voorkomen dat je in de problemen raakt. Een beetje zelfkennis is daarbij nooit weg. Als je van nature geen geordend type bent, vraag dan gewoon hulp van buitenaf bij het ordenen van je administratie en bij het op orde hóuden ervan. Je betrekt natuurlijk niet zomaar iemand in je financiële rompslomp maar een goede vriend of vriendin, een familielid dat je vertrouwt of je partner kun je best om hulp vragen. En afhankelijk van je situatie kan het zelfs de investering waard zijn om de hulp van een boekhouder of budgetcoach in te schakelen. Steek vooral je kop niet in het zand als je verwacht dat het in kaart brengen van je financiële situatie je wel eens slecht nieuws zou kunnen brengen. Het geeft nog altijd minder stress als je precies weet waar je aan toe bent dan wanneer je de problemen continu in je achterhoofd hebt.

Huishouden op orde

Hulp vragen is geen zwakte. Zeker in deze tijd hebben heel veel mensen behoefte aan financiële hulp en niemand zal er van opkijken als je aangeeft dat het even wat minder gaat. Maar wanneer moet je nu hulp vragen van buitenaf? Het antwoord is simpel: eerder dan je denkt. Als je je in één of meer van de onderstaande situaties herkent, doe je er goed aan hulp in te schakelen om zo te voorkomen dat de problemen nog groter worden:

1- Je hebt eigenlijk geen idee hoe je er financieel precies voorstaat en als je er naar zou zoeken, vind je ongetwijfeld hier of daar wat ongeopende enveloppen.
> Het is zaak dat je gaat ‘puinruimen’ en je kunt hier waarschijnlijk wel wat hulp bij gebruiken. Eénmalig alles op orde brengen, is wellicht geen probleem maar je moet proberen om ook in het vervolg het overzicht te bewaren. Hulp van buitenaf kan uitkomst bieden.

2- Het komt geregeld voor dat je een aanmaning ontvangt. Als je een aanmaning binnen krijgt, weet je soms niet precies waar deze vandaan komt. De oorspronkelijke rekening heb je gemist of ben je vergeten.
> Dit is voor veel mensen een bekend verschijnsel en een teken dat je niet voldoende overzicht hebt. Komt dit vaker voor, dan kun je absoluut wat hulp gebruiken bij het op orde brengen én houden van je financiële administratie.

3- Je leeft van maand tot maand en iedere keer loop je weer vast als het einde van de maand in zicht is.
> Je inkomsten en uitgaven zijn waarschijnlijk niet in balans. Je kunt dus wel wat hulp gebruiken bij het budgetteren. Ook hulp om te leren hoe je kunt besparen kan wellicht een einde maken aan de stress waar je iedere maand mee kampt.

4- Je financiële situatie zou op korte termijn wel eens drastisch kunnen veranderern. Bijvoorbeeld omdat je niet zeker bent of je contract op je werk verlengd wordt, of omdat je in de problemen kan raken als toeslagen of alimentatie wegvallen. Ook kan het zo zijn dat je uitgaven flink omhoog gaan doordat bijvoorbeeld je woonlasten stijgen of omdat er gezinsuitbreiding aan zit te komen.
> Het is belangrijk dat je met verschillende scenario’s rekening houdt. Je kunt de mogelijkheden in kaart brengen door hulp te vragen van de betreffende instanties of organisaties. Doe navraag bij bijvoorbeeld je werkgever of de belastingdienst over wat je kunt verwachten. Ook kun je wellicht alvast hulp zoeken om te leren besparen.

5- Je krijgt regelmatig telefoontjes van schuldeisers en hebt misschien zelfs al eens een deurwaarder aan de deur gehad.
> Als de schulden zich opstapelen, is het ontzettend belangrijk dat je hulp inschakelt. Het is ontzettend moeilijk om er zelf uit te komen en de extra hulp kan je niet alleen informeren en adviseren, maar ook bijvoorbeeld voor je onderhandelen met schuldeisers. Hulp is in zo’n situatie eigenlijk onmisbaar.

Als je weet dat je hulp nodig hebt, waar klop je hiervoor dan aan? Daar gaan we hieronder verder op in. We bespreken de verschillende soorten hulp en vertellen je welk type hulp voor welke situatie de beste oplossing biedt.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace