Hoge hypotheeklasten of grote betalingsachterstanden hypotheek? Handige tips voor uitstel betaling

zondag 18 december 2011 | geen reacties | in: Besparen, Financieel, Handig

Hoge hypotheeklasten of grote betalingsachterstanden hypotheek? Handige tips voor uitstel betaling

Je bent een trotse bezitter van een eengezinswoning, appartementje of huis, maar wat als je ineens werkloos bent geworden of als je partner is weggevallen? Wat als je om een of andere reden ineens niet meer de hypotheek kan betalen? Of wat als je grote betalingsachterstanden wilt wegwerken? Stuk voor stuk situaties waar velen wakker van zullen liggen. Maar geen nood, meteen je huis verkopen hoeft niet per sé, er zijn diverse oplossingen voor te hoge hypotheeklasten die je tijdelijk lucht zullen geven. Zo heb je in ieder geval de tijd om de situatie financieel op te lossen.

Oplossingen die banken bieden
Allereerst is het verstandig om zo snel mogelijk contact met de bank contact op te nemen om te zien welke oplossingen er zijn. Diverse banken bieden huiseigenaren die tijdelijk werkloos zijn en hierdoor niet kunnen voldoen aan de betalingsverplichtingen van de hypotheek, een uitkomst. Soms kun je je hypotheek omzetten naar een andere soort lening, uitstel van betaling vragen of een langere looptijd nemen. Als je bijvoorbeeld een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie hebt lopen bij de ING bank en je lijdt erg onder de gevolgen van de kredietcrisis, kun je uitstel van de hypotheekrente krijgen, waardoor je lagere maandlasten hebt. Je moet wel kunnen aantonen dat je niet over financiële buffers beschikt en een goed uitzicht op een nieuwe baan hebt. De Rabobank heeft een speciale verzekering om je hypotheek te beschermen tegen plotselinge situaties waarin de lasten te hoog worden. Dit zijn de zogenaamde verzekeringen die woonlastenbeschermers worden genoemd en die ervoor zorgen dat de hypotheekrente wordt doorbetaald en je gewoon in je huis kunt blijven wonen. Als je een hypotheek hebt genomen bij Obvion, dan kun je gebruik maken van rente parkeren. Dit is een dienst waarbij je maximaal één jaar geen of minder hypotheekrente betaalt. Na het eerste jaar wordt bekeken of deze service kan worden verlengd. Later betaal je het bedrag terug of wordt het geparkeerde bedrag bij de hypotheek bijgeschreven. Deze service wordt mogelijk gemaakt voor mensen die bijvoorbeeld ineens werkloos zijn geworden of met tijdelijke arbeidsongeschiktheid kampen, te maken hebben met een terugval in zakelijk inkomen of in een echtscheiding zitten.

Nationale Hypotheek Garantie
Mocht je werkloos of arbeidsongeschikt zijn geworden, midden in echtscheiding zit of te maken hebt met het overlijden van je partner, dan biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ook uitkomst. In dat geval kun je gebruik maken van de Woonlastenfaciliteit (WLF). Dit is een tijdelijke verlaging van de woonlasten die het mogelijk maakt om een moeilijke periode te overbruggen, zonder dat je je woning moet verkopen. Neem contact op met je bank, zodat kan worden bekeken of en onder welke voorwaarden je van de WLF gebruik kunt maken.

Vergeet de volgende zaken niet!
Houd er wel rekening mee dat een betalingsachterstand wel betekent dat de desbetreffende bank je aanmeldt bij het Bureau Krediet Registratie. Zodra de achterstand is voldaan, verdwijnt deze melding. Het niet betalen van de hypotheekrente heeft ook gevolgen voor de inkomstenbelasting. In bijna alle gevallen vervalt de hypotheekrenteaftrek.

AEGON hypotheekReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace