Hoe te besparen op belasting en eigen bijdrage

vrijdag 13 december 2013 | geen reacties | in: Besparen, Financieel, Nieuws

Veel mensen vergeten te besparen op belasting en eigen bijdrage. Er zijn voldoende mogelijkheden om veel belastinggeld te besparen. Soms tot vele duizenden euro’s per jaar. Vooral Nederlanders die beschikken over veel spaargeld, of woningbezitters, kunnen mogelijkerwijs veel geld terugkrijgen van de fiscus. Er is echter een probleem: Niet iedereen wil of durft zich te verdiepen in de, voor het oog, lastige materie. Want laten we eerlijk zijn: De belastingdienst begrijpt haar eigen belastingregels soms niet eens goed en maar al te vaak interpreteert zij uw informatie en feitelijkheden foutief.

Hoe kunnen burgers de vele lastige regelgevingen dan wel doorgronden? Met behulp van dit artikel willen we u de meest voor de hand liggende besparingsmogelijkheden expliqueren. We zullen uitgebreid enkele voor de hand liggende besparingen uitgebreid uiteendoen in begrijpelijke taal. De meeste van deze zaken kunt u zelf regelen met de belastingdienst. In sommige gevallen is het verstandig om een notaris in de armen te nemen.

Belasting besparen met testament

Bespaar veel belasting door een testament goed op te stellen. Maar al te vaak maken wij mee dat mensen liever schuiven met de belastingen, dan dat ze volop gaan voor het besparen daarop. Een woningbezitter heeft zijn vermogen ‘vast zitten’. Het lijkt daarom lastig om te besparen op belastinggeld, aangezien het eigen vermogen dat vastzit in een pand, niet op een of andere wijze te verminderen is. En vergeet vooral ook niet dat  huwelijkse voorwaarden van groot belang kunnen zijn.

Stel dat uw partner komt te overlijden, welke afspraken zijn er gemaakt t.o.v. de erfgenamen? Zijn de afspraken die door beide partners zijn vastgelegd in het testament niet waterdicht, dan is deze zelfs nog te wijzigen door degenen die achterblijven. Het is verstandig om uw eigen vermogen te verkleinen, door de erfgenamen schenkingen te doen. Erfgenamen zadelt u dan niet op met torenhoge erfbelastingen, zodat er weinig van de erfenis overblijft.

Veel minder erfbelasting betalen door schenkingen

Door uw eigen vermogen vooraf al te verdelen over de erfgenamen, besparen erfgenamen op erfbelasting. Zelfs als u nog leeft kunt u in feite een deel van uw erfenis al verdelen. Belastingvrij schenken kan jaarlijks. In 2013 konden uw kinderen of familieleden tot meer dan €5000,- per jaar belastingvrij ontvangen. In belastingtermen noemen we dit ook wel ‘ontvangen met vrijstelling’. In bepaalde gevallen kunt u zelfs een bedrag tot €51.000,- met vrijstelling ontvangen. Deze schenking kunt u eenmalig verrichten en hier zitten wel strenge regels en voorwaarden aan vast.

Is schenken dan niet nadelig voor de schenker? Voor de erfgenamen niet, de schenker is al het geld echter ook daadwerkelijk kwijt. Zou dit deel van de erfenis enkele jaren op een spaarrekening hebben gestaan, dan had u wellicht nog creditrente kunnen ontvangen. Maar ook over spaargeld moet belasting worden betaalt. Het is de vraag of, afhankelijk van de hoogte van het fortuin, of dit echt onrendabel is.

Bespaar op belastinggeld door te schenken op papier

U kunt ook overwegen om een schenking ‘op papier’ te doen. Een schenking op papier is in feite een belofte die u doet richting de erfgenamen toe. De schenking ligt vast en uw eigen vermogen is geslonken, waardoor u minder belasting hoeft te betalen over u vermogen. Het geld is echter nog wel in uw bezit; de erfgenamen zijn in formele zin al wel eigenaar van het geld. Nadelen: de schenking kan alleen wettelijk bekrachtigt worden door de tussenkomst van een notaris.

Over de papieren schenking betaalt u elk jaar een beetje rente. Toch is dit voor de erfgenamen een belangrijke besparing en ook u bespaart geld, aangezien de hoogte van de rente over een papieren schenking lager is, dan de belasting die u zou moeten betalen over dat deel wat anders bij uw eigen vermogen had gehoord.

Belasting besparen voor ondernemers

In dit gedeelte bespreken we vier tips, waardoor u als ondernemer belastinggeld kunt besparen. Elke bespaartip bespreken we in het kort maar ruimschoots voldoende, zodat u zelf direct tot actie kunt overgaan.

Vier tips voor ondernemers

U wilt als ondernemer toch niet teveel belasting betalen? Besparen is eenvoudig, ook voor u! Zonder de belasting te ontduiken.

Maak gebruik van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De afkorting hiervan is KIA. Stel kleine investeringen niet uit of stel deze juist wel een jaar uit. Bespreek dit met uw accountant of adviseur.

Voorkom op tijd een mogelijke faillissement door u te verdiepen in uw belastingteruggaaf. Als uw bedrijf of onderneming in zwaar financieel weer zit, kunt u mogelijk juist profiteren van teruggaven.

Hebt u omzetbelasting betaalt, terwijl de klant in kwestie de factuur nooit heeft betaald? Geef aan de belastingdienst op tijd door dat u de BTW, die u al hebt afgedragen, wilt terugvorderen. Doet u dit te laat, dan kunt u fluiten naar de centen.

Uw belastingaftrek kan in de tijd verschuiven. Voorkom dat uw verlies van vroeger verdampt! Uw voorraad, debiteuren die onbetrouwbaar bleken of blijken, onderhoud aan uw bedrijfspand of apparatuur en machines: Het is aanlokkelijk om ook deze afschrijvingen mee te nemen in uw aangiftes.

besparen op de belasting

Besparen op uw eigen bijdrage

Van mensen, en met name van ouderen met voldoende spaargeld, die zorg ontvangen eist de overheid dat ze met een eigen bijdrage de kosten in de zorg drukken. Voor veel mensen de reden om zich door een notaris te laten adviseren.

De vermogensinkomenstoets is door de overheid ingevoerd, zodat burgers die veel zorg nodig hebben, zelf een deel van de kosten voor een AWBZ-instelling op zich nemen.

Immers, de eigen bijdrage wordt berekend a.d.h.v. een inkomen (dit kan een pensioen zijn of een uitkering) maar ook aan het eigen vermogen. Hier kunt u ook uw eigen woning, spaargelden en beleggingen toerekenen. Vraagt u uw notaris om advies. Op uw eigen bijdrage besparen is mogelijk!

Rente en wonen is aftrekbaar

De rente die u betaalt voor een lening voor bijvoorbeeld onderhoud aan uw eigen woning, is deels aftrekbaar van de belasting. Voor sommige inbouwapparaten geldt deze aftrekpost ook. Hebt u een consumptieve lening afgesloten? Bijvoorbeeld een persoonlijke lening, of een doorlopend krediet? Het kan verstandig zijn om eventueel aanwezig spaargeld te gebruiken om deze lening deels af te lossen. Immers betaalt u veel meer rente op een geldlening, dan de rente die u over uw spaargelden ontvangt.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace