Hoe is het christendom ontstaan?

zaterdag 19 november 2011 | 5 reacties | in: Geschiedenis, Godsdienst

Hoe is het christendom ontstaan? §2.1

Het christendom ontstond ongeveer 2000 jaar geleden. De Jood Jezus leefde dan wel volgens de Joodse wetten, maar hij liet zich niet beperken door deze wetten. Hij leverde er juist kritiek op, door onder andere de mensen verhalen te vertellen, waardoor ze zich realiseerden dat ze niet op de juiste manier leefden. Jezus had volgelingen die zijn bevindingen belangrijker begonnen te vinden dan de Joodse wetten en hierdoor ontstond er een scheiding tussen de Joden en de Christenen. De volgelingen van Jezus zagen zijn boodschap als een manier van leven.

Volgens de eerste volgelingen was Jezus de Messias en hij zou het volk verlossen. ‘Messias’ is een Hebreeuws woord voor ‘gezalfde’. Na zijn dood begonnen ze die boodschap overal te verspreiden en hierdoor bleef de boodschap van Jezus leven. Zo ontstond het christendom en langzamerhand begon het zich te verspreiden in grotere gebieden. Door de breuk met het Joodse geloof werden vele christenen vervolgd. Maar omdat ook Keizer Constantijn de Grote zich bekeerde tot het christendom, kwam er een eind aan de gruwelijke vervolgingen.

Wat zijn de heilige geschriften van het christendom? §2.2

Het heilige boek van het christendom is de Bijbel. Het Griekse woord voor boek is ‘byblos’, daar komt het woord ‘Bijbel’ vandaan. De Bijbel bestaat niet uit één enkel boek, maar uit verschillende boeken. Die boeken kunnen in 2 delen worden verdeeld: Het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Deze verschillende boeken zijn weer verdeeld in hoofdstukken en de hoofdstukken in verzen.

De Bijbel bestaat niet alleen uit meer dan 60 boeken, maar is ook nog eens door verschillende mensen geschreven. Onder die mensen zijn geleerden, theologen, artsen, koningen, profeten en zelfs vissers en landbouwers. Het schrijven van de Bijbel heeft 1500 jaar geduurd. Ondanks dat de Bijbel door vele verschillende mensen is geschreven is het toch één geheel. Dat komt doordat de mensen het niet helemaal zelf hadden geschreven. Ze werden geïnspireerd door God.

De Bijbel bestaat uit het Nieuwe en het Oude Testament. Hieronder staat opgesomd waar die 2 Testamenten werkelijk uit bestaan.

Het nieuwe Testament
5 Historische boeken Evangeliën en Handelingen
21 leerboeken De Brieven
1 Profetisch boek De Openbaring

 

Hoe is het christendom ontstaan

Het Oude Testament
17 Geschiedkundige boeken Genesis t’m Ester
5 leerboeken Job t/m Hooglied
17 profetische boeken Jesaja t/m Maleachi

5 reacties op “Hoe is het christendom ontstaan?”


 1. veenstra zei op 16 april 2014 om 11:36:

  jezus was geen jood stelletje natie


 2. Umadbr0 zei op 29 oktober 2014 om 18:57:

  Serieus veenstra!? Jezus was toch DE KONING VAN DE JODEN!


 3. little zei op 23 januari 2015 om 09:44:

  ik heb nog nooit van mij leven gehoord dat Jezus als een jood werd geboren


 4. piepje anoniem zei op 1 oktober 2016 om 16:04:

  hallo ik wil graag weten hoe het christendom is ontstaan? ik zou graag hierop snel heel snel antwoord krijgen, alvast bedankt. het is voor school en ik wil me meer in dit geloof verdiepen

  amen


 5. henk zei op 5 mei 2017 om 18:31:

  jeetje stelletje vmbo mensjesReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace