Hoe gaat een hypotheekgesprek en wat zal ik meenemen?

maandag 23 juli 2012 | geen reacties | in: Financieel, Vragen

Hoe gaat een hypotheekgesprek en wat zal ik meenemen?

Voor een hypotheekgesprek hoeft men niet bang te zijn, de hypotheekadviseur zelf kan ook schichtig zijn om bepaalde afspraken niet te zijn na gekomen. Wat erg handig is om mee te nemen is een uitgebreide werkgeversverklaring die moet je eerst laten invullen door je werkgever. Natuurlijk je salarisstrook en je ID-kaart of paspoort. Papierwerk zoals waar je al je kredieten en/of leningen hebt lopen is niet nodig, aangezien je toch een BKR toetsing krijgt van de hypotheekverstrekker. Die BKR toetsing krijg je sowieso.

Benodigde documenten meenemen

Hoe meer relevante informatie je meeneemt, hoe beter. Ook van je eventuele partner is alle mogelijke informatie welkom bij de hypotheekadviseur.  De meeste (hypotheek)banken zullen wel in een mailtje uitleggen wat er allemaal bij komt kijken. Veel lustige vragen stellen en altijd met zijn tweeën naar een hypotheekgesprek, om er zeker van te zijn dat je alles kan horen. Missie niet geslaagd? Probeer meerdere 1ste hypotheekgesprekken bij verschillende aanbieders af te nemen, beter beeld voor jou als hypotheekafsluiter.

Een hypotheek afsluiten met BKR, behoort tot de mogelijkheid?

Alle leningen, uitgezonderd hypothecaire en zogenaamde onderhandse leningen die in Nederland worden afgesloten worden bijgehouden door het zogenaamde BKR. Wanneer een persoon een krediet heeft aangevraagd zal de informatie bij het BKR door de geldverstrekker eerst worden gecontroleerd. Dit is eveneens van toepassing voor personen die een hypothecaire lening willen afsluiten. Wanneer u gedurende een specifieke periode niet aan uw betalingsverplichtingen heeft voldaan zal dit terechtkomen in de database bij het BKR. U krijgt in dat geval een bepaalde A codering toegedeeld.

Als eerste is er de normale A codering. Dit is een achterstandscodering die aangeeft dat er zeker één betalingsachterstand bij het BKR gemeld werd. Vervolgens is er nog een A1 codering. Dit is een achterstandscodering waarbij er een schuldenregeling werd getroffen voor de geregistreerde betalingsachterstand. Bij een A2 codering werd de vordering opeisbaar gesteld. Besluiten doen we met de gevaarlijkere A3 en A4 coderingen.

Een A3 codering is in principe niet meer dan een achterstandscodering waarbij er een bedrag van 250 euro of meer is afgeboekt. Alleen in het geval de afboeking wegens finale kwijting plaatsvindt, moet op hetzelfde ogenblik met de code 3 een einddatum worden toegekend. Wanneer dit niet het geval is wordt er geen einddatum vermeld. Codering A4 is de hoogste en dus eigenlijk gevaarlijkste codering. We spreken van een codering A4 wanneer er sprake is van een achterstandscodering waarbij de kredietnemer onbereikbaar blijkt te zijn en er met andere woorden geen regeling getroffen kan worden.

In de meeste gevallen zal een kredietverstrekker niet meer geneigd zijn om u als cliënt voor een krediet aan te nemen met een negatieve BKR rating. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden indien u op deze manier een hypotheek wenst af te sluiten. Verschillende kredietverstrekkers kunnen er alsnog voor kiezen om u een hypotheek te verstrekken, al zullen de voorwaarden in de meeste gevallen specifiek aangepast zijn aan de situatie. Hou er rekening mee dat een hypotheek afsluiten met een A4 codering bij het BKR niet meer mogelijk is.

Een hypotheekgesprek is belangrijkReageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace