Het onderwijs: continu in beweging met vernieuwingen

dinsdag 21 april 2015 | geen reacties | in: Nieuws, Studenten

Mensen ontwikkelen continue. Om zo goed mogelijk aan de ontplooiing van de menselijke ontwikkeling in de toekomst te kunnen voldoen, moet het onderwijs ook mee veranderen. En dat doet het zeker. Veel scholen richten zich steeds meer op vernieuwingen om leerlingen slimmer, sneller en flexibeler te maken.

Ook rich­ten veel scholen zich meer op open onderwijs dat meer op samenwerking is gericht en technologisch is geïntegreerd, en zich meer verbind met de globale, wereldwijde gemeenschap.

Het traditioneel onderwijs heeft plaatsgemaakt voor modern en soms wel alternatief onderwijs. De nieuwste trends in het Nederlands onderwijs zijn onder meer Iederwijs en Adaptief Onderwijs oftewel Passend Onderwijs. Hieronder gaan we hier verder op in.

Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Iederwijs is een vorm van lesgeven dat gebaseerd is op het alternatieve, Amerikaanse onderwijs dat op de Sudbury Valley School in Massachusetts in de Verenigde Staten wordt gegeven. Deze school is eigenlijk groot landhuis met een schuur en een vijver waar ongeveer 150 leerlingen in de leeftijd van viertien tot 19 jaar dit onderwijs volgen.

Het onderwijs in ontwikkeling

Het komt er op neer dat kinderen zelf mogen beslissen wat zij op school doen, dat wil zeggen dat de leerlingen niet gegroepeerd zijn per klas of niveau. Er worden ook geen cijfers gegeven. Leerlingen kunnen zelf aangeven over welke onderwerpen zij les willen krijgen. De school is onder andere gevuld met een tekenzaal, veel boeken en een bibliotheek, muziekinstrumenten en een klein laboratorium.

De meeste studenten hebben laptoppen, er is vrij Wi-Fi beschikbaar, maar studenten kunnen er ook voor kiezen juist hun tijd buiten te spenderen en te spelen, rond te zwerven, of buiten te sleutelen. Dat klinkt allemaal heel vrijblijvend, maar de leerlingen moeten wel aanwezig zijn van ‘s ochtends tot laat in de middag. Het resultaat is dat veel alumni van de Sudbury Valley School goed terecht zijn gekomen.

Meer dan 80 procent zijn na dit onderwijs naar de hogeschool of universiteit gegaan, anderen werden meteen succesvol ondernemer, jurist of kunstenaar. Zowel in de Verenigde Staten als in ons land, zijn Iederwijs-scholen particuliere scholen. Er wordt dus geen subsidie van de regering gegeven, dat betekent dat ouders dit onderwijs uit eigen zak moeten betalen.

Adaptief Onderwijs

Adaptief onderwijs is vooral gericht op de verschillen tussen kinderen en probeert zodoende het onderwijs af te stemmen op het niveau van de verschillende leerlingen. Sinds 2002 bestaat deze vorm van onderwijs in Nederland, dat opgericht is door hoogleraar orthopedagogiek Luc Stevens. Adaptief onderwijs wordt ook wel Passend Onderwijs genoemd.

Ook kinderen met een beperking moeten aangenomen worden door scholen die Adaptief of Passend Onderwijs aanbieden. Zo kunnen zij ook goed onderwijs krijgen op hun level. Doordat er verschillende leerstoffen zijn per niveau van leerlingen, is het lesstof dus beter afgestemd op een leerlingengroep. Dat stimuleert leerlingen op een persoonlijke manier, maar ook de ontwikkeling van de eigen verantwoordelijkheid en het zelfvertrouwen.

Er is meer aandacht per leerling en de lessen zijn minder statisch dan op reguliere scholen. Het onderwijs wordt met veel afwisseling gegeven en samenwerking onder de leerlingen wordt vaak gestimuleerd. Omdat deze manier van lesgeven eigenlijk gebaseerd is op een ideaal, is er op dit moment geen wetenschappelijk onderzoek voorhanden waaruit blijkt dat deze vorm van onderwijs daadwerkelijk goede leerresultaten oplevert.Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace