Gevolgen van stoppen met roken

dinsdag 24 december 2013 | geen reacties | in: Gezondheid, Gratis proberen, Voordeel

De eerste dagen na het stoppen met roken

Natuurlijk wist je diep in je hart al wel dat roken een verslaving is die je gezondheid op termijn ernstig ondermijnt. Niet alleen veroudert je huid sneller, verliest je haar zijn glans en zijn je tanden minder wit. Roken verhoogt ook de kans op allerlei nare ziekten zoals chronische longaandoeningen, hart- en vaatziekten, kanker, etc.

Wereldwijd sterven er jaarlijks vier miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Gelukkig dat je met die ongezonde gewoonte wilt stoppen of al bent gestopt. Dan verkeer je in gezond gezelschap: driekwart van de volwassenen behoort namelijk tot de niet-rokers.

Ontwenningsverschijnselen

Een paar uurtjes zonder sigaret bleek nog wel uit te houden, maar je leven werd wel op z’n kop gezet toen de eerste ontwenningsverschijnselen zich aandienden. Je kreeg misschien hoofdpijn, werd wellicht humeurig of zelfs angstig, en het koude zweet brak je uit. Het leven leek opeens zo leeg en onaantrekkelijk. De eerste dagen bleef je hunkeren naar nicotine.

En anders herinnerden de andere verslavende stoffen in de sigaret je er wel aan dat roken zo lekker is. Wanneer je een sigaret opstak kreeg je, ook al was het maar even, zo’n heerlijk ontspannen gevoel. Dat prettige gevoel bleek opeens helemaal weg te zijn. Zou je je ooit nog plezierig kunnen voelen? Maar gelukkig, de ergste ontwenningsverschijnselen verdwenen al na 2-3 dagen.

Een paar weken na het stoppen met roken

Met wilskracht kom je ver! Ook als je in één keer stopt met roken. Drie, vier weken verder vergat je steeds vaker dat je na het ontbijt of tijdens koffietijd altijd even een sigaretje opstak. Eigenlijk is roken best vies! Gelukkig stinken je kleren nu niet meer. Je vermijdt het liefst rokerige ruimtes. Niet alleen om niet in de verleiding te komen, maar ook omdat roken eigenlijk best vies is! En het is een winstpunt dat er in de meeste horecagelegenheden niet meer mag worden gerookt. En ben je ergens op visite, dan maak je het bijna niet meer mee dat er binnen nog gerookt wordt.

Gezondheidsvoordelen steeds duidelijker

Iedereen kent de voordelen van niet-roken. In het begin was je nog rusteloos, gestrest en knap humeurig en had je wisselende stemmingen. Je was helemaal van slag en voelde je grieperig. Je kon de slaap maar moeilijk vatten en stond ‘s morgens met hoofdpijn op. Dat is nu allemaal verleden tijd. Misschien merk je het eerst niet eens dat je bloeddruk is gezakt en je hartslag weer een normale waarde vertoont. Je longen hebben meer capaciteit gekregen, waardoor de zuurstofopname is verbeterd.

Ook is je benauwdheid verminderd en heb je geen last meer van hoestbuien! Je bent minder snel achter adem bij het traplopen en andere lichamelijke inspanningen. Je voelt je letterlijk en figuurlijk opgelucht! En wat helemaal geweldig is? Je reuk- en smaakzin beginnen zich te herstellen! Opeens vallen je de heerlijke geuren in de natuur weer op en ruikt en smaakt het eten je een stuk beter.

Positieve effecten van het stoppen met roken

Nu je gestopt bent met roken en de eerste weken voorbij zijn, heb je je nicotineverslaving langzamerhand overwonnen. Gefeliciteerd! En, misschien een beetje vreemd, je bent opeens weer veel meer met je gezondheid bezig. Je probeert de neiging om te veel koffie te drinken en te snoepen te onderdrukken. Heb je toch zin in een tussendoortje? Geen nood, je kunt ook een stuk fruit nemen of een handjevol noten. En hunker je toch opeens even naar een sigaret? Drink een glas water. Zoek sowieso afleiding door meer te bewegen, vaker de trap te nemen, een flink stuk te wandelen en geregeld te fietsen.

Misschien denk je er zelfs over na te gaan hardlopen of je favoriete sport weer op te pakken. Het lijkt namelijk wel, en dat is ook zo, dat je oude energie langzamerhand weer terugkomt! Onderschat ook de helende werking niet van je favoriete muziek. Ontspanning en bijvoorbeeld je oude hobby oppakken helpen echt om ontwenningsverschijnselen het hoofd te bieden! Je ziet maar weer, het is nooit te laat om je weer een gezonde gewoonte aan te meten. Jij bent het levende bewijs dat stoppen met roken mogelijk is! Met of zonder begeleiding!

Afbraak van vitamine C wordt gestopt

Als het goed is krijg je iedere dag via groente en fruit flink wat vitamine C en andere gezonde voedingsstoffen binnen. Helaas wordt vitamine C bij rokers gedeeltelijk afgebroken. Vitamine C is een antioxidant. Antioxidanten maken korte metten met de zogeheten ‘vrije radicalen’ die ons lichaam binnendringen. Hierbij kun je o.a. denken aan de vervuilde stadslucht die je inademt. Tijdens het roken adem je koolmonoxide in en andere zeer schadelijke stoffen, waaronder arsenicum en dioxine. De Gezondheidsraad raadt rokers niet voor niets aan de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH) vitamine C te verhogen van 70 mg (voor niet-rokers) naar 105 mg. Nu je gestopt bent met roken is de afbraak van vitamine C gelukkig voorbij.

Wees zuinig op je lichaam

Ga vooral door op de ingeslagen weg. Nog even een paar tips. Eet veel groente en neem dagelijks 2-3 stuks fruit. Drink iedere dag een paar koppen groene thee om je lichaam schoon te maken. Ook water is heel gezond. Ga op zoek naar een goede multivitamine met toegevoegde mineralen om je lichaam een gezonde doorstart te laten maken. Om je lichaam verder te zuiveren zou je tabletjes aan kunnen schaffen van de zeealg chlorella. Op internet kun je alles lezen over de vele gezondheidsvoordelen van deze alg. De alg stimuleert bijvoorbeeld je stofwisseling en zuivert je lichaam van afvalstoffen.

gevolgen van stoppen met roken

Stoppen met roken maakt gelukkiger

Dat roken erg duur is merk je nu al aan je portemonnee. Opeens spaar je tientallen euro’s per week uit! Jaarlijks scheelt je dat minstens 2000 euro. Daar kan je mooi je sport van betalen. Misschien kun je het nieuwe jaar zelfs je 360 euro eigen risico in eigen zak houden! Het kan daarom geen kwaad je af en toe te belonen omdat je succesvol bent gestopt met roken. Koop bijvoorbeeld wat leuks van je uitgespaarde geld of ga een weekendje op vakantie. Stoppen met roken maakt echt gelukkiger! Veel gezondheid toegewenst!Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.

Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace