Gevolgen persoonlijk faillietverklaring

vrijdag 14 oktober 2011 | 3 reacties | in: Financieel

In de economisch crises is het vooral voor de minderbedeelden extra moeilijk. De vaste lasten, die elk jaar stijgen, beginnen hun tol te eisen. Veel leningen en kredieten, die voor de crises zijn afgesloten worden onbetaalbaar. Het gevolg is, dat schulden als maar stijgen. En dat terwijl mensen juist schuldenvrij willen leven.

Incassodiensten en deurwaarders verhogen de basisschulden ook nog eens met eigen kosten. Niet alleen bedrijven kunnen failliet worden verklaard. Tegenwoordig is een persoonlijk faillietverklaring ook mogelijk. De ellende als gevolg daarvan is niet meer te overzien en zal zelfs kunnen leiden tot dakloosheid en armoede.

Gerelateerde artikelen:
Mensen met wat minder geld, kunnen toch goedkoop eten
Bekijk de mogelijkheden voor goedkopere opties voor uw basisverzekering
Minder betalen voor je boodschappen + handige tips

Hulp bij schulden via de schuldsanering

Ieder Nederlander heeft recht op hulp bij schulden met als einddoel een schuldenvrij leven. Zo kan er beroep gedaan worden op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Een bewindvoerder houdt je inkomen in de gaten en zorgt ervoor, dat alle extra inkomen wordt opgespaard voor de schuldeisers.

Buiten de vaste lasten en je huishoudgeld wordt alles ingehouden, gedurende 3 jaar. Als je netjes aan de regels houdt, werkt of werk zoekt, geen schulden meer maakt en uiteraard alle extra inkomsten overdraagt aan de bewindvoerder om daar je schulden mee af te lossen, wordt aan het eind van drie jaar de restante schuld kwijtgescholden.

Houd je niet aan de regels van de schuldsaneringswet, dan kan de procedure door de rechtbank stopgezet worden en word je persoonlijk failliet verklaard. Vanaf dat moment kunnen de schuldeisers weer vrij, bij jou aan de deur kloppen. De interest, wat in de afgelopen periode van schuldsanering was bevroren, mag ook nog eens met een terugwerkende kracht worden gerekend.

Gevolgen persoonlijk faillissement

Bij een persoonlijk faillietverklaring ben je zelf verantwoordelijk voor alle schulden. Alle inboedel mag worden verdeeld onder de schuldeisers. De curator, dat op jouw zaak is ingezet, haalt ook zijn salaris uit jouw boedel.

Een faillietverklaring heeft een grote impact op je leven. Heb je een huis, dan wordt deze verkocht ten gunste van de schuldeisers. Ben je getrouwd? Dan zal ook jouw partner als mede schuldenaar verantwoordelijk verklaard worden. Alle inboedel en andere activa wordt beheerd door de curator.

Gevolgen persoonlijke faillietverklaring:

– Financieel wordt alles beheerd door een curator; je hebt geen zeggenschap
meer over je inkomsten.

– Stress in huiselijke kring; veel partners trekken de stress niet meer en vragen
een echtscheiding aan (ook in verband met de bescherming van eigen
middelen).

– Sociaal isolement; het is niet fijn als derden weten dat je failliet bent, dus ga je
sneller mensen vermijden.

– Ook na lange jaren na betaling van je schulden is het bijna niet meer mogelijk
om nieuwe kredieten aan te gaan.

Wanneer de gevolgen zo op een rijtje worden gezet, klinkt een persoonlijke faillietverklaring en een schuldsaneringsproces niet meer als een oplossing voor schulden. Je komt er echt niet onderuit. Een dip in je financiële situatie is soms niet te vermijden, maar extreme schulden maak je zelf. Neem geen onnodige grote kredieten. Spaar liever voor je dromen. Kredieten verdubbelen zich op den duur, door de rente, die wordt geheven gedurende de aflostermijn.

Voorkomen is beter dan genezen wordt er wel eens gezegd. Voorkom kopzorgen en beperk je uitgaven tot je eigen budget.

Help! Geen geld meer


3 reacties op “Gevolgen persoonlijk faillietverklaring”


  1. jan zei op 26 juni 2012 om 21:29:

    Voorkomen is beter dan genezen??? Iedere situatie is anders hoor! Dus maak t niet zo dat iedereen er in komt door zichzelf!!!

    Daarbij geeft dit artikel niet aan wat nou precies de gevolgen zijn van een persoonlijk faillissement!


  2. bezorgde samaritane zei op 2 april 2013 om 17:44:

    ben ik met andere reactie eens: als je bijvoorbeeld buiten je schuld om dakloos raakt, je geconfronteerd raakt met (op zich) kleine boetes, die je niet optijd hebt kúnnen betalen, omdat je door andere omstandigheden in méérdere betalingsschulden bent geraakt (bijv.door deurwaarders, CJIB of andere schuldeisers, die óók nog es exorbitant hoge “administratiekosten” dúrven te rekenen,waardoor je met een (minimum) arbeidsongeschiktheids-)inkomen al helemáál niks meer kan betalen van die kosten.

    “Sparen” is dan een Utopie, “alles van te voren kunnen voorkomen” is een illusie en “alles onder controle moeten kunnen hebben is een vorm van grootheidswaanzin te noemen.

    graag dus géén houding aan te nemen in dit artikel, alsof Iedereen “Altijd” alles maar soepeltjes kan laten verlopen in dit leven. ( voornamelijk mensen met psychische of lichamelijke problemen, die maar één keer de “fout” in hoéven te gaan, zijn dan direct de Klos. De maatschappij dient hen te beschermen tegen een overgereguleerd en overgekwalificeerd (overheids)apparaat. Met dreigingen “help”je de mensen nl niet, dan alleen verder de Vernieling in.

    En dan wonen wij in een “beschaafd” land? hahaha laat me niet lachen… het Romeinse Rijk is ook gevallen…de bakermat van onze “Westerse Beschaving”…


  3. Jan zei op 8 september 2017 om 19:15:

    Hier ben ik het helemaal mee eens ik zit namelijk met dit probleem mij is het niet gelukt en op dit mom word ik helemaal gesloopt door dit land bedankt belasting en deurwaarder lang leven nederland maar dat wel voor de rijken en de slimmerds wand anders gaat je kop eraf



Reageer

Uiteraard gaan wij vertrouwelijk met uw gegevens om. Uw e-mailadres wordt niet geplaatst op onze website. Spam wordt verwijderd op deze website.





Meld je aan bij een spaarprogramma: Goudmails Euroclix Moneymiljonair Sneleuro Zinngeld Geldrace